Propao još jedan pokušaj za izbor kosovskog predsednika, sutra nastavak sednice

Vest je ažurirana

Ni posle skoro četvorosatne sednice kosovske skupštine večeras nije izabran predsednik Kosova, odnosno predsednica. Nastaviće se sutra pre nego što se u ponedeljak bude znalo da li se ide na nove izbore ili ne. Trenutno se polako utvrđuje šta je razlog da nije uspeo da se večeras obezbedi kvorum za glasanje.

Predsednik skupštine Gljauk Konjufca je nešto pre 23:15, posle maratonske pauze, saopštio kratko da poslanici nastavljaju rad u nedelju. Pauza je određena nakon što je prvi krug glasanja u dva navrata propao zbog nedostatka kvoruma.

Iako je izbor kosovskog predsednika neizvestan već mesecima, sa više kandidata koji su ‘merili’ predsedničku funkciju nakon što je u novembru prošle godine ostavku dao Hašim Tači pre nego da bude uhapšen i sproveden u Hag, na toj poziciji su birači Samoopredeljenja već videli Vjosu Osmani.

Ipak, večeras ne i potrebna većina poslanika u skupštini.

Kao što je i održavanje same sednice danima već bilo neizvesno, jureći prvo za potpisima za sazivanje sednice, a potom i osiguravanjem potrebnih 80 glasova za njen izbor, napeto je bilo sinoć i večeras.

U petak nije uspeo pokušaj izbora kosovskog predsednika, kao ni izglasavanje Nacrta Zakona o opštim izborima po ubrzanoj proceduri, koji se gotovo iznenada našao na dnevnom redu juče, ali za koji se LVV sve vreme bori. Opozicija je optužila Kurtija za ucenu i demonstraciju dominacije kako bi se izbor predsednika uslovio novim izborima u slučaju da se Osmani ne izglasa. Tenzije su unekoliko pale danas nakon garancija Kurtija, Osmani i Konjufce da se u skupštini neće pokretati izborna reforma bez konsultacija sa opozicijom.

Neizvesnosti nije nedostajalo ni večeras. Iako je na početku utvrđeno da sednici prisustvuje 82 poslanika, već u prvom krugu glasanja, utvrđeno je da nema kvoruma – glasalo je 78 poslanika, da bi u ponovljenom prvom krugu bio glas više – 79, ali opet nedovoljno za kvorum.

Uprkos izjavama, tri poslanika LDK postupila drugačije

Kasno večeras, šefica parlamentarne grupe LVV, Mimoza Kusari Ljilja medijima je kazala da, uprkos izjavama pre sednice, neki poslanici LDK nisu glasali. Spomenula je i to da u skupštinskoj nisu bila i dva poslanika: Adem Hodža i Fadilj Gaši, da su ih kontaktirali ali da od njih nisu dobili odgovor. Štaviše naglasila je da se večeras video „uticaj nekih stranih grupa“.

RTK: Vjosa Osmani imala dogovor sa Gašijem i Hodžom

Dva poslanika nesrpskih manjina, Adem Hodža iz zajednice Goranaca i Fadilj Gaši iz romske zajednice nisu učestvovali večeras na sednici Skupštine, a deo javnosti ih vidi bliskima sa Srpskom listom. Kako je RTK javila kasno večeras, sa njima je Vjosa Osmani imala sporazum, s obzirom da bez jednog od njih nije bilo moguće postizanje kvoruma. Iz stranke Fadilja Gašija, Kurti je imenovao Gazmenda Saljijevića za zamenika ministra u Ministarstvu za zajednice i povratak, navodno, u zamenu za glas poslanika Gašija za predsednika.

Kako su i najavili ranije, Agim Veljiu (Veliu), Avdulah (Avdullah) Hoti i Driton Seljmanaj (Selmanaj) iz LDK, nisu glasali oba puta.

