Priština: Zamenjeni poslanici položili zakletvu, sednica za izbor predsednika pod znakom pitanja

 


Vest je ažurirana

22:15 –  Vlada odobrila izmene zakona o opštim izborima

Nakon jutrošnje sednice, u popodnevnim satima je fokus usmeren na izmenu Zakona o opštim izborima.

Reč je o predlogu Samoopredeljenja kojim se posebno u delu o glasanju birača iz dijaspore, navodi da bi njima trebalo da bude omogućeno da glasaju u ambasadama i konzularnim predstavništvima Kosova širom sveta, a ne slanjem glasova putem pošte.

Nakon odobrenja vlade, predlog Samoopredeljenja nije naišao na podršku 2/3 poslanika na večerašnjoj novoj sednici, usled toga što se opozicija protivila izmenama po ubrzanoj proceduri.

Više o tome u posebnoj vesti: Nije prošao predlog LVV o izmeni Zakona o izborima; O predsedniku se odlučuje sutra?


15:20 – Kako je u međuvremenu za Koha potvrdio portparol vlade Perparim Krueziu (Përparim Kryeziu), LVV je prikupio potrebne potpise za vanrednu popodnevnu sednicu za izbor predsednika, ali nije bio siguran da li jeste i dovoljan broj glasova za potrebnih 80 minimalnih. Koha saznaje i da će sednica početi u 15 časova, nakon sastanka predsedništva. Zeri, s druge strane javlja da se u 15 časova sastaje predsedništvo skupštine, a u 16 vlada.

U skupštini Kosova danas  je potvrđeno 14 skupštinskih odbora, sa 99 glasova za, dok je za sastav ovih odbora glasalo 104 poslanika. Kako javlja Koha, u toku dana očekuje se i početak vanredne sednice na kojoj će se birati Vjosa Osmani za predsednicu, dok Gazeta Express potvrđuje uz vest da su prikupljeni potrebni potpisi za održavanje sednice.

Na početku sednice koja je počela oko 10 časova, neki od poslanika koji su tokom konstitutivne sednice bili odsutni, odnosno izabrani su u kosovsku vladu u međuvremenu, položili su zakletvu.

Gljauk Konjufca iščitao je njihova imena: Memlji Krasnići (Krasniqi), Ardian Kastrati, Avdulah (Avdullah) Hoti, Armend Zemaj and Beđet Pagoli (Behxhet Pagolli)“.

Šemsedin Drešaj (Shemsedin Dreshaj), kandidat AAK zamenio je Dauta Haradinaja zbog njegove prethodne ostavke. Enver Haljiti (Enver Haliti), Šćipe Isufi (Shqipe Isufi), Mirsad Škreta (Shkreta), Gramos Agušoli (Agusholli), Aljban (Alban) Bajrami, Jahja Kokaj, Hidajet Hiseni Kaljoši (Hydajet Hyseni Kaloshi), Ekrem Mustafa i Enver Dugoli (Dugolli) – kandidati LVV zamenili su Doniku Gervala-Šerc (Donika Gërvalla-Schearz), Hekurana Muratija, Arbenje Nagrati Čeku (Arbenje Nagrati Çeku), Ljiburna Aljiua (Liburn Aliu), Fatona Pecija, Đeljalja Svećlju (Xhelal Sveçla) i Rozetu Hajdari zbog njihovog izbora u kabinet vlade.

Takođe, Samra Iljiazi (Iliazi) iz Nove demokratske stranke (NDS) zamenila je Emiliju Redžepi, koja je takođe sada u kosovskoj vladi. Fridona Ljalja (Lala), kandidat Nove demokratske inicijative, zamenio je Eljberta Krasnićija (Krasniqi) koji je takođe izabran u vladu. Poslanik Enis Kervan iz Demokratske turske partije Kosova, zamenio je Fikrima Damku koji je u vladi.

Dvosatnu sednicu obeležila je očekivana rasprava Aljbina Kurtija i opozicije – PDK i AAK.

Optužbe su se ticale kritika za kampanju u vreme kada raste broj inficiranih kovidom 19, koju vrstu proizvođača vakcine podržava vlada Aljbina Kurtija, odnosno, da li je „za Fajzer, ili Sputnjik“, dok je bivši ministar zdravlja Armend Zemaj novu vladu optužio da se povećao broj zaraženih, dok je njegova imala rezultate u borbi sa pandemijom.

Kurti je odgovorio na one optužbe koje su se ticale i toga zašto je prvi vakcinisan, objasnivši da je to učinio samo zato što je bila u pitanju vakcina AstraZeneka, kojoj je negativnom kampanjom ugrožena reputacija, te da to ne bi učinio da je bila Fajzerova vakcina.

Aktuelni ministar zdravlja Arben Vitia, najavio je danas nove mere protiv kovida 19 u narednim danima, a potvrdio i da stižu nove isporuka vakcina na Kosovo.

„Iako je to dobra vest da vakcine stižu, narednih dana primeniće se nove mere u vezi sa situacijom na terenu, važno je da ih poštuju svi građani. Plan o vakcinaciji je ranije donešen, započinje sa vakcinisanjem zdravstvenog osoblja, pa sa osobama starijim od 80. Negde je oko 30000 starijih od 80 godina“, kazao je Vitia, prenela je Koha.
Za predsednika Kosova popodne?
Što se tiče izbora predsednika, Kurti je potvrdio da je „ovo godina u kojoj imamo i novog premijera i novog predsednika“, zbog čega zastupa hitnost odabira Vjose Osmani na ovu poziciju, nakon čega se tek radi na radnom planu vlade. U više medija u Prištini tokom prethodnih dana mogle su se pročitati nepotvrđene najave da će se danas popodne održati vanredna sednica za izbor predsednika Kosova, na čemu insistiraju i međunarodni predstavnici i institucije. To su danas potvrdili ponovo Koha i Gazeta Express, pozivajući se na svoje izvore. Prema potonjem, LVV je navodno prikupilo potrebnih 40 potpisa da bi se vanredna sednica i mogla da održi.
Za sada nije poznato vreme održavanja sednice, kao ni to da li je LVV prethodnih dana uspelo da obezbedi potrebne glasove.
Njima će biti potrebno, kako se spekuliše, oko 15 dodatnih glasova za izbor Vjose Osmani u prvom, odnosno drugom krugu, kada je neophodno minimalno 80 glasova.Spekuliše se da je LVV do sada obezbedilo navodno 79 glasova i to sa glasovima LDK, ali to im neće biti dovoljno ukoliko se predsedništvu LDK, koje je je već potvrdio da će poslanici ove stranke prisustvovali sednici, ne budu pridružili Agim Veljiu, Avdulah Hoti i Driton Seljmanaj.Glas Bedžeta Pacolija je takođe pod znakom pitanja, prema izveštajima iz Prištine. 
 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.