(FOTO) Haradinaj poslao pozivnice za ceremoniju formiranja Vojske Kosova

vojska kosova

Vlada Kosova preduzima „poslednje pripreme“ za ceremoniju stvaranja „Vojske Kosova“ 14. decembra 2018, pa su tako u ime kosovskog premijera Ramuša Haradinaja poslate i pozivnice zvanicama, prenosi danas Gazeta Blic.

U ime Ramuša Haradinaja, kosovskog premijera, zvanice su pozvane da prisustvuju ovoj ceremoniji 14. decembra 2018. u 17 časova, u „kasarni Adem Jašari“ u Prištini.

U međuvremenu, kosovski zamenik ministra obrazovanja, Muhamet Keljmendi, je preko svog Fejsbuk profila pozvao sve Albance, „gde god živeli, da dobrovoljno finansijski podrže kreiranje i naoružavanje Vojske Kosova“.

Napisao je da „postoje pretnje i sa severa i sa juga, a Albanci su između srpskih i grčkih neofašističkih napada“. “ Da pomognemo našoj vojsci,“ zaključio je Keljmendi.

Juče je šef NATO-a Jens Stoltenberg uptravo o ovom pitanju razgovarao sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, kao i sa srpskim predsednikom Vučićem. Iz Beograda stižu upozorenja upravo zbog najava iz Prištine za 14.

„Naglasio sam da takav potez dolazi u loše vreme, da ide protiv saveta mnogih NATO saveznika i može da ima negativne reperkusije na izglede Kosova za evroatlantske integracije. Ponovio sam da će, ukoliko mandat Kosovskih snaga bezbednosti bude evolurao, NATO morati da ispita nivo našeg angažmana sa Kosovskim snagama sigurnosti,“ naveo je Stoltenberg.

Zvaničnici NATO-a su više puta naglašavali da se do formiranja vojske na Kosovu može doći samo kroz ustavne promene. Za promenu mandata i samog naziva potrebna je dvostruka dvotrećinska većina, zbog čega se, s obzirom na dosadašnje protivljenje Srba prešlo na tzv. plan B, odnosno na postepeni proces transformacije uloge Kosovskih snaga kroz paket zakona, bez zadiranja u ustav, i za šta analitičari u Prištini i međunarodni zvaničnici ocenjuju da se radi o postepenom procesu koji će trajati oko deset godina, a pre samog formalnog – ustavnog proglašenja.

Paket tri zakona o kom će kosovska skupština glasati sredinom decembra, a kojim će se izmeniti mandat KBS i oformiti Ministarstvo odbrane Kosova ne predviđa i promenu naziva formacije poznate kao Kosovske snage bezbednosti u „Vojsku Kosova“.

 

pozivnica vojska kosova
Foto: Gazeta Blic

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.