Vučić upitao međunarodnu zajednicu: Koji od šest dokumenata želite da poštujete?

FOTO: Instagram/Printscreen

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ponovo je danas upitao međunarodnu zajednicu koji potpisani sporazum žele da poštuju. Pre dva dana nabrojao je pet potpisanih, a danas podsetio i na još jedan. 

Vučić se danas građanima obratio putem Instagrama, i to uoči početka sastanka sa izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je prethodno boravio i u Prištini, a njegov dolazak usledio je nakon novog skoka tenzija na Severu Kosova.

Upravo zbog situacije na Kosovu, Vučić je za sutra najavio slanje zahteva KFOR-u za povratak dela srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu.

Kako je sam Vučić i pre nego je Srbija i poslala taj zahtev NATO misiji na Kosovu, poručio da već zna da „od toga nema ništa“, da je takav zahtev „neprihvatljiv“ među prvima je naznačila nemačka šefica diplomatije, Analena Berbok.

Upravo zbog njene reakcije, Vučić je pre dva dana kazao:

„Izneću pred njih pet važnih dokumenata, ali kažite mi molim vas, koji ljudi vi, koji dokument hoćete da mi poštujemo?! Kažite mi molim vas, zaboravite na sva četiri, kažite mi jedan koji hoćete da mi poštujemo, evo mi ćemo jedan da poštujemo i vi izaberite. Evo švedski sto izaberite, hoćete li Kumanovski sporazum?! Hoćete li Povelju UN?! Hoćete li rezoluciju 1244?! Hoćete li Briselski sporazum?! Hoćete li Vašingtonski sporazum?! Kažite nam šta hoćete da poštujete?! Nemojte da nam govorite da nijedan od pet sporazuma nećete da poštujete. Je l’ vi razumete, da ti ljudi, ni jedan od pet sporazuma ne poštuju ni Priština, ni oni koji im pomažu“.

Podsetivši na ovu poruku, da je zapadne partnere upitao koji od pet važnih dokumenata žele da poštuju – Kumanovski sporazum, Povelju Ujedinjenih nacija, Rezoluciju 1244, Briselski sporazum i Vašingtonski sporazum, sada je podsetio i na šesti, i to, kako je kazao u svetlu podnošenja aplikacije za članstvo Kosova u EU.

Podsetio je, kako je kazao, na čuveni Solunski dokument o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan iz 2003. godine.

 

„Upravo u svetlu podnošenja aplikacije za članstvo u EU takozvanog Kosova, moje pitanje je Hoće li poštovati dokumenta koje su sami donosili, čak i istorijska iz Soluna„, upitao je Vučić.

Zatim je iz tog dokumenta pročitao tačku 5. tog dokumenta – da u potpunosti podržava implementaciju Rezolucije 1244.

„Moje pitanje je Koji od ova šest dokumenata želite da poštujete i mi ćemo biti apsolutno saglasni“, kazao je srpski predsednik.

A za to vreme, kako su i najavili, kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta, Gljauk Konjufca zvanično su aplikaciju za članstvo Kosova u EU potpisali.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.