Osmani izabrana za novu predsednicu Kosova u trećem krugu glasanja

Osmani predsednica nova
20:35 – Prvi govor nove predsednice Kosova

Nakon izglasavanja, aplauza, uručenja buketa, zagrljaja bez maski i rukovanja bez rukavica Vjosa Osmani je večeras položila zakletvu, a onda održala svoj prvi govor u svojstvu predsednice.

„Danas je dan Kosova, vaš dan, dan u kojem se ispunajva volja građana i u potpunosti se utvruđuju institucije. Zapečatili su jedan od najboljih primera funkcionisanja demokratije. Danas je dan da dokažemo da znamo da se mudro suočimo sa izazovima“, poručila je Osmani građanima.

Kaže da je mnogo posla pred njom, kao i vladom Aljbina Kurtija, ali i da Kosovo danas „ponovo daje primer demokratije“. Zahvalila se svim poslanicima koji su glasali za nju, kao i svojim bivšim stranačkim kolegama iz LDK.

„Obećavam da ću raditi na jačanju države, vladavine prava, da ću zaštititi svaki centimetar zemlje. Biću predsednik svih. Nema nas previše da bismo bili podeljeni na nas i njih. Moja vrata će biti otvorena za sve, neće biti stranke iz vlasti i stranke iz opozicije“.

Pozvala je sve političare na Kosovu da „izgrade duh saradnje i tolerancije“ i podcrtala da su „tri stuba“ podrške Kosovu SAD, EU i Albanija.

Kazala je da će se voditi voljom građana.

Osmani je ujedno govorila o odnosu sa Beogradom i dijalogu koji se vodi u Briselu.

Poručila je da „pravda neće biti postignuta sve dok srpski zločinci ne budu izveden pred lice pravde“. Ujedno, kako kaže „mir će biti postignut samo kada se Srbija pokaje“.

Kaže da je dijalog pravi put, ali da mora biti pošten i ravnopravan.

19:30 – Osmani izabrana za novu predsednicu Kosova u trećem krugu glasanja

Vjosa Osmani je nova predsednica Kosova. Izabrana je u 3. krugu glasanja, dva sata nakon početka sednice, sa podrškom 71 poslanika, dok je ujedno bilo 11 nevažećih glasova. Odmah nakon glasanja je i položila zaletvu.

Osmani nije uspela da dobije dovoljnu podršku birača u prvom i drugom krugu glasanja.

U prvom krugu glasao je 81 poslanik od 84 prisutnih.

Od ukupnog broja glasova 12 je bilo nevažećih, 69 za Osmani, a nijedan za drugog kanidata Nasufa Bejta.

Osmani nije dobila ni u drugom krugu glasanja dovoljnu podršku poslanika u skupštini. Glasala su ukupno 82 poslanika – od toga za Osmani je glasalo 67 poslanika, četiri za protiv kandidata, dok je ujedno bilo 11 nevažećih glasova.

Za manje od 15 dana, Kosovo je dobilo novu skupštinu, vladu i predsednika. Ali i, kako su birači to procenili – „nove snage“.

Iako neizvestan izbor već mesecima, sa više kandidata koji su merili predsedničku funkciju, nakon što je u novembru prošle godine ostavku dao Hašim Tači pre nego da bude uhapšen i sproveden u Hag, na toj poziciji su birači Samoopredeljenja već videli Vjosu Osmani.

Ona je kao predsednica prošlog saziva kosovske skupštine, od Tačijeve ostavke obavljala dužnost v.d. na toj funkciji, a potom i zvanično bila kandidat LVV tokom izbora u februaru. Krajem marta je, neposredno po izboru 8. saziva kosovske skupštine, tu dužnost po automatizmu predala Gljauku Konjufci, koji je postao novi predsednik skupštine.

