Kurti opoziciji: ili više od 80 glasova Vjosi, ili preko 500.000 Samoopredeljenju

FOTO: Aljbin Kurti/ Kabinet kosovskog premijera
FOTO: Aljbin Kurti/ Kabinet kosovskog premijera

Očekivalo se da ima onih kojima se ovaj zakon ne sviđa, ali iznenađuje ova histerična panika oko glasanja u dijaspori. Imaju izbor u rukama: Ili preko 80 glasova za Vjosu, ili preko 500.000 za Samoopredeljenje – poručio je jutros Aljbin Kurti.

U toku su napori LVV da se pre 5. maja kada ističe rok za izbor kosovskog predsednika, Vjosa Osmani izglasa za predsednicu. Njoj, prema izveštajima, podršku uskraćuje LDK, odnosno deo poslanika, PDK, AAK i Srpska lista.

Potrebna je dvotrećinska većina poslanika za prva dva kruga, u trećem 61 glas ali i dvotrećinsko prisustvo poslanika, to jest, 80 poslanika. U suprotnom, slede novi izbori.

Iako se danima za petak najavljivala sednica za izbor predsednika, pa potom i potvrđeno da je LVV uspeo da obezbedi 40 potrebnih potpisa da se ista i održi, ali ne i dovoljan broj glasova za podršku Osmani, umesto toga na dnevnom redu u skupštini se pojavilo glasanje za izmene i dopune Nacrta Zakona o opštim izborima.

U pitanju je politički manevar da se opozicija podseti na to šta sledi ukoliko se Vjosa Osmani ne izabere za predsednicu – a to su izbori, u javnosti je već raširen ovakav utisak.

Amandmani nisu prošli

Prema proceduri, skupštinsko predsedništvo zatražilo je prethodno od kosovske vlade mišljenje o inicijativi za izmenu ovog Zakona, da bi potom Vlada dala saglasnost, nakon čega je i najavljeno da će se o izmenama glasati u parlamentu.

Sa 65 poslanika koji su sinoći glasali za, a 39 protiv preispitivanja izmene i dopune ovog zakona po ubrzanom postupku, uspešno glasanje nije prošlo. Za razmatranje amandmana u vezi sa zakonom po ubrzanom postupku bila je neophodna dvotrećinska većina. Sada će biti neophodno da se održi još jedno zasedanje kako bi se nacrt zakona stavio na dnevni red.

LVV je i ranije govorila o izmeni ovog zakona, a pogotovu nakon što je na februarskim izborima više desetina hiljade glasova iz dijaspore proglašeno za nevažeće. Ova stranka ima najveću podršku dijaspore u odnosu na druge stranke na Kosovu. Izmena zakona bilo je ujedno jedno od glavnih obećanja Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, na nedavno održanim izborima.


Nije prošao predlog LVV o izmeni Zakona o izborima; O predsedniku se odlučuje sutra?

Iako je jedna od okosnica aktivnosti LVV bila upravo borba da se svojim glasačima omogući lakše glasanje u dijaspori, a u poslednjem krugu izbora i pokušaj da se izmeni, odnosno ublaži pravilo o glasanju za lica koja imaju pravosnažne presude, jučerašnji pokušaj opozicija je videla kao pokušaj ucene: Glasajte za Osmani, ili će proći pravilo sa kojim LVV ide na nove izbore u očekivanju još veće podrške birača.

Kurti: Namerno ometali glasanje u dijaspori, Zakon prioritet

Nacrt zakona o dopuni i izmeni Zakona o opštim izborima na Kosovu nije iznenađujući ili neplaniran, već je prioritet i dobio je podršku građana na Kosovu i u dijaspori. Stoga je odobrenje ovog Nacrta zakona pravilno i pravedno, dobro i korisno – smatra kosovski premijer Aljbin Kurti, koji se oglasio jutros nakon sinoćnjeg neuspešnog pokušaja da se usvoje amandmani koji se već kolokvijalno nazivaju Zakon o dijaspori.

„Sinoćnji nacrt zakona ima za cilj da garantuje biračko pravo svim građanima Kosova. Naša dijaspora, iako puna volje i volje da pomogne našoj zemlji, naišla je na različite prepreke u svom učešću u političkom životu na Kosovu. Ovaj Nacrt zakona omogućava glasanje sunarodnika u ambasadama i konzulatima Republike Kosovo, odnosno lakše učešće u procesu počev od sledećih izbora“, naveo je Kurti u svojoj jutrošnjoj objavi na Fejsbuku.

Dok njegovi politički protivnici pokušaj da „ugura“ izmene o načinu glasanja vide kao „demonstraciju dominacije“, odnosno ucenu da bi se izglasala Vjosa Osmani za predsednicu, Kurti kaže:

„Ovim Nacrtom zakona želi se olakšati ostvarivanje osnovnog ustavnog biračkog prava i izražavanje volje građana Republike sa biračkim pravom. Ovo pravo je do sada bilo namerno ometano i nijedna od prošlih sila ga nije smatrala važnim“.

Tvrdi da je Nacrt zakona zasnovan na ranijim preporukama ombudsmana i da nije novi zakon, već da su ga poslanici LVV pokrenuli u 6. sazivu kosovske skupštine, nastavili da podržavaju njegovo usvajanje u sedmom, a u upravo konstituisanom 8. sazivu, kada su stvorene okolnosti za njegovo usvajanje, kako dalje tvrdi, odobrili ga juče sa pozitivnim mišljenjem, da bi potom vlada i prosledila Skupštini na usvajanje.

„Posle toga, i konačno 18. februara 2021. godine, najavili smo da će ovo biti jedan od prvih zakona o kojima ćemo glasati u Skupštini“, dodao je.

Kosovo ima 55 diplomatskih predstavništava (28 ambasada i 27 konzularnih predstavništava) koje takođe imaju poštu koja bi trebalo da se koristi za prijem glasova, objašnjava Kurti, dodajući da je glasanje u kosovskim ambasadama i konzulatima zakasnelo pravo, jer je i na proteklim izborima to pravo bilo uskraćeno.

Požalio se na to da je na proteklim izborima od oko 170 hiljada zahteva za registraciju za glasanje iz inostranstva, sa nimalo lakim birokratskim procedurama i stotinama evra i dolara plaćanja poštanskih usluga, prihvatilo samo 56.375 važećih glasova. To vidi kao „sistemski i institucionalni problem“, koji mora da se reši, a u rešenju uvek ističe „narod kao izvor suvereniteta države“.

I dok Kurtija opozicija optužuje da je on taj koji ubacivanjem na dnevni red ove teme juče oko glasanja za izmene zakona želi da izazove nove izbore u slučaju da ne budu hteli da glasaju za Osmani, Kurti im odgovara:

„Ne možemo i ne želimo da vodimo zemlju na reizbor, jer želimo da izaberemo novog predsednika. Oni koji ne žele izbor predsednika, oni koji ne vole predsednika, koji su protiv njega vodili i vode poseban rat, mogu zemlju da povedu na izbore. Njihovim izborom oni imaju izbor u rukama: ili preko 80 glasova za Vjosu Osmani, ili preko 500 hiljada glasova za Samoopredeljenje!“

U međuvremenu nastavlja se sa najavama da bi i danas mogla da se održi sednica za izbor predsednika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.