Laboratorije objavile prve pozitivne rezultate za vakcinu protiv raka kože

Vakcina protiv karcinoma
FOTO: Shutterstock

Američke laboratorije Moderna i Merk objavile su pozitivne preliminarne rezultate za vakcinu protiv raka.

Ta vakcina se proizvodi tehnologijom informacione RNK, a daje se u kombinaciji sa antikancerogenim lekom.

Tokom testiranja oko 150 osoba sa melanomom, kod osoba koje su dobile vakcinu istovremeno sa lekom protiv raka, Kejtruda, imale su smanjenja od 44 odsto rizika od ponovne pojave kancera ili smrtnog ishoda u odnosu na osobe koje su uzimale samo lek.

„Prvi put smo pokazali potencijal informacionog RNK u jednoj kliničkoj probi na melanomu“, rekao je u saopštenju Stefan Bansel, šef Moderne.

Moderna i Merk poznati po imenu MSD van Severne Amerike predviđaju uskoro da objave potpune rezultate probe, čije rezultate još nisu verifikovali stručnjaci.

Kompanije takođe predviđaju da pokrenu 2023. testiranje nazvane tipa tri odnosno na mnogo većem broju pacijenata.

Tehnologija informacionog RNK se pokazala ključnom u borbi protiv pandemije kovida-19. Moderna je izvršila proboj na farmaceutskom tržištu time što je bila među prvima, zajedno sa Fajzer-Biontekom, da napravi vakcinu protiv kovida-19 upotrebom te tehnologije.

Ta tehnologija se smatra obećavajućom u borbi protiv brojnih drugih bolesti.

Lek protiv kancera Kejtruda je odobren samo u SAD.

Razvijena vakcina protiv melanoma je personalizovana, osmišljena i proizvedena na osnovu jedinstvenog mutacionog potpisa identifikovanog na tumoru pacijenta, navodi se u saopštenju.

Tokom probe pacijenti su imali prvo operaciju da se ukloni tumor, pre nego što su imali tretman sa do devet doza vakcine.

Oko 325.000 novih slučajeva melanoma dijagnostikovano je u 2020. godini u svetu, navodi se u saopštenju.

Dve kompanije su u oktobru objavile da su postigle dogovor o zajedničkom razvoju i komercijalizaciji vakcine protiv raka kože. Predviđaju da dele troškove i potencijalnu dobit.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.