Lajčak nakon sastanka sa Vučićem: Shvata ozbiljnost situacije

lajčak eskobar i vučić
FOTO: Aleksandar Vučić/Fejsbuk

Vest je ažurirana

Specijalni izaslanici EU i SAD-a, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, nakon Prištine, danas su boravili i u Beogradu gde su se sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak se o sastanku, kao što je sada već uobičajeno, oglasio na društvenoj mreži Tviter navodeći da je sa srpskim predsednikom imao otvorenu i iskrenu diskusiju o političkom rešenju koje bi smanjilo tenzije i omogućilo uklanjanje barikada“.

„On (Vučić prim.red.) shvata ozbiljnost situacije“, poručio je Lajčak.

I srpski predsednik oglasio se na društvenim mrežama kratko poručivši da je vodio iskren i korektan razgovor sa Lajčakom i Eskobarom, ne navodeći više detalja.

U međuvremenu se sa Eskobarom sastala i premijerka Srbije Ana Brnabić sa kojim je takođe razgovarala o trenutnoj situaciji na Severu Kosova. Prethodna hapšenja Srba koja su dovela do barikada, kaže, predstavljaju „kršenje svih civilizacijskih normi i niza potpisanih sporazuma“.

Još je jednom kazala da je Beograd spreman na nastavak dijaloga sa Prištinom, a ključna je, kako je navela, implementacija prethodno potpisanih sporazuma, odnosno formiranja ZSO.

Sa Eskobarom se u večernjim časovima sastao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar boravili su i u Prištini gde su se juče sastali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je juče situaciju na Severu ocenio kao veoma tešku, a atmosferu zagrejanom.

„Ovo nije dobro i ne mislim da možemo da priuštimo da samo čekamo da se nešto loše desi. Tenzije ne pomažu nikome i ne mislim da je iko srećan zbog situacije na Severu Kosova“, kazao je u kratkoj izjavi medijima okupljenim ispred zgrade kosovske vlade.

Ujedno je kazao i da je bolje ukloniti barikade političkim dogovorom, a ne buldožerima.

Dolazak Miroslava Lajčaka u Beograd i Prištinu, najavio je šef evropske diplomatije, Žozep Borelj i to upravo govoreći o bezbednosnoj situaciji na Severu Kosova.

Sa druge strane, američki zvaničnik, Gabrijel Eskobar na Kosovu je još od nedelje, a održao je niz sastanaka sa prištinskim zvaničnicima, ali i sa Srpskom listom i civilnim društvom.

Eskobarova poseta je, kako je potvrđeno, deo redovnih aktivnosti, dok je Lajčakova poseta usledila nakon novog skoka tenzija na Kosovu odnosno barikada koje traju već četiri dana.

One su postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića.

Svemu je prethodilo masovno napuštanje većine kosovskih institucija na Severu od strane Srba, uključujući i lokalne samouprave, ali i vladu i skupštinu u Prištini zbog odluke o tablicama i odbijanja da se formira ZSO.

Tenzije su dodatno podgrejane raspisivanjem izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici kada su Srbi sprečili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije. Izbori su potom odloženi za 23. april. Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Severu, a usledila su i hapšenja za ranije optužbe, ali i za incidente koji su se dogodili prethodnih dana.

Srbi su na treće hapšenje, odnosno hapšenje bivšeg policajca, odgovorili barikadama koje su ušle u peti dan. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju, koju su međunarodni akteri zvanično okarakterisali kao pogoršanu.

Visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, zatražio je slanje dodatnih snaga EULEX-a na Kosovo.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.