Vučić o izjavama Osmani: Sačuvaj Bože svaki put kada se javi; Fon Kramon bi bilo bolje da se uozbilji

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

„Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, istovremeno poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim“, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. 

Nakon zahteva EU i SAD da se izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, kako je i najavio – 48 sati kasnije, srpski predsednik u javnom obraćanju, zajedno sa predsednikom skupštine Srbije Ivicom Dačićem i premijerkom Anom Brnabić, pročitao je 15 zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost, koji će se u narednih 48 naći pred Vladom.

Zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost možete pročitati u posebnoj vesti.

Istovremeno, Vučić je u Palati Srbije odgovarao i na pitanja koja su se ticala Kosova, a ona su se odnosila pre svega na reakciju poslanice Evropskog parlamenta, Viole fon Kramon, ali i na izjave koje su prethodnih dana iznosili kosovski zvaničnici o srpskom predsedniku i Srbiji kao pretnji tokom rata na istoku Evrope.

Na izjavu Viole fon Kramon da, kako je kazao Vučić, Srbija ne sme da govori o narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, poručio je:

„Kao što vidite smemo. Plašim se da su, sve što se dešava, loše vesti za nju, i opet je promašila, kao i obično.“.

„Uvek sam se trudio da budem pristojan i džentlmen, ali zaista mislim da je krajnje vreme, pošto ona kaže da je krajnje vreme da mi nešto uradimo, a ja mislim da je krajnje vreme da ona postane odgovornija, da se pomalo uozbilji, ili bar da ne govori gluposti. To je sve što imam da kažem toj ženi“, poručio je Vučić.

Dodajući da ona redovno „to radi“, predsednik smatra i da nije slučajno postala „albanska ikona na Kosovu i Metohiji, kao i svih onih koji bi da učine nešto protiv države Srbije“.

„Nego nešto, ne mogu više, pravo da vam kažem, a da im ne kažem iskreno šta mislim o njihovom radu. Dobro bi joj došlo, i blagorodno bi bilo malo više odgovornosti da ima“, poručio je Vučić.

Komentarisao je i izjave kosovskih zvaničnika, pre svega kosovske predsednice, Vjose Osmani, o Srbiji kao pretnji u ukrajinskoj krizi.

„Sačuvaj Bože, kao svaki put kada se javi“, istakao je.

Osmani je i sinoć poručila da „ukoliko Srbija razmišlja o napadu na Kosovo, dobro zna da će se suočiti i sa Kosovskoj policijom, KBS-om, ali i NATO-om“. Više o tome u posebnoj vesti

Seriju izjava iz Prištine prethodnih dana nazvao je „besmislenim“, a date su samo „da bi se pojavili na društvenim mrežama“, da bi „neko video kakve gluposti oni izgovaraju“.

Konačno, „ne zanima ga“.

Suprotno tome, odnosi sa NATO-m su korektni.

„Saradnja naše vojske i KFOR-a je dobra. Oni štite naše manastire i druge sakralne objekte. Nismo imali problem do sada i ne verujem da ćemo ih ubuduće imati“, naglasio je Vučić.

A što se tiče Albanaca sa Kosova, podcrtao je da je to „druga priča i druga pesma“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.