Petković: Kurti i Osmani provokacijama pokušavaju da naruše teško stečeni mir

„Da se Osmanijeva i Kurti pitaju, koji odbijaju svaki dijalog i kompromis, Balkan bi ponovo bio bure baruta“, poručio je upravo direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, reagujući na jučerašnje najnovije izjave kosovske predsednice u kojima ponovo pravi paralelu između Rusije i Ukrajine i Srbije i Kosova, te Vučića i Putina.

Rat u Ukrajini glavna je vest u kosovskim medijima, a, pored Rusije, brojni su tekstovi i izveštaji o Srbiji u dodatnom negativnom kontekstu, kao „destabilišućeg faktora“ na Balkanu, „hegemona“, „ruskog saveznika“, uključujući i čak i prognoze o „vojnom blic-krigu“ na Sever Kosova.

Zajedno sa ovakvim navodima stigle su i poruke da bi KFOR trebalo da uveća svoje prisustvo na Severu, ali i da je ovo „pravo vreme“ da se Kosovo učlani u NATO i da se sve više ulaže u KBS.

Prištinski zvaničnici svakodnevno redom sve učestalije upoređuju Rusiju i Ukrajinu – Srbiju i Kosovo, uz naglasak na „oprez kako bi se sačuvao Sever“.

Tako je juče kosovska predsednica, Vjosa Osmani, u intervjuu za TRT World rekla da je, odbijajući da osudi ruski potez ka Ukrajini i odbijajući da uvede sankcije, Srbija jasno pokazala da stoji uz Rusiju, a Vučića je uporedila sa Putinom, rekavši da su karakterno isti.

Istovremeno, i juče je ponovila da, prema njenom mišljenju, Rusija i Srbija udružuju snage u cilju destabilizacije sveta, uključujući i Zapadni Balkan.

„Dok se ostatak sveta ujedinio da osudi rusku agresiju, kao i uvedene sankcije, kako je Kosovo to uradilo u koordinaciji sa SAD i EU, Srbija je jedina koja bira da ostane uz Rusiju, pokazujući ‘nameru da to uradi na zapadnom Balkanu’“, kazala je juče Osmani.

Petković danas poručuje da je zapravo Vučić taj koji garantuje mir i stabilnost u regionu zapadnog Balkana, ali da te reči Osmani „očigledno ne razume“.

„Vučićevu odgovornu politiku i čvrstu opredeljenost za poštovanje međunarodnog prava i principa prepoznaju i priznaju svi međunarodni partneri, ali to su opet pojmovi čiju suštinu Osmanijeva ne razume“, naglasio je Petković.

Sa druge strane, ističe da ga takav stav Prištine ne iznenađuje, jer, kako je naveo, Priština svakodnevno, više od dve decenije, ruši međunarodno pravo, zvecka oružjem i svojim protivpravnim i jednostranim akcijama destabilizuje region i ugrožava egzistenciju Srba na prostoru Kosova.

„I više od toga, danas Aljbin Kurti i Vjosa Osmani svojim potezima i neodgovornim, provokativnim izjavama direktno pokušavaju da naruše teško stečeni mir koji se održava samo zato što Beograd i Srbi sa KiM postupaju odgovorno i ne nasedaju na svakodnevne provokacije“, podcrtao je Petković.

Povezane vesti: 

Osmani: Vučić isti kao Putin, Srbija i Rusija udružuju snage da destabilišu svet

Gervala u Londonu: Srbija nam zapretila ratom, zvanično odobrena strategija ideologije „velike Srbije“

Mehaj zatražio veće prisustvo KFOR-a na Severu

Vučić: Ne možete u NATO ako niste država, time Priština želi nova priznanja

Za Prištinu rat u Ukrajini i „usmerenost Srbije ka Rusiji“ pravi trenutak za učlanjenje u NATO

Zeri: Srbija će nastojati da iskoristi situaciju u Ukrajini za vojni ‘blic-krig’ na Severu

Rat u Ukrajini uz lažne sadržaje kojima se veruje i autentične koji se smatraju neistinitim

Vučić o izjavama Osmani: Sačuvaj Bože svaki put kada se javi; Fon Kramon bi bilo bolje da se uozbilji

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.