U Prištini potpisana aplikacija za članstvo Kosova u EU

osmani kurti konjufca
FOTO: Gazeta Express

Aplikacija za članstvo Kosova u Evropskoj uniji potpisana je danas u Prištini. Potpisnici dokumenta su kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta, Gljauk Konjufca. 

Aplikacija će sada biti poslata u Prag, a zbog trenutnog češkog predsedavanja unijom. 

Za kosovsku predsednicu, danas je istorijski dan i istorijski trenutak, a Kosovo, za nju, zaslužuje da bude deo EU .

„14. decembar ima dvostruki značaj u savremenoj istoriji Kosova. Pored prijave za članstvo, danas je i godišnjica osnivanja Vojske“, podsetila je Osmani.

Kaže da je danas Priština čini „korak ka ostvarenju sna“ i za njih druge alternative osim EU nema.

„Ovaj čin je posvećen svim građanima, onima koji su se borili za slobodu. Kosovo diše evropski. Najmlađa država u Evropi, zemlja političkog pluralizma, verskih prava, nesalomivi doprinositelj mira i bezbednosti zaslužuje da bude deo EU. Naš put napred je jasan. Odlučni smo da uspemo. Učinićemo svoj deo da EU olakša put. Činimo istorijski korak da EU što pre krene ka istorijskoj odluci“, kazala je Osmani nakon potpisivanja.

I za Konjufcu je danas važan dan. Kaže da će EU biti potpuna, onda kada svi evropski narodi budu deo nje.

„Ovo je prvi zvanični korak na putu članstva Kosova u EU. Ovo putovanje ide preko Evropske komisije… Aplikacija sada pripada vladama zemalja članica koje pozivamo da jednoglasno glasaju“, rekao je Konjufca.

O potpisanoj aplikaciji danas, govorio je i Aljbin Kurti. Kaže da će napredak po tom pitanju, pored ostalih, zavisiti i od njih samih.

„Napredak će zavisiti od naše posvećenosti dubokim i progresivnim reformama. Koliko ćemo brzo ići zavisiće od nas. Krećemo napred sopstvenim zaslugama, sa našim sposobnostima da ispunimo kriterijume. Prepreke i izazove prevazilazimo demokratskim razvojem i društvenim napretkom“, rekao je Kurti.

osmani kurti konjufca
FOTO: Gazeta Express

Uoči najavljenog podnošenja zahteva Kurti je u razgovoru sa Evropskim poslanicima poslao poruku članicama EU koje nisu priznale Kosovo – da je „dodela statusa kandidata Kosovu samo početak puta ka punopravnom članstvu“.

Podnošenje zahteva od strane Prištine tokom ove nedelje, zapravo je prvi najavio zvanični Beograd.

O tome su u prethodnim danima govorili srpski predsednik, kao i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Dačić je u ponedeljak izjavio za Tanjug da Srbija radi na tome da zemlje EU koje nisu priznale Kosovo ospore kandidaturu Prištine.

Pročitajte još:

Kurti: Kosovo ove nedelje podnosi zahtev za članstvo u EU

Kurti sa poslanicima EP o zahtevu za članstvo u EU; Dačić: Nastojimo da zemlje koje nisu priznale Kosovo ospore kandidaturu

Osmani: Napravili smo napredak kod pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo

Priština: Izvršna komisija odobrila zvaničan stav za podnošenje zahteva za članstvo u EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.