Penzioneri Severa Kosova: „Mržnja prema Srbima na Severu Kosova pretvorena u politički plan“

Protest penzionera
Foto: KoSSev

Danas je u Kosovskoj Mitrovi održan još jedan protest protiv uvođenja carinskih dažbina od sto odsto na srpske proizvode, kao i zbog nedavnog hapšenja Srba u Kosovskoj Mitrovici, osumnjičenih za umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića. Danas je protestovalo do stotinjak penizionera. Razlog, kažu – solidarisanje „sa napaćenim narodom“ koji živi na teritoriji „ove naše vekovne zemlje“. Penzioneri su takođe uputili i apel protiv vojske Kosova.

„Međunarodna zajednico, Prištino, Ameriko odavde nema nazad“

Protest penzioneraProtest penzionera
Foto: KoSSev

„Poštovani građani i penzioneri, sve što vidite u ovom gradu, naše ruke su gradile sa ciljem da na ovim prostorima naši potomci mogu da koriste i to nasleđeno nadograđuju,“ rekao je predsednik mitrovičkog udruženja penzionera Velimir Krstić.

Međutim, naglasio je da „nažalost, neki u Prištini, podržani od strane stranaca, odlučili su da lične frustracije, nezadovoljstvo, a nije pogrešno reći i mržnju prema Srbima na Severu Kosova pretvore u politički plan“, za koji kaže, da ima za cilj proterivanje „svega što je srpsko sa ovih prostora“.

Odlukom Prištine o uvedenim taksama, kao i predsednik, a i zvaničnici Srpske liste, ovaj penzioner smatra da se najdirektnije napadaju Srbi i pravo na život na ovim prostorima.

Za odluku o uvođenju sto odsto takse ujedno smatra da znači i nula odsto slobode za Srbe na Kosovu, prenosi istu poruku kao poslanici Srpske liste u kosovskom parlamentu dok su čekali Hana.

On je ujedno uputio apel svim koji „odlučuju u svetu“, naglasivši „Srbi nemaju hleba, nemaju lekova, nemaju pravo na život u 21. veku“.

„Međunarodna zajednico, Prištino, Ameriko odavde nema nazad,“ izgovorio je poznatu krilaticu mnogih govornika i predstavnika Srpske liste na svim nedavnim protestima.

Počevši ponovo svoj govor od samog početka, a posle upozorenja ostalih penzionera da čita isti tekst, Krstić se izvinio prisutnima, rekavši:

„Ovo je neko koji je kucao, isto odkucao i na trećoj strani.“

Ovaj osamdesetpetogodišnji penzioner radio je u prosveti dugi niz godina, a kako kaže, radio je i u „šiptarskim školama“. Međutim, naglašava da je trenutna politička situacija takva kakva jeste – ne zbog naroda, već su takvu situaciju „napravili političari koji prave veliku gužvu i u Srbiji od petog oktobra, „koliko je tih stranaka i svi bi hteli da vladaju, svi bi hteli da budu ovde,“ naglasio je ovaj penzioner.

Svojim sunarodnicima poznih godina obratili su se i predstavnici udruženja penzionera i ostalih tri opština na Severu Kosova.

Taksama da se izazove humanitarna kriza, formiranjem vojske destabilizacija mira

Predsednik Udruženja penzionera „Trepča“ iz Zvečana Miroslav Todosijević takođe je pozvao na mirnu i demokratsku borbu protiv „nepravde koju je uvela takozvana kosovska država“, kao i zbog, transformacije KBS u vojsku Kosova, a uz „punu podršku Srbije“, i ujedno uzvratnoj podršci penzionera predsedniku Srbije.

„Tim taksama za uvoz robe iz Srbije žele da izazovu humanitarnu krizu, a formiranjem vojske da destabilizuju mir na Kosovu.“

Kao i prethodni govornik i Todosijević takođe smatra da je još jedan cilj ovih mera da se izazove iseljavanje Srba sa Kosova, pa zato, u ime penzionera, poručuje sledeće:

„Mi se nećemo seliti i Kosmet je sveta zemlja naša, tu ćemo ostati i opstati i odatle se nećemo iseljavati.“

On takođe zahteva od Evrope i međunarodne zajednice da „urazume Prištinu“ i ukinu mere kako bi penzioneri i ostali narod mogli da žive životom dostojnog čoveka.

Predsednik Udruženja penzionera iz Leposavića Miroslav Jasnić, kao i njegov kolega, predsednik Udruženja penzionera iz Zubinog Potoka Vukoje Utvić takođe su uputili apel međunarodnoj zajednici i Evropi da utiču na Prištinu kako bi povukli „mere“ i kako bi „penzioneri imali miran i dostojanstven život“ jer, kako kaže, to i zaslužuju.

Protesti se održavaju svakodenvno. O tome čitajte u:

Performans „Kosovošvic“ – „ograničeno pravo na život, na hleb“

Studentski performans: „Sponzori kosovske nezavisnosti“ protiv „kosovskih Srba“

Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Počeo protest: Imamo prava na hleb

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa PrištinomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.