Osmani predsednica nova

Ko je Vjosa Osmani

Vjosa Osmani – Sadriu je poreklom iz Žabara iz Južne Mitrovice, gde je završila osnovnu i srednju školu. Sa osnovnim pravnim studijama u Prištini, master studije i doktorat završila je na Univerzitetu u Pitsburgu, SAD. Često se u kosovskoj javnosti ističu njeni, kako se opisuju, briljantni uspesi u školovanju.

Kako je navedeno u jednoj od njenih biografija, na Kosovu je kao univerzitetski profesor predavala međunarodno pravo, dok u SAD predmet „Izgradnja države i pravo: kosovsko iskustvo“.

Političku karijeru je započela kao tinejdžerka u LDK, da bi 2009. bila šefica kabineta tadašnjeg kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua. U više saziva je bila poslanica LDK, a na ovim i prošlim izborima, pojedinačno je osvojila najviše glasova od svih političkih kandidata iz svih stranaka.

Osmani je istupila iz LDK prošlog leta, nakon što je LDK kao koalicioni partner tadašnje vlade Kurti 1 oborio istu. Na ovim izborima učestovala je sa svojom građanskom inicijativom Guxo, a na izbornoj listi Samoopredeljenja.

U biografiji se ponosi i time što je, kao deo kosovskog tima, dala aktivan doprinos da Međunarodni sud pravde (MSP), na zahtev Srbije da se ova instanca izjasni, saopšti da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije kršenje međunarodnog prava. Na Kosovu je ovaj odgovor protumačen kao pobeda Kosova i gubitak Srbije.

U javnosti se često izjašnjava o Srbiji kao o „genocidnoj državi“ i govori o zločinima tokom rata.

Udata je i majka bliznakinja.

18:55 – Osmani bez podrške minimalnog broja poslanika i u drugom krugu glasanja

Kandidatkinja Vjosa Osmani, ni u drugom krugu glasanja nije uspela da dobije dovoljnu podršku poslanika u skupštini – minimum 80, kako bi bila izabrana za novu predsednicu Kosova.

Glasala su ukupno 82 poslanika. Osmani je u drugom krugu dobila čak dva glasa manje nego u prvom.

Za Osmani je glasalo 67 poslanika, četiri za protiv kandidata, dok je ujedno bilo 11 nevažećih glasova.

Sada sledi treći krug glasanja. U trećem krugu dovoljan je 61 glas kako bi se odabrao novi predsednik, ali je ujedno neophodno da sednici prisustvuje i glasa minimum 80 poslanika.

18:35 – Poslanica PDK prešla u stranku Aljbina Kurtija

Između dva kruga glasanja javnost je saznala da je poslanica PDK, Adeljina Grainca, napustila ovu stranku kako bi se pridružila Samoopredeljenju.

PDK je reagovala nakon toga, optužujući predsednika LVV, Aljbina Kurtija, da je ponudio ovoj poslanici novac u zamenu za glas za Vjosu Osmani.

„PDK je razrešila danas poslanicu Adeljinu Graincu sa svih funkcija nakon što je izdala glas biračkog tela PDK i prodala svoj glas da bi Vjosa Osmani postala predsednica“, navodi se u saopštenju.

Samoopredeljenje je potom i demantovalo navode PDK.

Šefica parlamentarne grupe ove stranke koja sada broji 59 poslanika, Mimoza Kusari Ljilja, rekla je da Grainca nije nagrađena kako bi glasala za Osmani.

„Pokušavam da razumem, ali ne i da opravdam izmišljtine PDK povodom Graince. Svaki poslanik zastupa svoju volju. Aljbena Rešitaj (poslanica AAK) takođe je zastupala svoj stav i najmlađi član parlamenta bio je ubeđen da Vjosa Osmani treba da bude izabrana za predsednicu“, poručila je Kusari Ljilja.

18:20 – Završen prvi krug glasanja – nedovoljno da Osmani postane predsednica

Upravo je završen prvi krug glasanja u kosovskom parlamentu. Kandidat za predsednika, Vjosa Osmani, nije dobila dovoljan broj glasova.

