Simić sa barikade: Specijalci kod građana izazivaju strah, ne doprinose miru i treba da se povuku

Građane pozivam na istrajnost i suzdržanost, ali i da poštuju međunarodne predstavnike na terenu. Potrebno je da se sačuva mir, a njemu ne doprinose specijalci u severnom delu Mitrovice koji kod građana izazivaju strah, poručio je danas Potpredsednik Srpske liste, Igor Simić. 

On se obratio nakon treće sednice Kriznog štaba i sa barikada koje traju već peti dan.

Krizni štab, otkrio je danas, čine politički predstavnici, zajedno sa pojedincima, lekarima, profesorima, privrednicima – koji razmatraju trenutnu situaciju na Kosovu.

„Želim pre svega da izrazim zahvalnost svim ljudima koji su odlučni da ostanu i opstanu na ovim prostorima i spremni su da brane svoje postojanje i pravo da žive normalan život u 21. veku“, poručio je Simić.

Kaže da je svakoga dana na barikadama sve veći broj ljudi, a tako je, dodaje, jer su svesni da je to reakcija Srba na ono što Priština želi.

„A to je proterivanje našeg naroda sa ovih prostora. Zato apelujem na građane da ostanu istrajni i suzdržani“, ističe potpredsednik Srpske liste.

I on je danas pozvao građane da poštuju predstavnike EULEX-a i KFOR-a, koji se nalaze na terenu u skladu sa međunarodnim sporazumom.

Simić se osvrnuo na današnje aktivnosti u SO Severna Mitrovica, gde je 16 odbornika položilo zakletvu i izabran predsedavajući.

Kaže da je i to bila jedna od tema koja se razmatrala na Kriznom štabu, a za odluku da sada novu skupštinsku većinu čine Albanci, poručuje da je ona nelegitimna.

„U tom smislu je apsolutno ne prihvatamo“, ističe.

Isto tako, ne prihvataju ni presudu Ivanu Todosijeviću.

Ponovio je da je potrebno da se sačuva mir, a za to, poručuje on, potrebno je da se policija sa Severa Kosova povuče.

„Očigledno da njihovo prisustvo u mešovitim sredinama u severnoj Kosovskoj Mitrovici izaziva strah, jer do zuba naoružani specijalci albanske nacionalnosti se šetaju pored domova naših građana. Zaustavljaju, maltretiraju građane, pretresaju vozila“. 

Naglasio je da je stoga najhitnije da se te jedinice povuku, a to su poručili i međunarodnoj zajednici, jer, smatra Simić, one ne doprinose miru na Severu.

Već peti dan Srbi sa Severa Kosova drže barikade na glavnim saobraćajnicama na najmanje pet mesta, dok je Kosovska policija zatvorila Jarinje i Brnjak. Zatvorene su i škole, kao i ugostiteljski objekti, a u Severnoj Mitrovici, još pre barikada raspoređene su pojačane policijske jedinice iz regiona širom Kosova.

Srbi su početkom novembra napustili većinu kosovskih institucija, a barikade su u subotu postavljene nakon što je na Jarinju uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.