Abot: Uskoro sednica o predsedniku, novi izbori ni u čijem interesu

ABot
FOTO; KoSSev

Vest je ažurirana

„Skupština će uskoro održati sednicu radi izbora novog predsednika“, saopštio je britanski ambasador usred nezvaničnih najava u medijima da će se posle višednevnog prolongiranja danas održati sednica za izbor kosovskog predsednika.

Predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca je upravo upozorio da u ponedeljak ističe zakonska mogućnost za izbor kosovskog predsednika budući da se izbor na ovu funkciju, prema kosovskom ustavu, vrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika, a to je 5. maja.

„Ukoliko se to bude dogodilo uspešno, zaključiće se proces formiranja institucija i mogu da počnu ozbiljno da rade. Ukoliko glasanje propadne, ustav zahteva da se održe novi izbori“, pojasnio je sada Nikolas Abot (Nicholas Abbot).

Abot je podsetio na ono što, kako navodi, ponavlja kosovskim stranačkim liderima u privatnoj i javnoj sferi još od 14. februara kada su održani vanredni izbori:

1) Glasanje – najveći izlazak od 2004, bio je jasan signal od naroda Kosova za promenom i efektivnom vladom
2) Sve stranke, a ne samo pobednička stranka, treba da igraju konstruktivnu ulogu u formiranju institucija
3) Novi izbori usred pandemije i ekonomske krize nisu ni u čijem interesu; To se nije promenilo do danas

Juče nije uspeo pokušaj izbora kosovskog predsednika, kao ni izglasavanje Nacrta Zakona o opštim izborima koji se gotovo iznenada našao na dnevnom redu, ali za koji se LVV sve vreme bori. Konjufca je u međuvremenu potvrdio da se nakon što su opozicione stranke pokazale šta misle, neće više povlačiti nijedan potez u skupštini bez konsultacije sa njima.

Nikolas Abot je, podsetivši upravo na jučerašnju diskusiju u kosovskom parlamentu, kako to naziva – o demokratiji, naglasio da se demokratija brani i punim izborom kosovskog predsednika.

„Poslanici mogu da glasaju kako žele. Ali je odgovoran čin za njih da ispune svoju ustavnu ulogu podržavanjem demokratskog procesa kroz svoje prisustvo i svoj glas“, naglasio je Abot.

U međuvremenu, kosovski mediji najavljuju sednicu za večeras u 18 časova.

Oglasio se kasno popodne i nemački ambasador u Prištini Jern Rode (Jörn Rohde), za njim i američka ambasada.
„Važna izjava v.d. predsednika skupštine Konjufce. Vitalno je za sve poslanike da učestvuju u glasanju za predsednika. Bojkotovanje demokratskog procesa nije put napred“, poručio je i on.
Takođe se oglasila i američka ambasada, neposredno pred početak sednice u 18h.
„Položaj vlade Sjedinjenih Američkih Država ostaje nepromenjen. Podržavamo glasanje u skupštini za predsednika. Pozivamo sve članove Skupštine da ispune svoje odgovornosti prema narodu Kosova učestvujući u glasanju za obezbeđivanje kvoruma“.

I juče su prištinski naslovi obilovali najavama, nepotvrđenim, ali i bez demantija – o snažnoj diplomatskoj aktivnosti zapadnih predstavnika – iz Brisela, Berlina i Stejt departmenta na pojedine stranke i lidere da se prvo obezbedi kvorum za sednicu, a potom i izabere predsednik.

Među ovakvim napisima, pojedini portali u Prištini objavili su i vest da je i od šefa Srpske liste Gorana Rakića zatraženo iz Vašingtona i Berlina da obezbedi kvorum. On ovu vest nije demantovao.

Za izbor kosovskog predsednika predviđena su maksimalno tri kruga glasanja. U prva dva, može da se izabere tek kada se obezbedi minimalno dvotrećinska podrška – odnosno 80 glasova. Ukoliko prva dva kruga propadnu, u trećem se može izabrati sa 61. glasom, ali je potrebno nadpolovično prisustvo poslanika u sali. U suprotnom slede novi izbori.

Šta se događalo od juče, podsetite se u:

Konjufca: U ponedeljak ističe rok za izbor predsednika, nema poteza u skupštini bez konsultacija sa opozicijom

Kurti opoziciji: ili više od 80 glasova Vjosi, ili preko 500.000 Samoopredeljenju

Nije prošao predlog LVV o izmeni Zakona o izborima; O predsedniku se odlučuje sutra?

Priština: Zamenjeni poslanici položili zakletvu, sednica za izbor predsednika pod znakom pitanja

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.