Od 84 poslanika koliko prisustvuju današnjoj sednici, glasao je 81.

Od ukupnog broja glasova 12 je bilo nevažećih, 69 za Osmani, a nijedan za drugog kanidata Nasufa Bejta.

S obzirom na to da je glasalo više od 80 poslanika ispunjen je kvorum za prvi krug glasanja, te se odmah prešlo na drugi krug.

Vjosi je, kao i za prvi krugi, sada takođe neophodna podrška minimum 80 poslanika.

Prebrojavanje glasova Duda Balje
FOTO: Printscreen/Sajt skupštine Kosova
17:38 – Kosovska skupština nastavila sa radom u pokušaju da izabere novu predsednicu

Nakon jučerašnja dva neuspela pokušaja da se u prvom krugu izabere novi kosovski predsednik, tj. predsednica, poslanici u kosovskoj skupštini upravo su nastavili sa radom. Poslanici Samoopredeljenja su i danas uvereni da će imati dovoljnu podršku poslanika kako bi Vjosa Osmani postala nova predsednica, dok opozicija, osim LDK, i danas odbija da uzme učešće u glasanju.

U trci za predsednika su dva kandidata – pokret Samoopredeljenje nominovao je Vjosu Osmani Sadriu, dok je njen protivnik Nasuf Bejta.

Ubrzo nakon početka sednice ponovljen je prvi krug glasanja. Prema medijskim navodima sednici prisustvuje 84 poslanika.

Prisutni su svi poslanici LVV, LDK, dok su u sali i poslanici nesrpskih manjina, uključujući poslanika Adema Hodžu i Fadilja Gašija koji nisu prusutvovali jučerašnjoj sednici.

U sali su i pojedini predstavnici kosovske vlade, kao i sam premijer, Aljbin Kurti.

Ujedno, Aljbena Rešitaj iz AAK-a je takođe u sali za razliku od svojih stranačkih kolega. Takođe, poslanici PDK ne prisustvuju današnjoj sednici, kao ni predstavnici Srpske liste.

Prištinska Koha javila je da poslanici LDK – Avdualh Hoti, Agim Veljiu i Driton Seljamanj ni danas nisu glasali, tj. da to nisu učinili nakon što je predsednik Skupštine, Gljauk Konjufca, prozvao njihova imena.

Kosovska skupština sinoć nije izabrla predsednika Kosova, odnosno predsednicu, ni posle skoro četvorosatne sednice.

Iako je na početku utvrđeno da sednici prisustvuje 82 poslanika, već u prvom krugu glasanja, utvrđeno je da nema kvoruma – glasalo je 78 poslanika, da bi u ponovljenom prvom krugu bio glas više – 79, ali opet nedovoljno za kvorum. Nešto malo pre ponoći odlučeno je da poslanici nastavljaju rad u nedelju. 

Jučerašnje zasedanje u parlamentu obeležile su nove „iznenađujuće“ okolnosti, kada su pojedini poslanici iz manjinskih zajednica odlučili da ne prisustvuju sednici a jedna poslanica AAK, stranke koja je najavila da neće uzeti učešće u glasanju, odlučila da ostane u poslaničkoj klupi.

Nakon što je sve završeno, vladajuća LVV saopštila je da glasanju nije pristupilo pet poslanika, na koje su oni računali. Reč je o trojici poslanika LDK – Avdulahu Hotiju, Agimu Veljiuu i Dritonu Seljmanaju i dvojici iz nevećinskih zajednica – ispred goranske, odnosno romske – Ademu Hodži i Fadilju Gašiju.

Iz Samoopredeljenja, međutim, danas poručuju da očekuju da će ovi poslanici prisustvovati sednici, ali i da su u pregovorima sa pojedinim poslanicima koji su, kako navode, imali volju da prisustvuju jučerašnjoj sednici. Ubeđeni su da su obezbedili dovoljnu podršku za Osmani.

