Sadiku: Srpska lista zaboravila građane, kad je Srbima dobro, i nama je lakše da živimo

„Srpski građanin, običan građanin je iznad političara. Primirje ne održavaju ni Srpska lista, ni policija, niti bilo ko, već građani koji čuvaju porodicu i ne prave probleme. Ovo je test demokratije i verujem da ćemo ovaj test uspešno da prođemo“, kazao je Skender Sadiku, zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica, nakon što je 16 odbornika ove opštine danas položilo zakletve, i izabran predsedavajući.

Sednica je održana bez ikakvih problema, ali pod policijskim obezbeđenjem u jeku krize na Severu.

Već peti dan Srbi u ovom delu Kosova drže barikade na glavnim saobraćajnicama, dok je Kosovska policija zatvorila Jarinje i Brnjak. Zatvorene su i škole, kao i ugostiteljski objekti, a u Severnoj Mitrovici, još pre barikada raspoređene su pojačane policijske jedinice iz regiona širom Kosova.

Srbi su početkom novembra napustili većinu kosovskih institucija uključujući policiju i opštinu. Ipak, u SO Severna Mitrovica, danas se našao i predstavnik GI Srpski opstanak, dok su na samoj sednici pred medijima bila isturena dva predstavnika manjinskih zajednica na Severu – albanske i bošnjačke – Skender Sadiku i predsedavajući Nedžad Ugljanin.

„Umorni smo od spominjanja barikada!“, kazao je nakon sednice Sadiku u izjavi za KoSSev.

„Pa ljudi dragi, pobogu, čuvajte nas. Ovaj grad je urban grad. On ima jednu barikadu i to je sramna barikada! Na mostu je barikada i čuvaju je karabinjeri. Mitrovica je univerzitetski centar. Mitrovica je kulturni centar. Većina problema koji su se desili, nisu se desili na ovih pet kvadratnih kilometara u opštini Mitrovica. Dešavalo se daleko od grada, jer na kraju dana, ovde žive ljudi, građani, svi zajedno. Pogotovu srpska zajednica i ona deli sudbinu svih zajednica“.

Apelujući na smirivanje tenzija, pozivajući na suživot i saradnju, ukazao je na to da su problemi manjinskih zajednica još ozbiljniji ukoliko sama većinska – srpska zajednica, ima problema.

„Apelujem da se čuva većinska srpska zajednica. Jer ako Srbi kao većinska zajednica imaju problema, možete da zamislite kako se tek mi osećamo iz drugih zajednica. Kad je srpska zajednica u redu, i mi ćemo lakše da živimo, da imamo suživot i da sarađujemo zajedno“, kazao je Sadiku.

Više puta i tokom sednice, i nakon nje Sadiku je naglašavao da se skupština u ovom sastavu „neće baviti visokom politikom“, već „isključivo potrebama građana“, i da njena tema nisu barikade.

Njima treba da se bave Beograd, Priština i međunarodna zajednica kroz dijalog. Ipak primetio je tenzije, priznavši da ni on nije srećan što policija mora da bude stacionirana.

Mi smo tu da obavljamo stvari koje su možda za Brisel, Beograd i Prištinu male, a za naše građane jako velike

„Ova opština je mala opština i daje usluge građanima. Da ne pravimo velike priče, to je ta cena. Srpska lista je sa velikim temama zaboravila građane. Mi nećemo da zaboravimo građane. Mi smo svesni da smo manjine i svesni smo da ne možemo da držimo teret većine ali se „nadamo da će većina da se demokratizuje i da pomogne“, smatra Sadiku.

Založio se za skidanje „ograda i šipki“ i zatražio je normalizaciju.

Nismo mi ovde majmuni da nas trpaju u kaveze nit ludi niti ugroženi

„A ta normalizacija ide ka ideji da svi građani budu zadovoljni jer mi ovde odgajamo decu i ne možemo da u ovakvim uslovima mislimo na budućnost naše dece. To je apel“, naglasio je takođe.

O detaljima sednice, opširnije u posebnoj vesti.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.