Konjufca: U ponedeljak ističe rok za izbor predsednika, nema poteza u skupštini bez konsultacija sa opozicijom

Do 5. aprila ističe zakonska mogućnost za izbor kosovskog predsednika budući da se izbor na ovu funkciju, prema kosovskom ustavu, vrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog Predsednika, a to je 5. maja.

Na ovu informaciju upozorio je danas predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca u obraćanju javnosti nakon što juče nije uspeo pokušaj izbora kosovskog predsednika, kao ni izglasavanje Nacrta Zakona o opštim izborima koji se gotovo iznenada našao na dnevnom redu juče, ali za koji se LVV sve vreme bori.

U međuvremenu nastavlja se i dalje sa spekulacijama da će se neodržana sednica za izbor predsednika održati danas i ponovo se licitira i satnicom – 18 časova.

Oglasio se upravo britanski ambasador Nikolas Abot, koji kaže da će „uskoro održati sednica“. Iako je naglasio da poslanici mogu da glasaju kako žele, istakao je i da je odgovoran čin za njih da ispune svoju ustavnu ulogu podržavanjem demokratskog procesa kroz svoje prisustvo i svoj glas. Opširnije u posebnoj vesti.

Konjufca se jutros, kako je saopštio, sastao sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, koja je kandidatkinja za predsednika Kosova.

Razgovarali su upravo o izboru predsednika, i Konjufca posle sastanka ponavlja da ukoliko se kosovski predsednik ne izabere u ustavnim rokovima, to vodi u nove izbore.

Iako se Samoopredeljenje optužuje da stavljanjem ovog nacrta zakona na glasanje se praktično opozicija ucenjuje da podrži Osmani za predsednicu, jer u protivnom će se ići na nove izbore, gde bi očekivanja bila da će LVV dobiti još veću podršku, Konjufca sada kaže da niko ne želi nove izbore.

Još važnije, naglasio je da se neće povlačiti nijedan potez u skupštini bez konsultacije sa opozicionim strankama.

„Da bismo stvorili neophodnu atmosferu poverenja, pre nego što uđemo u ovaj proces, oni su mi obećali i zagarantovali da će sve što ima veze sa zakonom o izborima biti deo narednog procesa vođenja dijaloga između većine i opozicije i da ćemo zajedno izvršiti i zaključiti izbornu reformu. Tako da, nakon jasne volje koju je juče izrazila opozicija njenim glasanjem u Skupštini Kosova, ne ostaje drugo nego da se uverimo da većina u Skupštini garantuje da se ne postupa bez konsultuje sa opozicijom u tom aspektu, a da opozicija neće bojkotovati izbor predsednika, s ciljem izbegavanja ponovnih izbora“.

Konjufca je podsetio i na to da je Kosovo, kako kaže, prošlo „pažljivo i efikasno“ prva dva koraka demokratskog procesa nakon izbora – izabralo je novu skupštinu i vladu.

Sada su se ustavni rokovi za izbor predsednika poklopili „kao nikada pre“ sa izborom Saziva i Vlade, dodao je.

Podsetio je i na to da je LVV u kosovskoj skupštini predstavilo Vjosu Osmani i Nasufa Bejtu kao kandidate za izbor predsednika, što i jeste ustavni zahtev o najmanje dva kandidata.

„Budući da trenutni mandat pozicije predsednika ističe konačno 5. maja 2021. godine, smatram da je poslednji datum kojeg Skupština Republike Kosovo treba da započne procedure za novog predsednika 5. april ove godine“, poručio je Konjufca.

Šta se događalo od juče, podsetite se u:

Kurti opoziciji: ili više od 80 glasova Vjosi, ili preko 500.000 Samoopredeljenju

Nije prošao predlog LVV o izmeni Zakona o izborima; O predsedniku se odlučuje sutra?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.