Pojedini prištinski mediji javljaju da je vrlo moguće da će se to i ostvariti, s obzirom na to da je Samoopredeljenje pre sednice bilo u kontaktu sa pojedinim poslanicima iz opozicije i manjina.

Reporteri javlja da se kosovski premijer, Aljbin Kurti danas sastao sa Ademom Hodžom, te da se očekuje da će on podržati Osmani za predsednicu, a da je, sa druge strane, Kurti preuzeo obavezu da „ispuni zahteve goranske zajednice“.

Isti medij je u međuvremenu potvrdio, da će ovaj poslanik iz goranske zajednice glasati za Vjosu Osmani,  navodeći da im je to potvrdio sam Adem Hodža. Ujedno pišu da će, sa druge strane, Goranskoj partiji pripasti mesto zamenika ministra.

Portparol opozicione PDK koja broji 19 poslanika, Avni Bitići, izjavio je za prištinske medije da su Kurti i Osmani sinoć kontaktirali dva poslanika ove stranke „pokušavajući da se sa njima nagode u zamenu za glasove“, ali tvrdi da do toga neće doći jer su poslanici PDK „lojalni volji svojih birača“.

Poslanici ove stranke nisu prisustvovali delu sinoćne sednice kada se glasalo za Osmani, a najavili su da ne nameravaju da menjaju svoj stav.

Sinoćnoj sednici, tokom glasanja, prisustvovala je Aljbena Rešitaj (Albena Reshitaj) iz AAK, stranke Ramuša Haradinaja – koja je prethodno potvrdila da neće prisustvovati sednici.

Ovakva odluka poslanice Rešitaj naišla je na protivljenje Haradinaja, ali i drugih članova ove partije koji su je danas pozvali da ne prisustvuje sednici i da se pridržava stava rukovodstva stranke.

Kako je prethodnog dana saopštio predsednik skupštine, Gljauk Konjufca, u ponedeljak ističe zakonska mogućnost za izbor kosovskog predsednika budući da se izbor na ovu funkciju, prema kosovskom ustavu, vrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog Predsednika, a to je 5. maja.

Sa druge strane, Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova (KDI), organizacije koja nadgleda rad Skupštine Kosova, prema pisanju RTK2, izjavio je da je rok zapravo do 5. maja, te da do tada može da se bira predsednik skupštine i saziva sama skupština.

Prema njegovim rečima, tek tada predsednik Skupštine, Gljauk Konjufca više neće obavljati dužnost vršioca dužnosti predsednika, dok skupština i vlada nemaju ustavno pravo da raspisuju izbore.

Za izbor kosovskog predsednika predviđena su maksimalno tri kruga glasanja. U prva dva, može da se izabere tek kada se obezbedi minimalno dvotrećinska podrška – odnosno 80 glasova. Ukoliko prva dva kruga propadnu, u trećem se može izabrati sa 61. glasom, ali je potrebno dvotrećinsko prisustvo poslanika u sali. U suprotnom slede novi izbori.

Šta se događalo prethodna dva dana u prištini, podsetite se u:

Šta donosi treći dan neizvesnosti: Osmani za predsednicu ili novi izbori?

Propao još jedan pokušaj za izbor kosovskog predsednika, sutra nastavak sednice

Haradinaj potvrdio da AAK neće prisustvovati sednici za izbor Osmani

Kurti obećao opoziciji komisiju za izborne reforme ali nakon što se Osmani izabere za predsednicu

Abot: Uskoro sednica o predsedniku, novi izbori ni u čijem interesu

Konjufca: U ponedeljak ističe rok za izbor predsednika, nema poteza u skupštini bez konsultacija sa opozicijom

Kurti opoziciji: ili više od 80 glasova Vjosi, ili preko 500.000 Samoopredeljenju

Nije prošao predlog LVV o izmeni Zakona o izborima; O predsedniku se odlučuje sutra?

Priština: Zamenjeni poslanici položili zakletvu, sednica za izbor predsednika pod znakom pitanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.