Ambasadori čestitaju Osmani nakon uspešnog glasanja u skupštini

Osmani predsednica nova

Vjosa Osmani izabrana je večeras za novu predsednicu Kosova u trećem krugu glasanja, a nakon isto toliko dana neizvesnosti i skupštinskih zasedanja. Sa polaganjem zakletve nove predsednice stigle su i prve čestitke, a njih su uputili oni koji su i najviše pozivali da se formira institucija predsednika i pomno pratili dešavanja u kosovskoj skupštini – međunarodni zvaničnici.

„Čestitamo Vjosi Osmani na izboru za predsednicu i onim poslanicima koji su obavili svoju dužnost poslanika u Skupštini. Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene bliskom partnerstvu sa RepublIkom Kosovo za izgradnju budućnosti mira, pravde i prosperiteta za sve građane“, poručio je u objavi na Tviteru ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet.

Oglasila se i Kancelarija EU na Kosovu.

Kažu da se raduju bliskoj saradnji sa Osmani, kao i sa novim institucijama, ali imaju i jedan savet.

„Kosovo sada treba da nastavi sa reformama u vezi sa EU i da se uključi u dijalog koji vodi EU.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, poželeo je puno uspeha Osmani u radu na „važnoj“ funkciji, te navodi da se raduje budućoj saradnji.

Čestitku je poslao i Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji uz naznaku da se EU raduje saradnji sa njom, novom vladom i skupštinom.

Uz čestitku stiže i konsatacija – „nastavak dijaloga sa Beogradom je od suštinske važnosti“.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon, čestitala je večeras Osmani rekavši da je „izuzetno obećavajuće videti ovu moćnu ženu na funkciji predsednika Kosova“.

U poruci na Tviteru saopštila je da se raduje nastavku plodonosne saradnje.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žosep Borelj čestitao je Vjosi Osmani na izboru.

„EU nastavlja da podržava Kosovo na putu evrointegracije. Sa novoformiranim institucijama, Kosovo sada može da se čvrsto fokusira na neophodne reforme i dijalog uz posredovanje EU“, proručio je Borelj sinoć na Tviteru.

Čestitku šalje i italijanski ambasador Nikola Orlando.

„Italija je posvećena bliskoj saradnji ka daljem jačanju partnerstva između naših zemalja i podržava Kosovo na evro-atlantskom putu“, poručio je Orlando u objavi na Tviteru.

Budućoj saradnji sa novoizabranom predsednicom Kosova raduje se i novoizabrani šef misije OEBS-a na Kosovu, Majkl Devenport.

Francuska ambasada na Kosovu je na tri jezika – engleskom, albanskom i srpskom, uputila čestitke novoj predsednici.

Pobedu Osmani ambasador Velike Britanije u Prištini nazvao je uspehom za demokratiju na Kosovu.

„Sada Vlada može da nastavi sa rešavanjem izazova sa kojima se suočava Kosovo, počevši od pandemije“, poručio je Nikolas Ebot.

Čestitke šalje i nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode.

„Nemačka će i dalje biti bliski prijatelji partner Kosovu. Radujemo se bliskoj saradnji sa vama u daljem inteziviranju nemačko-kosovskih odnosa“, poručio je Osmani Rode.

Britanski, nemački i američki ambasador u prethodnim danima su se oglašavali sa porukama o važnosti i očekivanjima za izbor predsednika, a istu poruku su poslali i pre jučerašnje sednice na kojoj poslanici nisu izglasali Osmani za predsednicu.

Istovremeno su se pojavili natpisi na pojedinim prištinskim portalima da će 80 glasova moći da osigura samo američki ambasador Filip Kosnet.

Spekulisalo se u kosovskim medijima i o navodnom međunarodnom pritisku na pojedine poslanike da obezbede kvorum, uključujući i onu da je od šefa Srpske liste Gorana Rakića zatraženo iz Vašingtona i Berlina da takođe obezbedi kvorum.

Vjosa Osmani izabrana je za novu predsednicu u 3. krugu glasanja, dva sata nakon početka sednice, sa podrškom 71 poslanika, dok je ujedno bilo 11 nevažećih glasova.

Šta se događalo prethodna dva dana u Prištini, podsetite se u:

Osmani izabrana za novu predsednicu Kosova u trećem krugu glasanja

Šta donosi treći dan neizvesnosti: Osmani za predsednicu ili novi izbori?

Propao još jedan pokušaj za izbor kosovskog predsednika, sutra nastavak sednice

Haradinaj potvrdio da AAK neće prisustvovati sednici za izbor Osmani

Kurti obećao opoziciji komisiju za izborne reforme ali nakon što se Osmani izabere za predsednicu

Abot: Uskoro sednica o predsedniku, novi izbori ni u čijem interesu

Konjufca: U ponedeljak ističe rok za izbor predsednika, nema poteza u skupštini bez konsultacija sa opozicijom

Kurti opoziciji: ili više od 80 glasova Vjosi, ili preko 500.000 Samoopredeljenju

Nije prošao predlog LVV o izmeni Zakona o izborima; O predsedniku se odlučuje sutra?

Priština: Zamenjeni poslanici položili zakletvu, sednica za izbor predsednika pod znakom pitanja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.