Osmani nova predsednica: Čestitke i kritike – početak demokratije ili početak borbe za demokratiju

Kosovo je sinoć dobilo novu predsednicu, Vjosu Osmani. Nakon dva neuspela pokušaja tokom glasanja u okviru prvog kruga u subotu i još tri regularna kruga u nedelju, Osmani je zadobila podršku 71 poslanika u kosovskom parlamentu. Među prvima su joj čestitali međunarodni zvaničnici. Čestitke stižu i iz vladajuće stranke – Samoopredeljenja, LDK, ali i drugih pojedinica, međutim, ne i od ostatka opozicije. Dok jedni šalju poruke da je sinoć stupila na scenu demokratija, drugi poručuju da tek sada kreće borba za demokratiju.

„Osmani će služiti Kurtiju“, ovo je „autokratija“, „pljačka“, „šverc“

„U sesiji mraka i cenkanja… Kosovo je otišlo u monizam, čime je pričinjena nepopravljiva šteta za demokratiju zemlje“, poručuju iz opozicione PDK koja je bojkotovala sinoćno glasanje, ali i ono prethodnog dana, koje nije uspešno privedeno kraju.

Kažu da je sinoć „autoritarni Aljbin Kurti potčinio sebi ne samo svoje poslanike, već izabranog predsednika zemlje, i ono što je žalosno, čak i opozicionu stranku poput LDK, kako bi proširio punu kontrolu nad kosovskim institucijama“.

„Kurti je u početku podelio LDK, zatim ucenio ga je i kada mu to nije bilo dovoljno, čak mu je zapretio i oduzeo dostojanstvo koje mu je ostalo“, navode iz ove stranke.

Smatraju da Vjosa Osmani „nije dostojna“, da je „pristrasna“, da će „zastupati interese Kurtija, a ne građana“.

„Vjosa Osmani, izabrani predsednik, nikada neće biti važeći predsednik koji ujedinjuje celokupno stanovništvo – već figura poslovnih grupa, marioneta autoritarne vlasti i ime koje je omogućilo najveći udarac demokratiji zemlje“, smatra opoziciona PDK.

Sebe vide kao jedinu opozicionu „snagu protiv autoritarne vlade“, te obećavaju da će se u potpunosti angažovati u odbrani demokratskog poretka i ustavnosti.

Poslanik ove stranke, Abeljard Tahiri, izjavio je da je sinoć viđena „pljačka“, a ne pobeda demokratije.

Slično mišljenje o sebi gaji i AAK.

Obećavaju da će se nakon sinoćnog izglasavanja Osmani zalagati za očuvanje ustavnog sistema.

I oni tvrde da su „švercovani glasovi“, te da sada vlada „jednopartijski sistem“.

„Alijansa će biti glas naroda, ustavni stub i zaštitnik ekonomije i slobodnog tržišta. Borba za demokratiju počinje večeras. Pozivam političare i građane dobre volje da zajedno branimo ustavne vrednosti države rođene iz krvi slobode“, naveli su sinoć iz ove stranke.

Kritike večeras stižu i iz PSD koju predvodi Dardan Molićaj.

U objavi na Fejsbuku je poručio da se i dalje protivi Kurtijevoj vladi, te ocenio da je bio u pravu kada je Kurtija nazvao „opasnim za odnose sa partnerima“.

„Kurti se cenkao sa narodnim poslanicima, kupovao glasove i sarađivao sa Srpskom listom, samo da bi osigurao da postigne cilj – zauzimanje države“, kazao je Molićaj.

I dok opozicija šalje kritike, Osmani je čestitao njen protivkandidat za predsedničku funkciju, Nasuf Bejta.

On u trećem krugu nije dobio nijedan glas. Kaže da ne smatra da je izgubio, već da je mišljenja da su „svi pobedili“.

Poručio je ujedno da je uspostavljanjem institucija obeležen zaključak volje građana.

Čestitku je Osmani uputila i prva predsednica Kosova, Atifete Jahjaga.

U objavi na Fejsbuku poručila je da želi da Osmani „bude simbol jedinstva i garant ustavnog, zakonodavnog i demokratskog funkcionisanja institucija“.

Bivša ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku, uz čestitku je poručila da bi Osmani trebalo da se postara da „eliminiše polarizacije i političku mržnju“ na Kosovu.

U izglasavanju Osmani sinoć je pomogla i jedna opoziciona stranka – LDK.

