Šta donosi treći dan neizvesnosti: Osmani za predsednicu ili novi izbori?

Počeo je treći dan neizvesnosti na Kosovu koja će, kako se očekuje, potrajati sve do noći. Tada će se konačno znati da li Kosovo ima novog predsednika, ili ide na još jedne vanredne parlamentarne izbore – druge za redom u prvoj polovini 2021. godine. Uprkos više pokušaja da se izglasa, prethodnog dana Vjosa Osmani nije dobila podršku dovoljnog broja poslanika kako bi postala nova predsednica. Jučerašnje zasedanje u parlamentu obeležile su nove „iznenađujuće“ okolnosti, kada su pojedini poslanici iz manjinskih zajednica odlučili da ne prisustvuju sednici a jedna poslanica AAK, stranke koja je najavila da neće uzeti učešće u glasanju, odlučila da ostane u poslaničkoj klupi.

Ni posle skoro četvorosatne sednice kosovske skupštine sinoć nije izabran predsednik Kosova, odnosno predsednica.

Iako je na početku utvrđeno da sednici prisustvuje 82 poslanika, već u prvom krugu glasanja, utvrđeno je da nema kvoruma – glasalo je 78 poslanika, da bi u ponovljenom prvom krugu bio glas više – 79, ali opet nedovoljno za kvorum.

Nešto malo pre ponoći odlučeno je da poslanici nastavljaju rad u nedelju. 

Poslanici vladajućeg Samoopredeljenja bili su ubeđeni da će se sinoć rešiti pitanje predsednika, dok su međunarodni predstavnici pozivali poslanike da ispune svoju dužnost. Međutim, do toga nije došlo.

Nakon što je sve završeno, vladajuća LVV saopštila je da sednici nije prisustvovalo pet poslanika, na koje su oni računali. Reč je o trojici poslanika LDK i dvojici iz nevećinskih zajednica.

Sednici nisu prisustvovali – Avdulah Hoti, Agim Veljiu i Driton Seljmanaj iz LDK, što su oni redovno isticali u javnosti. Međutim, šefica parlamentarne grupe LVV, Mimoza Kusari Ljilja, je sa druge strane, sinoć otkrila da su oni postupili suprutno njihovim prethodnim izjavama.

Isto važi i za dva poslanika ispred goranske, odnosno romske zajednice – Adema Hodžaja i Fadilja Gašija, koji su takođe bili odsutni.

Govoreći o njihovom odsustvu, šefica parlamentarne grupe LVV kazala je sinoć da je vidljiv „uticaj nekih stranih grupa“.

RTK: Vjosa Osmani imala dogovor sa Gašijem i Hodžom

Adema Hodžu i Fadilja Gašija deo javnosti vidi bliskima Srpskoj listi čiji poslanici sinoć takođe nisu prisustvovali sednici. Kako je RTK javila kasno sinoć, sa njima je Vjosa Osmani imala sporazum, s obzirom da bez jednog od njih nije bilo moguće postizanje kvoruma. Iz stranke Fadilja Gašija, Kurti je imenovao Gazmenda Saljijevića za zamenika ministra u Ministarstvu za zajednice i povratak, navodno, u zamenu za glas poslanika Gašija za predsednika.

Kusari Ljilja je, međutim, u jutrošnjoj izjavi za Klan Kosova, izrazila nadu da će se večeras izglasati Osmani za novu predsednicu.

Očekuje da će Hodžaj i Gaši prisustvovati današnjoj sednici, kao i poslanici LDK.

Ujedno kaže da su u pregovorima sa pojedinim poslanicima koji su, kako je rekla, imali volju da prisustvuju jučerašnjoj sednici.

Za razliku od ova pet poslanika, sinoćnoj sednici, tokom glasanja, prisustvovala je Aljbena Rešitaj (Albena Reshitaj) iz AAK, stranke Ramuša Haradinaja – koja je prethodno potvrdila da neće prisustvovati sednici.

Ona je medijima kasno uveče potvrdila da je dala podršku za izbor predsednika iz dva razloga. Osim pandemije, i zbog toga što se Kosovo nalazi u ozbiljnoj situaciji, nije htela da funkcionisanje institucija zavisi, kako je kazala, od Srpske liste, odnosno, Vučićeve vlasti.

Usled najave da se danas održava nova sednica na kojoj će se odlučivati o predsedniku, ona je poslala apel svim poslanicima.

„Molim sve poslanike Skupštine Kosovo, što sam rekla stranci kojoj pripadam, da budu deo sednice. Nisam došla da glasam ni za jednog kandidata, ali sam došla da budem deo sednice kako me ne bi vodila Srpska lista“, izjavila je kasno sinoć Rešitaj.

