Petković: Kurti želi da stvori monoetničku albansku opštinu na Severu

FOTO: KoSSev

„Danas su Albanci pravnim nasiljem i jednostranim potezima zauzeli odbornička mesta koja pripadaju Srbima u srpskoj opštini Kosovska Mitrovica iako za njih niko nije glasao i nemaju nikakvu većinu, ni podršku srpskog naroda“, oglasio se direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

U zgradi opštine Severna Mitrovica upravo je završena redovna sednica Skupštine ove opštine, na kojoj je 15, odnosno 16 sa zamenikom predsedavajućeg odbornika, novih odbornika položilo zakletve, a nakon što su odbornici Srpske liste početkom prošlog meseca napustili ovu instituciju. Jedini odbornik iz srpske zajednice koji je danas položio zakletvu je Dušan Milunović ispred GI „Srpski opstanak“.

Istovremeno izabran je i novi predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin.

Među novim odbornicima, kako je to krajem novembra odlučila Centralna izborna komisija, na mesto nekadašnjeg odbornika u SO Severna Mitrovica Nemanje Biševca došla je Aida Ferati Dolji (Doli), Ivana Zaporožca menja Nedžad Ugljanin, a Dušana Dimitrijevića – Baškim Cimilji (Bashkim Cimili).

Bivšu odbornicu u ovoj SO, Ivanu Rakić menja Gzim Aljuši (Alushi), a Jovanu Stanković – Erden Atić.

Biljanu Vukićević sada menja Petrit Miftari, Gordanu Savić – Arben Smajlji (Smajli), a Sinišu Lazić – Meljeke Keljmendi Šipolji (Meleke Kelmendi Shipoli).

Odbornika koji je dao ostavku Nebojšu Milanovića sada menja Nadžije Džema (Naxhije Xhema), Biljanu Vidosavljević menja Jahir Demaku, a Dejana Gurešića – Betim Osmani.

Miodraga Ralića menja Adeljisa Đušinca i Dragišu Maksimovića, prema ovoj listi, zameniće Dušan Milunović.

Novo ime na današnjoj listi odbornika je Fljutur Hamza – Azemi, a na listi je i zamenik predsedajavajućeg, Skender Sadiku.

U dokumentu odluke Centralne izborne komisije navodi se to da su novi odbornici naredni kandidati na preuređenom spisku, sa najvećim koeficijentom glasova neposredno iza prethodnog kandidata.

Sa druge strane, direktor Kancelarije za KiM Petar Peković tvrdi da na ovaj način Kurti pokušava da stvori monoetničku albansku opštinu na Severu.

„Upravo to je ogledalo navodne demokratije i takozvane vladavine praca Aljbina Kurtija da čistu srpsku opštinu, mimo propisa, pravila i sporazuma, preuzmu i vode Albanci“, navodi.

Petković je kazao i da je na delu još jedno kršenje postignutih sporazuma, uključujući, kako tvrdi, unutrašnje propise Prištine.

Ovo jasno pokazuje da je glavni cilj Prištine i Aljbina Kurtija da na Severu ne bude ni jednog jedinog Srbina i da etnički pokuša da potpuno očisti srpske opštine

Za odlaganje izbora na Severu za 23. april, a koji su inicijalno bili zakazani za 18. decembar , kaže da to nije ustupak Prištine, ni pokušaj smirivanja tenzija, več „podmukli plan i farsa Aljbina Kurtija koji je unapred smislio kako da pravnim nasiljem preotme srpske opštine i bez izbora i pošalje svoje policajce na Sever“.

„Današnje brutalno kršenje prava Srba pokazatelj je da su borba i demokratski i miran otpor srpskog naroda ispravniji i opravdaniji nego ikad, jer je Srbima na KiM jedino to i preostalo pred talasom necivilizacijskog, i nedemokratskog postupanja, fizičkog i pravnog nasilja“, zaključio je.


Nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija početkom meseca novembra, kosovska predsednica, Vjosa Osmani, zakazala je za 18. decembar vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu, a nakon raspuštanja skupština opština Leposavić i Zvečan, raspisani su i izbori za ove dve SO za 25. decembar.

Vanredni izbori Skupština opština Zvečan i Leposavić zakazani su nakon što je kosovska vlada prethodno 18. novembra usvojila odluku o raspuštanju skupština ove dve opštine, a kada je u pitanju Severna Mitrovica CIK je 30. novembra objavio imena odbornika koji će zameniti one koji su podneli ostavke.

Međutim, nakon novog skoka tenzija koje su pokrenuli incidenti u Zubinom Potoku i severnom delu Mitrovice kada su sprečeni novopostavljeni članovi opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a, čule su se i tvrdnje o nedostatku uslova za održavanje izbora. Na to je prvi ukazao ambasador SAD u Prištini.

Izbori su potom i odloženi, upravo iz bezbednosnih razloga, a u istom danu kada su i postavljene barikade na pet mesta na Severu, koje danas ulaze u peti dan.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.