Kurti obećao opoziciji komisiju za izborne reforme ali nakon što se Osmani izabere za predsednicu

FOTO: Aljbin Kurti/ Kabinet kosovskog premijera
FOTO: Aljbin Kurti/ Kabinet kosovskog premijera

„Sinoć je opozicija pobedila, večeras država mora da pobedi. Izbor predsednika Republike pobeda je za Kosovo. Nije protiv ikoga i za sve je. Izborom predsednika zaključen je treći korak konstituisanja institucija osmog zakonodavnog tela“, pred održavanje sednice za izbor predsednika oglasio se Aljbin Kurti. Obećao je zajednički rad na Zakonu nakon što se izabere predsednica večeras.

U 18 časova počinje sednica, potvrdila je šefica parlamentarne grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja.

Objašnjavajući još jednom šta se dogodilo sinoć, odnosno to da nije izglasan Nacrt Zakona o opštim izborima, Kurti podseća na pobedu od preko 50% glasova na izborima 14. februara.

Sinoć su naši poslanici bili većina, ali nisu bili dve trećine prisutnih, naveo je u drugom oglašavanju na Fejsbuku danas.

„Nismo uspeli da nastavimo sa nacrtom zakona koji omogućava dijaspori da glasa u našim ambasadama i konzulatima. Ovaj Nacrt zakona nije imao nikakve veze sa izbornom reformom. Međutim, on danas nije aktuelan. Danas imamo sednicu za izbor predsednice gđe Vjosa Osmani. Odmah nakon toga formiramo komisiju u kojoj zajedno sa opozicijom radimo, dogovaramo se i ove godine zaključujemo izbornu reformu“, obećao je Kurti.

Sinoć nije uspeo pokušaj izbora kosovskog predsednika, kao ni izglasavanje Nacrta Zakona o opštim izborima koji se gotovo iznenada našao na dnevnom redu juče, ali za koji se LVV sve vreme bori.

U ponedeljak ističe zakonska mogućnost za izbor kosovskog predsednika budući da se izbor na ovu funkciju, prema kosovskom ustavu, vrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog Predsednika, a to je 5. maja, protumačio je danas predsednik kosovske skupštine i v.d kosovskog predsednika Gljauk Konjufca.

Za izbor kosovskog predsednika predviđena su maksimalno tri kruga glasanja. U prva dva, može da se izabere tek kada se obezbedi minimalno dvotrećinska podrška – odnosno 80 glasova. Ukoliko prva dva kruga propadnu, u trećem se može izabrati sa 61. glasom, ali je potrebno dvotrećinsko prisustvo poslanika u sali. U suprotnom slede novi izbori.

LVV ima 58 mesta u skupštini, LDK ima 15 poslanika, AAK ima 8 mesta, Srpska lista je osvojila 10 zagarantovanih mesta na izborima. Turska demokratska stranka Kosova ima dva mesta, a bošnjačka stranka – koalicija Vakat, Nova demokratska stranka, Socijaldemokratska unija, kao i Goranska stranka, Nova demokratska inicijativa Kosova, Aškalijska stranka za integraciju Romske inicijativa po jedno mesto.

Šta se događalo od juče, podsetite se u:

Kurti obećao opoziciji komisiju za izborne reforme ali nakon što se izabere Osmani za predsednicu

Abot: Uskoro sednica o predsedniku, novi izbori ni u čijem interesu

Konjufca: U ponedeljak ističe rok za izbor predsednika, nema poteza u skupštini bez konsultacija sa opozicijom

Kurti opoziciji: ili više od 80 glasova Vjosi, ili preko 500.000 Samoopredeljenju

Nije prošao predlog LVV o izmeni Zakona o izborima; O predsedniku se odlučuje sutra?

Priština: Zamenjeni poslanici položili zakletvu, sednica za izbor predsednika pod znakom pitanja

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.