Rat u Ukrajini uz lažne sadržaje kojima se veruje i autentične koji se smatraju neistinitim

Povređena žena ukrajina

„Dezinformacije, manipulacije, sadržaj izvučen iz konteksta, lažni snimci, lažne fotografije…Sve ovo viđamo na društvenim mrežama i u medijima poslednjih nekoliko dana kako je počela invazija Rusije na Ukrajinu“, ocenila je Milena Popović, urednica Istinomer-a – medija koji je u prethodnim danima objavio više tekstova o lažnim vestima u vezi sa sukobom na istoku.

Među njima je tekst o snimku navodnog sletanja ruskih padobranaca u Ukrajinu koji je kružio medijima u prethodnim danima, a koji je zapravo video vojne vežbe star skoro četiri godine u Vostoku. Ujedno, još jedan snimak koji je obišao svet je klip oca koji grli ćerku, a za kojeg se tvrdilo da je ukrajinski vojnik. Prema navodima Istinomer-a, reč je zapravo o Rusu. Ovaj medij je pisao i o tome da Zagrebačka filharmonija nije zbog Putina skinula Čajkovskog sa repertoara kako su takođe pojedini mediji javili.

Sa druge strane, Istinomer je izveštavao i o istinitim fotografijama „kojima se ne veruje“. Reč je o fotografiji povređene Ukrajinke za koju se tvrdilo da je lažna, a koja je, prema saznanjima ovog medija, zapravo autentična i nastala je tokom prvog dana ruske ofanzive.

U nastavku prenosimo seriju tekstova Istinomera-a o dezinformacijama u vezi sa ratom u Ukrajini.

Viralni video ne prikazuje sletanje ruskih padobranaca u Ukrajinu (24. 02. 2022)

Na dan kada je ruski predsednik Vladimir Putin objavio početak specijalnih vojnih operacija usmerenih ka „odbrani naroda u Donjecku i Lugansku”, veliki broj starih ili lažnih fotografija i video snimaka o ruskom napadu na ukrajinske gradove već postaju viralni na društvenim mrežama, piše Istinomer.

Snimak koji prikazuje nebo puno padobranaca preplavio je društvene mreže nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022.

„Ruski padobranci sleću u Ukrajinu, blizu Harkova!“, navodi se u opisu videa koji je trenutno pogledalo preko 80 hiljada ljudi.

Video je postao viralan na Twitter-u, kao i na YouTube-u. Na Facebook-u su ključne reči russian paratroopers trenutno među najpopularnijim u pretrazi.

I na našem govornom području počinje da se širi isti video.

Međutim, da li su u videu zaista padobranci koji sleću u Harkov u sklopu ruske invazije? Ukratko, ne.

U pitanju je snimak vojne vežbe star skoro četiri godine (iz septembra 2018.) u Vostoku.

Tokom vanrednih stanja, protesta i oružanih sukoba uobičajeno je da se stari ili lažni snimci dele bez detaljne provere čime se javni prostor sve više kontaminira dezinformacijama.

Na viralnom snimku se nalazi ruski otac koji se oprašta od ćerke, ne ukrajinski vojnik (25. 02. 2022.)

Od jučerašnjeg napada Rusije na Ukrajinu, najviralnije fotografije i video klipovi koji se dele na mrežama ujedno su i oni najemotivniji. Na jednom od takvih se, navodno, mladi ukrajinski otac juče opraštao od svoje ćerke. Istina je da je u pitanju ruski rezervista koji ispraća svoju porodicu neposredno pred evakuaciju iz Gorlovke u Rusiju, 21. februara, piše Istinomer.

Na dirljivom snimku koji se širi svim društvenim mrežama, u brojnim medijima i video platformama vidimo mušku osobu dok se emotivno oprašta sa detetom. Intutivno i bez mnogo provere, mnogi korisnici Twitter-a i Reddit-a su ovaj video opisali:

„Ukrajinski otac se oprašta od ćerke pre nego što ode da brani svoju zemlju od ruske invazije“.

Pojedini regionalni portali su, na svojim Facebook stranicama, snimku dodali i emotivnu muziku i titlove, za još dramatičniji efekat kod publike.

Istina je ipak da ovo nije ukrajinska porodica, već ruska.

Snimak je inicijalno objavio gradonačelnik Gorlovke, Ivan Prihodko na Telegramu — tri dana pred rusku invaziju Ukrajine. U svojoj objavi, Prihodko navodi da je 21. februara bio svedok dirljivog ispraćaja „glave porodice“ sa suprugom i ćerkom.

„Čovek koji je sa oružjem u rukama, sa suzama u očima, ostao u gradu da brani Republiku od Oružanih snaga, ispratio je svoju porodicu u Rusiju u nadi da će se brzo sresti“, nastavlja Prihodko u objavi.

Ruski vojnik
FOTO: Printscreen/Telegram

Da je u pitanju ruska porodica zaključuje se i kroz svega par reči koje izgovara otac u snimku, ali i zbog natpisa БЕСПЛАТНО na prozoru autobusa.

Autobus ujedno pripada i ruskom autoprevozniku Gorsvet (OOO Горсвет), što je moguće jasnije videti na istom, dužem snimku sa YouTube-a.

Takozvani „državni znak kvaliteta SSSR“ ispod logotipa autoprevoznika je još jedan pokazatelj da se na snimku ne nalazi ukrajinska porodica, ali i da obe strane imaju civile koje snose posledice ratnog stanja.

