SO S.Mitrovica: 16 odbornika položilo zakletve od kojih jedan Srbin, Nedžad Ugljanin predsedavajući

FOTO: KoSSev
14.31 – Petković: Kurti želi da stvori monoetničku albansku opštinu na Severu

Neposredno nakon održavanja sednice oglasio se direktor kancelarija za KiM Petar Petković.

„Danas su Albanci pravnim nasiljem i jednostranim potezima zauzeli odbornička mesta koja pripadaju Srbima u srpskoj opštini Kosovska Mitrovica iako za njih niko nije glasao i nemaju nikakvu većinu, ni podršku srpskog naroda“, rekao je Petković

Opširnije u posebnoj vesti.

14.30 – Nedžad Ugljanin izabran za predsedavajućeg SO S.Mitrovica

Za novog predsedavajućeg Skupštine opštine Severna Mitrovica izglasan je Nedžad Ugljanin iz GI „Mitrovica“.

Poručio je da je danas došao u kuću – koja je bez domaćina i da zna da u njoj većinska zajednica treba da bude domaćin.

„Ali mi nismo krivi za ovakvu situaciju“, kazao je Ugljanin u obraćanju medijima ispred zgrade opštine.

Poručio je da će gledati da se ne bave političkim stvarima, te da će čekati april kada će doći izvršna vlast, nakon što budu održani lokalni izbori.

„Mi smo sada zakonodavna vlast, a ne izvršna. Dok ne dođe izvršna, stvorena je jedna vrsta vakuma. Ne možemo funkcionisati kao opština bez toga. Možda ćemo biti i tranciziona vlast, tako što ćemo prepustiti domaćinu da dođe u svoju kuću i brine o njoj. Nama kao manjinskoj zajednici ne pripada da brinemo o većinskoj. Naprotiv, to je njihova uloga“.

Ponovio je da se, stoga, neće baviti političkim pitanjima, već su tu za dobrobit građana.

„Vidite u kakvom smo okruženju. Kod naroda je veliki strah i oseća se u samom vazduhu“, naglasio je.

Kazao je da su naredni koraci SO Severna Mitrovica sada upostavljanje komisija i održavanje redovnih sednica.

„Mi ćemo pokušati da u duhu mira, tolerancije i suživota nastavimo rad ove Skupštine dok se ne stvore drugačiji uslovi koji zavise od međunarodnih relevantnih faktora, a ne od nas“, napomenuo je Ugljanin.

Upravo sledeća sednica, kako je najavio, baziraće se na bezbednosti. Opština će pozvati komandira stanice, a ta sednica biće otvorena za medije.

„Pozvaćemo komandira da nam objasni kakva je trenutna situacija. To treba da znaju svi građani Mitrovice, u kakvim uslovima sada živimo“, istakao je.

Na pitanje da li je imao kontakte sa Srpskom listom u prethodnim danima, Ugljanin kaže da nije, ali da opština jeste otvorena za svaku vrstu razgovora.

„Oni su domaćini ove kuće, oni treba da budu ovde. Mesto izvršne i zakonodavne vlasti pripada srpskoj zajednici“, ponovio je.

Naglasio je i da će bez obzira na sve, sada oni biti ti koji će se baviti interesima svakog građanina ove opštine.

14.00 – „Srpski građanin, običan građanin je iznad političara. Primirje ne održavaju ni Srpska lista, ni policija, niti bilo ko, već građani koji čuvaju porodicu i ne prave probleme. Ovo je test demokratije i verujem da ćemo ovaj test uspešno da prođemo“, kazao je Skender Sadiku, zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica. Detaljnije šta je Sadiku rekao u izjavi za KoSSev pročitajte ovde.

13.20 – Tačno u 13 počela sednica, policija obezbeđuje, ogromno interesovanje medija

U zgradi opštine Severna Mitrovica u toku je redovna sednica Skupštine ove opštine, na kojoj je 15, odnosno 16 sa zamenikom predsedavajućeg, novih odbornika položilo zakletve, a nakon što su odbornici Srpske liste početkom prošlog meseca napustili ovu instituciju. Među njima je jedini odbornik iz srpske zajednice – Dušan Milunović, ispred GI „Srpski opstanak“. 

U tu situaciju su došli, kako je na samom početku današnje sednice kazao zamenik predsedavajućeg Skender Sadiku, zahvaljujući „kolegama iz Srpske liste“.

Među novim odbornicima, kako je to krajem novembra odlučila Centralna izborna komisija, na mesto nekadašnjeg odbornika u SO Severna Mitrovica Nemanje Biševca, došla je Aida Ferati Dolji (Doli), Ivana Zaporožca menja Nedžad Ugljanin, a Dušana Dimitrijevića – Baškim Cimilji (Bashkim Cimili).

Baškim Cimilji je ujedno danas bio jedini odsutan odbornik u novom sastavu.

Bivšu odbornicu u ovoj SO, Ivanu Rakić, menja Gzim Aljuši (Alushi), a Jovanu Stanković – Erden Atić.

Biljanu Vukićević sada menja Petrit Miftari, Gordanu Savić – Arben Smajlji (Smajli), a Sinišu Lazića – Meljeke Keljmendi Šipolji (Meleke Kelmendi Shipoli).

Odbornika koji je dao ostavku Nebojšu Milanovića sada menja Nadžije Džema (Naxhije Xhema), Biljanu Vidosavljević menja Jahir Demaku, a Dejana Gurešića – Betim Osmani.

Miodraga Ralića menja Adeljisa Đušinca i Dragišu Maksimovića, prema ovoj listi, zameniće Dušan Milunović.

Novo ime na današnjoj listi odbornika je Fljutur Hamza – Azemi.

Podsetimo, opština Severna Mitrovica jedina je od četiri severne opštine u kojoj nisu zakazani izbori za odbornike, jer u njoj postoji dovoljno duga lista kandidata za zamenu od prethodnih izbora.

U dokumentu odluke Centralne izborne komisije za svakog novog odbornika, naznačeno je i ime onih koje su zamenili.

Navodi se i to da su oni bili naredni kandidati na preuređenom spisku, sa najvećim koeficijentom glasova neposredno iza prethodnog kandidata.

Za ovu sednicu vlada ogromno interesovanje medija, zbog čega ih je zamenik predsedavajućeg Skender Sadiku, usled velikog broja novinara u sali, zamolio da sačekaju završetak sednice ispred opštine.

Novinari su u sali pratili polaganje zakletve odbornika na srpskom i albanskom jeziku.

Istovremeno, ispred zgrade opštine i u njenoj okolini, prisutan je pojačan broj pripadnika policije.

Za to vreme Srbi već peti dan blokiraju puteve na Severu Kosova. Prva od najmanje pet blokada, nalazi se samo pet kilometara dalje od ove opštine – u mestu Rudare u zvečanskoj opštini, na magistralnom putu Mitrovica – Raška.

Kosovska policija zatvorila je istog dana Jarinje i Brnjak. Zatvorene su i škole, kao i ugostiteljski objekti, a u Severnoj Mitrovici, još pre barikada raspoređene su pojačane policijske jedinice iz regiona širom Kosova.

Srbi su početkom novembra napustili većinu kosovskih institucija uključujući policiju i opštinu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.