Ujedno je demantovala navode da napušta AAK, potvrdivši da se samo njeno mišljenje razlikuje od ostalih u stranci.

Odluka Rašitaj da prisustvuje sinoćnoj sednici naišla je na iznenađenje predsednika AAK.

Ramuš Haradinaj izjavio je danas za prištinske medije da je reč o „neprimernoj i nerazumnoj odluci“ koja se protivi stavu stranke koja broji ukupno 8 poslanika u parlamentu. Ujedno se zapitao ‘da li će se Rašitaj pridružiti Samoopredeljenje’.

Isti stav o odabiru novog predsednika deli i opoziciona PDK.

Poslanici ove stranke nisu prisustvovali delu sinoćne sednice kada se glasalo za Osmani, a najavili su da ne nameravaju da menjaju svoj stav.

Neposredno pre glasanja, međutim u skupštini su bila dva predstavnika ove stranke v. d. predsednika PDK Enver Hodžaj i poslanik Bedri Hamza. Hodžaj je pred poslanicima rekao da izborom Osmanija, kosovski premijer, Aljbin Kurti, želi apsolutnu kontrolu nad tri institucije: Skupštinom, Vladom i Predsedništvom. Oni su potom i napustili sednicu.

Nova sednica na kojoj će se odlučivati o poziciji predsednika Kosova zakazana je za danas u 17:00.

U ponedeljak ističe zakonska mogućnost za izbor kosovskog predsednika budući da se izbor na ovu funkciju, prema kosovskom ustavu, vrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog Predsednika, a to je 5. maja, saopštio je juče predsednik skupštine, Gljauk Konjufca.

Sa druge strane, Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova (KDI), organizacije koja nadgleda rad Skupštine Kosova, pominje drugi rok – 5. maj, što je ujedno i dan kada će biti tačno 6 meseci od kada je Vjosa Osmani preuzela dužnost predsednika.

Kaže da sve do tada skupština ima pravo da se saziva.

„Ako predsednik ne bude izabran do 5. maja tada ćemo ući u ustavni mrak jer nećemo imati instituciju koja će raspisati nove izbore“, izjavio je Cakoli.

Prema njegovim rečima, u tom slučaju predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca više neće obavljati dužnost vršioca dužnosti predsednika, dok skupština i vlada nemaju ustavno pravo da raspisuju izbore.

Za izbor kosovskog predsednika predviđena su maksimalno tri kruga glasanja. U prva dva, može da se izabere tek kada se obezbedi minimalno dvotrećinska podrška – odnosno 80 glasova. Ukoliko prva dva kruga propadnu, u trećem se može izabrati sa 61. glasom, ali je potrebno dvotrećinsko prisustvo poslanika u sali. U suprotnom slede novi izbori.

Usred izbora za predsednika, situaciju je dodatno zakomplikovao pokušaj Samoopredeljenja da se po hitnoj proceduri u petak usvoje amandmani na zakon o opštim izborima. Predlog Samoopredeljenja, međutim, tada nije izglasan u parlamentu zbog protivljenja opozicije koja je LVV optužila za pokušaj ucene – da opozicija podrži Osmani za predsednicu ili se ide na nove izbore. LDK je ujedno tada upozorila da neće prisustvovati sednici na kojoj se glasa o novom predsedniku, ukoliko Samoopredeljenje ne odustane od ove inicijative.

Tek narednog dana se oglasio prvo predsednik Skupštine, Gljauk Konjufca, a potom i Kurti i Osmani, i nakon zajedničkog sastanka poslali su garancije i uveravanja – da se neće preduzimati nikakvi dalji koraci u vezi sa ovim zakonom i izbornom reformom bez konsultacija sa opozicijom. Međutim, to je bilo i dalje nedovoljno da se obezbedi podrška za Osmani.


Šta se događalo prethodna dva dana u prištini, podsetite se u:

Propao još jedan pokušaj za izbor kosovskog predsednika, sutra nastavak sednice

Haradinaj potvrdio da AAK neće prisustvovati sednici za izbor Osmani

Kurti obećao opoziciji komisiju za izborne reforme ali nakon što se Osmani izabere za predsednicu

Abot: Uskoro sednica o predsedniku, novi izbori ni u čijem interesu

Konjufca: U ponedeljak ističe rok za izbor predsednika, nema poteza u skupštini bez konsultacija sa opozicijom

Kurti opoziciji: ili više od 80 glasova Vjosi, ili preko 500.000 Samoopredeljenju

Nije prošao predlog LVV o izmeni Zakona o izborima; O predsedniku se odlučuje sutra?

Priština: Zamenjeni poslanici položili zakletvu, sednica za izbor predsednika pod znakom pitanja



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.