Apelacioni sud potvrdio presudu Ivanu Todosijeviću

Foto: (KoSSev) Ivan Todosijević

Kosovski apelacioni sud odbio je danas kao neosnovanu žalbu člana Srpske liste, predsednika privremenog organa opštine Zvečan i poslanika u kosovskom parlamentu, Ivana Todosijevića, čime je potvrdio presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je Todosijević osuđen na dve godine zatvora.

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je Todosijevića 5. decembra 2019. na dve godine zatvora zbog „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“.

Sudsko veće Specijalnog odeljenja Apelacionog suda utvrdio je danas da je prvostepeni sud ispravno postupio kada je proglasio optuženog krivim za ovo krivično delo, te ujedno da ovakvom presudom nije povredio zakon.

Podsetimo, Todosijević je prvostepeno osuđen zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjava je Todosijevića zbog koje je početkom aprila protiv njega pokrenuta i istraga.

Kako je tada potvrdio za KoSSev advokat Ivana Todosijevića, Nebojša Vlajić, odbrana je uputila žalbu Apelacionom sudu.

Odbrana Todosijevića je ujedno aprila meseca ove godine zatražila izuzeće veća Apelacionog suda, odnosno isključivanje svih albanskih sudija, potvrdio je tada za Zakletvu za pravdu predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja (Hasan Shala).

„Pošto se po presudi usprotivio sa žalbom u kojoj je konstatovano da je optuženi oštetio osećanja celokupnog albanskog naroda, a pošto su svi Albanci u kolektivu, oštećene su i sudije, (prema zakonu je utvrđeno da kad je sudija oštećen, ne može da sudi slučaj)“ – bilo je navodno obrazloženje Todosojevićevog branioca.

Međutim, ovaj zahtev je juna meseca odbijen javio je tada isti medij.

„Ova presuda pokazuje da ljudska prava na Kosovu ne postoje i da ih masovno krše i oni koji treba da ih štite. Todosijević je kažnjen drakonski za nešto što nije krivično delo i žalićemo se na ovu presudu koja je nezakonita. Apelacioni sud mora da je ukine“, rekao je tada u kratkom razgovoru za KoSSev Nebojša Vlajić.

Vlajić je tada ujedno osuđujuću presudu definisao kao recikliranje davno zaboravljenog krivičnog dela „verbalni delikt iz člana 133 Krivičnog Zakona SFRJ“.

Sa Vlajićem smo razgovarali i danas, nakon što je Apelacioni sud objavio javno svoju odluku na žalbu Todosijevića.

Vlajić, međutim, nije hteo da komentariše tekst odluke objavljen na sajtu, usled toga što ovakva odluka njemu, kao braniocu, još uvek nije dostavljena.

Vlajić je ujedno kazao da će, ukoliko je odluka doneta, morati da prođe više dana dok se ona prevede na srpski i dostavi odbrani.

Pročitajte još:

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o RačkuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.