Nakon presude Todosijeviću SL sa Vučićem razmatra o učešću na izborima; Petković: Odgovor će biti odlučan i snažan

Dan Opštine Zvečan, Rajska Banja, Banjska Todosijević
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

„Sramnom odlukom da potvrdi dvogodišnju kaznu zatvora poslaniku Srpske liste i predsedniku opštine Zvečan, Ivanu Todosijeviću, zbog izjava o Račku, prištinsko pravosuđe nanelo je nesagledivu štetu procesu pomirenja na Kosovu i Metohiji“, oglasio se direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Kritike na račun Prištine povodom odbijanja žalbe Todosijevića od strane Apelacionog suda, uputila je i Srpska lista. Najavili su da će, usled novonastalih okolnosti, razmotriti da li će da učestvuju na predstojećim lokalnim izborima.

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je Ivana Todosijevića 5. decembra 2019. na dve godine zatvora zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu, kada je, između ostalog kazao da je „Račak izmišljen“.

Kosovski apelacioni sud odlučio je juče da odbije kao neosnovanu žalbu odbrane na odluku Osnovnog suda, čime je potvrdio da je prvostepeni sud ispravno postupio.

Petković: „Naš odgovor će biti odlučan i snažan“

„Presuda Ivanu Todosijeviću je presuda svakom Srbinu koji se za istinu bori“, tvrdi sa druge strane, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, naglasivši da je „skandaloznom odlukom koja nije utemeljena na pravdi opasno narušena bezbednosna situacija na KiM-u“.

Kaže da je Todosijević samo rekao ono što danas „oseća i zna svaki Srbin, ali i svako kome su istina i pravda na prvom mestu“.

Tvrde da je presuda suspendovala pravo na slobodu mišljenja i govora i da je uveden verbalni delikt na KiM-u.

„Na ovaj način se nastoji da se Srbima zabrani pravo na mišljenje, slobodu govora i iznošenje istine“, dodao je.

Petković ujedno tvrdi da se „političkom presudom“ najdirektnije krši tačka 10. Briselskog sporazuma kojom je dogovoreno da u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski odlučuju sudije srpske nacionalnosti.

„Međutim, u presudi Ivanu Todosijeviću odlučivale su samo sudije albanske nacionalnosti i u prvostepenom i u drugostepenom postupku. Albanci tužili, Albanci presudili“, dodaje.

Poručuje i da će povodom ove presude biti održane hitne konsultacije Srpske liste sa rukovodstvom Republike Srbije.

„Naš odgovor će biti odlučan i snažan“, naznačio je.

Najavio je i da će srpska vlada nastaviti sa pružanjem pravne i druge vrste pomoći Todosijeviću koji se, kako tvrdi, našao na udaru Prištine samo zato što je Srbin i što brani istinu.

Dačić: Dvostruki aršini

U međuvremenu je reagovao i predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, koji je kazao da je presuda Todosijeviću još jedan dokaz dvostrukih aršina i standarda.

Naveo je da je to važna presuda koja može da stvori određenu pravnu praksu, da se ubuduće na sličan način presuđuje i da niko ne sme kaže nešto što se protivi „zvaničnoj istoriji“, prenosi Tanjug.

„Ako se uvede u BiH kažnjavanje za Srebrenicu, a na KiM za Račak, doći ćemo u situaciju da vas neko uhapsi ako kažete da je Jasenovac koncentracioni logor, jer nije zvanična teorija da je tamo stradalo stotine hiljade Srba nego njih 2.500“, kazao je Dačić.

Gradonačlnici opština na severu: Presuda „najeksplicitnije pokazala antisrpsko delovanje kosovskih institucija…“

Povodom jučerašnje potvrde presude Todosijeviću na dve godine zatvora, reagovali su i gradonačelnici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

I oni smatraju da je odbijanjem žalbe od strane Apelacionog suda, tj. činjenice da je odluku donelo veće sastavljeno od sudija albanske nacionalnost, prekršen Briselski sporazum u oblasti pravosuđa čime su, dodaju, ugrožena osnovna prava srpskog naroda.

Tvrde nemaju druge, osim da „jasno podignu glas u ime svih naših građana“.

“Današnji dan je crni dan pravde i prava na Kosovu i Metohiji. To je dan kada je protiv srpskog naroda uveden verbalni delikt. Na srpske mozgove i ruke su postavljeni lanci i bukagije pred očima međunarodne zajednice kojoj su usta puna ljudskih prava, kako bi nam se zabranilo da slobodno mislimo i govorimo” zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Takođe smatraju da je presuda politički motivisana i da je „najeksplicitnije pokazala antisrpsko delovanje kosovskih institucija – pre svega u oblasti pravosuđa, onog istog koji nikada nije osudio one koji su napadali Srbe“.

Takođe su najavili konsultacije, ali u okviru Srpske liste – kako bi razmotrili da li će biti moguće organizovati predstojeće lokalne izbore u opštinama na severu.

„Sprovođenje tih izbora i učešće građana sa severa na njima zasnovano na briselskom sporazumu koji je danas Priština grubo prekršila“, zaključuju.

Srpska lista: Razmotrićemo učešće na izborima u oktobru

Srpska lista se juče oglasila još jednim saopštenjem. U drugoj objavi poručili su da će razmotriti da li će učestvovati na predstojećim izborima u konsultaciji sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Eparhija: Kosovske institucije veoma selektivne u pravosuđu

Eparhija raško-prizrenska takođe se oglasila, navodeći da je odluka Apelacionog suda izazvala zabrinutost i uznemirenje među Srbima na Kosovu, ali i da je njome prekršen Briselski dogovor o pravosuđu.

„U sudskim predmetima nad srpskim građanima moraju biti angažovana dvoje sudija srpskog i jedan albanskog porekla kako bi se izbegle jednostrane odluke, dok je u donošenju ove presude u sudskom veću sedelo troje sudija kosovskih Albanaca“, poručili su.

Eparhija raško-prizrenska je ujedno izrazila najveću zabrinutost zbog posledica koje ova odluka može da izazove na međuetničke odnose i apeluje da se „nađu svi pravni načini kako bi se nepravedna odluka promenila“.

„Dok se Srbima meri svaka reč, kosovski lideri bez ikakvih problema iznose stavove o srpskom narodu koji podstiču na gotovo svakodnevne incidente koji ugrožavaju opštu bezbednost i vređaju naš narod koji ovde 20 godina živi pod konstantnom etničkom diskriminacijom“, navode dalje iz Eparhije.

Dodali su i da su kosovske institucije „veoma selektivne u pravosuđu kada je reč o slučajevima koji se odnose na pripadnike srpskog naroda“, te su podsetili na odluku Ustavnog suda Kosova o zemlji manastira Visoki Dečani, koja i nakon pet godina nije sprovedena.

„Etnička jednostranost i isključivost u pravosuđu ozbiljno narušava poverenje u institucije i nimalo ne vodi unapređenju međunacionalnih odnosa“.

Pročitajte još:

Apelacioni sud potvrdio presudu Ivanu Todosijeviću

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.