KP: Prema uhapšenom policajcu se dobro postupa, obezbedili smo mu potrebne lekove

FOTO: KoSSev

Kosovska policija demantovala je danas navode srpske strane da se prema njihovom bivšem, a sada uhapšenom pripadniku D.P, loše medicinski postupa u pritvoru. Poručuju da su u ovom slučaju ispoštovana ljudska prava pritvorenika, kao i da je Kosovska policija uspela da mu obezbedi neophodne lekove.  

Potvrđuju i danas da su prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni, ponovivši još jednom da je to učinjeno „zbog barikada koje su postavile kriminalne grupe“.

A to, kao i napadi vatrenim oružjem i eksplozivnim napravama, kako kažu, iako otežava  rad, narušava slobodu kretanja građana i robe, nije zaustavilo i rad Kosovske policije, ali jeste stvorilo nove uslove.

„Maksimalno smo angažovani na obezbeđenju sigurnosti svih građana“, navode u policiji.

I danas tvrde da policija rad zasniva na profesionalizmu, odgovornosti i integritetu, te da se prema svim građanima ophode bez razlike.

Shodno tome tvrde da su neistinite kontinuirane spekulacije pojedinih lica i, kako navode, uglavnom srpskih medija – da uhapšeni policijski službenik nije propisno lečen, te da mu nisu obezbeđeni medicinski lekovi.

U to uključuju i, kako kažu, najnovije spekulacije putem video obraćanja.

„Prema istom se dosta dobro postupa u skladu sa stvorenim okolnostima, ispoštovana su ljudska prava koja pripadaju pritvorenom licu, pročitana su mu prava, ponuđen mu je advokat zaštite, a dozvoljeno mu je i korišćenje medicinskih lekova. Kosovska policija uspela je da obezbedi potrebne lekove za pritvoreno lice“, tvrde iz policije.

Hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića, pre pet dana, treće je hapšenje prošle nedelje na Severu, koje je Srbe nateralo da ponovo postave barikade na najmanje pet mesta.  

Svemu je prethodilo masovno napuštanje većine kosovskih institucija na Severu od strane Srba u novembru, uključujući i lokalne samouprave, ali i vladu i skupštinu u Prištini zbog odluke o tablicama i odbijanja da se formira ZSO.

Tenzije su potom dodatno podgrejane raspisivanjem izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici kada su Srbi sprečili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije.

Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Severu, nakon čega su se hapšenja i dogodila. 

Dejanu Pantiću prekjuče je putem onlajn suđenja određena jednomesečna mera pritvora, a tereti se upravo za, kako je to potvrdio kosovski ministar unutrašnjih poslova, organizovanje napada na prostorije CIK-a.

Šta se tog dana kada je on uhapšen na Jarinju događalo, objasnio je preksinoć u uključenju za N1 njegov sin, Predrag Pantić, a bivši gradonačelnik opštine Leposavić i predsednik PO iste opštine, Zoran Todić juče je sa barikada potvrdio da su lekovi za Dejana dostavljeni EULEX-u, koji je potom, kako su pojedini mediji javili, iste predao komandantu Kosovske policije u Leposaviću.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.