Dvanaest poslanika ove stranke uzelo je učešće u glasanju, čime je obezbeđen kvorum.

Predsednik LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), čestitao je Osmani na imenovanju, ali i poručio da će politički subjekt na čijem je čelu i dalje biti opozicija koja se suočava sa „gotovo apsolutnom vlašču“.

„Nova era stabilnosti“

Za razliku od opozicije, vlast govori o „novoj eri“ vladanja koja je zvanično otpočeta formiranjem i treće institucije, nakon što je prethodno formirana skupština i izglasana vlada.

Među prvima je Osmani čestitao lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti koji se ujedno zahvalio poslanicima koji su je podržali.

„Već smo uspostavili institucije i ušli smo u novu eru stabilnosti i prosperiteta naroda Kosova“, naveo je u objavi na društvenim mrežama.

Potom je usledio niz čestitki članova ove stranke, a jednu od njih poslao je predsednik skupštine, Gljauk Konjufca, koji je sve do sinoć bio i v. d. kosovskog predsednika.

Konjufca je zvanično predao dužnost Osmani uz poruku da mu je čast da joj prepusti ovaj zadatak.

„S obzirom na to da je mesto predsednika najviši državni položaj sa kog se mora predstavljati narod u celini, ne sumnjam da će ovu dužnost vršiti časno za ljude koje predstavlja. Predsednice, čestitam Vam na novom zadatku. Kao predsednik parlamenta očekujem dobru saradnju“, dodao je Konjfuca.

Sinoć je svoj glas Osmani dao i lider AKR, Bedžet Pacoli, koji se na izborima kandidovao na listi LDK.

Nakon glasanja je poručio da je srećan što je mogao da da svoj doprinos u odabiru novog predsednika. Kaže da poštuje volju građana.

„Nisam čovek punjen mržnjom ili osvetom. Jesam i ostajem konstruktivan i otvoren“, dodao je.

Čestitke stižu iz Albanije, ali i iz Preševa.

Predsednik Albanije, Ijlir Meta, izrazio je uverenje da će Osmani „u skladu sa Ustavom Kosova, sa visokom posvećenošću i odgovornošću služiti jedinstvu svih građana, duhu konsenzusa, dijalogu, jačanju međuinstitucionalne saradnje i odličnim bratskim odnosima između dve zemlje“.

Kazao je da je spreman da blisko sarađuje sa Osmani s ciljem produbljivanja političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa, u interesu građana i ubrzavanja procesa integracije u EU.

Potom je čestitku posao i albanski premijer, Edi Rama.

Kazao je da se izborom novog predsednika Kosova zaključuje institucionalni okvir i garantuje potrebna stabilnost.

„Neka to bude dobar i uspešan posao za građane“, napisao je Rama na Tviteru.

Predsednik „Nacionalnog saveta Preševske doline“, Ragmi Mustafa, u čestitki je podsetio da je Osmani druga predsednica Kosova, te joj poručio da je Preševu neophodna insitucionalna podrška Kosova.

„U ime Albanaca Preševske doline pozivam predsednicu Osmani-Sadriu, u cilju stvaranja proaktivne strateške politike, posebno u trenutnoj situaciji individualnih i kolektivnih prava, kao i uspostavljanja pravog političko-političkog statusa“, ​​naveo je Mustafa.

Šta se događalo prethodna dva dana u Prištini, podsetite se u:

Ambasadori čestitaju Osmani nakon uspešnog glasanja u skupštini

Osmani izabrana za novu predsednicu Kosova u trećem krugu glasanja

Šta donosi treći dan neizvesnosti: Osmani za predsednicu ili novi izbori?

Propao još jedan pokušaj za izbor kosovskog predsednika, sutra nastavak sednice

Haradinaj potvrdio da AAK neće prisustvovati sednici za izbor Osmani

Kurti obećao opoziciji komisiju za izborne reforme ali nakon što se Osmani izabere za predsednicu

Abot: Uskoro sednica o predsedniku, novi izbori ni u čijem interesu

Konjufca: U ponedeljak ističe rok za izbor predsednika, nema poteza u skupštini bez konsultacija sa opozicijom

Kurti opoziciji: ili više od 80 glasova Vjosi, ili preko 500.000 Samoopredeljenju

Nije prošao predlog LVV o izmeni Zakona o izborima; O predsedniku se odlučuje sutra?

Priština: Zamenjeni poslanici položili zakletvu, sednica za izbor predsednika pod znakom pitanja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.