Zagrebačka filharmonija nije zbog Putina skinula Čajkovskog sa repertoara (26. 02. 2022)

Prvobitno saopštenje Zagrebačke filharmonije o izmeni programa povodom novonastale situacije u Ukrajini, zbog nesporazuma, izazvalo je nevericu i gnev na društvenim mrežama. Za to možemo zahvaliti brojnim regionalnim i domaćim portalima koji su pogrešno protumačili zašto su pojedine kompozicije Čajkovskog trenutno skinute sa programa, te pojurili da objave klikbejt članke koji nemaju veze sa realnošću, piše Istinomer.

Zagrebačka filharmornija juče u toku dana objavila je na svojoj Fejsbuk stranici saopštenje o izmenama programa “zbog novonastale situacije u Ukrajini koja utiče na celi svet i unosi zastrašujući nemir”.

Mediji su primetili da su pojedina dela ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog skinuta sa programa, zanemarili da je jedno ipak ostalo, te brže-bolje pojurili da objave netačne naslove u kojima navode da je Čajkovski u Zagrebu “zabranjen”, “kažnjen” i “kenslovan” zbog Putina.

Jutarnji.hr: Zbog Putina kaznili Čajkovskog! Zagrebačka Filharmonija večeras neće svirati Talijanski capriccio

Blic.rs: ZBOG PUTINA PROTERALI ČAJKOVSKOG Zagrebačka filharmonija skinula sa programa ruskog kompozitora

Kurir.rs: ZAGREBAČKA FILHARMONIJA ZBOG PUTINA SKINULA ČAJKOVSKOG: Solidarnost sa Ukrajinom!

Nova.rs: Skandal u Zagrebu: Filharmonija zbog Putina skinula Čajkovskog sa repertoara

Priznajem.hr: “CANCEL”: ZAGREBAČKA FILHARMONIJA SKINULA ČAJKOVSKOG S REPERTOARA “ZBOG SOLIDARNOSTI S UKRAJINOM”!

Dnevno.hr: ZBOG PUTINA ZABRANILI ČAJKOVSKOG! Zagrebačka filharmonija neće svirati ništa rusko: ‘Hoćemo li iz školstva izbaciti periodni sustav elemenata’

Dezinformacije se, očekivano, ubrzo zavrtela i na društvenim mrežama.

Fotografija Ukrajinaca koji se mole u snegu stara je skoro tri godine (26. 02. 2022)

Fotografija skupa ljudi koji, okrenuti jedni prema drugima, kleče u snegu moleći se, kruži internetom od septembra 2019. Ova fotografija jeste iz ukrajinskog grada Harkov, ali nije snimljena u februaru 2022. godine, piše Istinomer.

Fotografiju koju ovih dana možemo veoma često videti na svim društvenim mrežama, sudeći po opisima, prikazuje post i molitvu Ukrajinaca u snegu. Na Twitteru je jedna od popularnijih u pretrazi, ali i na Facebook-u u regionu.

Ukrajinci se mole
FOTO: Preuzeto sa Istinomer

Istu fotografiiju je podelila i Marijana Petir, nezavisna poslanica u hrvatskom Saboru.

Analiza alatkama RevEye i TinEye pokazuje da se fotografija prvi put pojavila 25. septembra, ne i tokom tekuće ukrajinske krize.

Fotografija se i danas nalazi na sajtu Odbora međunarodne misije (IMB), baptističko-hrišćanskog misionarskog društva sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama i misijama u celom svetu.

U članku sa naslovom „Stojimo na kolenima“ (Standing on Our Knees), fotografija se opisuje: „Na kolenima – Ukrajinci kleče 2019. i mole se u snegu na gradskom trgu u Harkovu“. Kao izvor je naveden IMB.

U pozadini fotografije se može videti i zgrada koja po opisu i geolokaciji u Hrakovu odgovara Domu državne industrije „Deržprom“.

Prema Odboru međunarodne misije, fotografija iz 2019. godine prikazuje molitvenu grupu na gradskom trgu u Harkovu koja je počela da se sastaje 2014. godine, nakon vojne akcije separatista.

Fotografija povređene žene je autentična i nastala je pre tri dana (27. 02. 2022)

Povređena žena ukrajina

Četvrtog dana ruskog napada na Ukrajinu, korišćenja tehnika sajber rata, ali i kontrolisanog plasiranja dezinformacija i manipulisanja zastarelim činjenicama, uviđamo i novi fenomen na „domaćem terenu“. Ni istinitim fotografijama se „ne veruje“, piše Istinomer.

U rano jutro 24. februara, krenula je ruska invazija na ukrajinske teritorije. U jednom od napada oštećen je i stambeni kompleks u Čugujevu, gradu u harkovskoj oblasti.

O ovom događaju su sa terena izveštavale brojne novinarske i fotoreporterske ekipe.

Državna služba za vanredne situacije Ukrajine objavila je na svojoj Fejsbuk stranici da su u četvrtak, 24. februara u 8:23 ujutru, obavešteni o požaru u petospratnoj zgradi u naselju Avijator u Čugujevu.

Kako je saopštila ova ukrajinska institucija, požar je „izazvala neprijateljska vatra“, u kojem je jedno dete poginulo, a nekoliko osoba je povređeno.

Lice žene prekriveno krvlju, postala je zaštitni znak ukrajinske krize i „Putinovog rata“.

„Raskrinkavanje“ istine

Međutim, iz do sada neobjašnjenih razloga, korisnici Twittera i Facebook-u Srbiji, tvrdili su da je je ova fotografija povređene žene lažna. Tačnije, da je „originalna forografija“ iz 31. decembra 2018. godine, nastala tokom ekspozije gasa u ruskom gradu Magnitogorsk.

Ova informacija nije istinita.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.