Oni od početka predstavljaju glavnu prepreku za obezbeđivanje potrebne minimalne podrške, s obzirom na to da se veruje da je obezbeđena podrška ostalih LDK poslanika.

Rešitaj iz AAK podržala izbor predsednika jer neće da funkcionisanje institucija zavisi od Srpske liste

Uprkos tome što je Ramuš Haradinaj prethodno potvrdio da AAK neće prisustvovati sednici, u skupštinskoj sali, kada je sednica počela, bila je i Aljbena Rešitaj (Albena Reshitaj) iz ove stranke, što su i mediji u Prištini registrovali.

Ona je medijima kasno uveče potvrdila da je dala podršku za izbor predsednika iz dva razloga. Osim pandemije, i zbog toga što se Kosovo nalazi u ozbiljnoj situaciji, nije htela da funkcionisanje institucija zavisi, kako je kazala, od Srpske liste, odnosno, Vučićeve vlasti.

Istovremeno, demantovala je da napušta AAK, potvrdivši da se samo njeno mišljenje razlikuje od ostalih u stranci.

Tok sednice

Sednica je posle više odlaganja počela desetak minuta pre 20 časova. Na dnevnom redu bila je samo jedna tačka dnevnog reda – izbor predsednika Kosova.

Sednici je prisustvovao i kosovski premijer Aljbin Kurti. Na galeriji je vladalo veliko interesovanje, a poslanici su u skupštini pozdravljali posebno američkog i evropskog ambasadora.

Na početku je šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja (Lila) pročitala biografiju Vjose Osmani, dok je Hadži Avdulji (Avduli) pročitao biografiju drugog kandidata, Nasifa Bejte. Oba kandidata su iz mitrovičkog regiona i kandidovalo ih je LVV.

Izglasan je odbor za verifikaciju kandidata, nakon čega je određena 15-munutna pauza da bi odbor mogao i formalno da obavi svoj zadatak. Nakon pauze, komisija je saopštila da su dva kandidata prošla verifikaciju, nakon čega su šefovi parlamentarnih stranaka dali svoju reč. Mimoza Kusari-Ljilja predložila je da se pristupi glasanju. Ne i Enver Hodžaj (Hoxhaj) ispred PDK.

Sednicu je nazvao „poniženjem“, jer Vjosu Osmani za predsednicu bira Aljbin Kurti, a Kurtija optužio za diktaturu.

„Nju imenuje Kurti, ona nije izabrana. On je šalje tamo da ima apsolutnu kontrolu nad nezavisnom institucijom“, kazao je Hodžaj.

Za Osmani je ponovio optužbe da ona nije figura koja ujedinjuje već razjedinjuje, a kritikovao je i LDK, najavivši da će oni i podržati Osmani.

On je nakon svog govora napustio salu uz još jednog poslanika PDK. PDK je inače najavila da neće prisustvovati sednici. U sali nisu bili ni poslanici Srpske liste, takođe, kao ni AAK, sa izuzetkom Rešitaj.

U prilog glasanju izjasnio se i predstavnik nemanjinskih zajednica, kojih ima 8.

Pre samog glasanja, izglasana je i tročlana komisija koja će verifikovati glasanje za predsednika.

Komisija je večeras ipak mogla da konstatuje da je u dva ponovljena kruga prve runde glasanja nedostajao kvorum.

Sa druge strane nije nedostajala dužina pauze posle ponovljenog glasanja u prvom krugu. Iako inicijalno saopšteno da će trajati pola sata, ispostavilo se da je trajala duže od sat vremena.

Istovremeno su se pojavili natpisi na pojedinim prištinskim portalima da će 80 glasova moći da osigura samo američki ambasador Filip Kosnet.

Danima se nastavlja sa spekulacijama u kosovskim medijima o navodnom međunarodnom pritisku na pojedine poslanike da obezbede kvorum, uključujući i onu da je od šefa Srpske liste Gorana Rakića zatraženo iz Vašingtona i Berlina da takođe obezbedi kvorum.

Britanski, nemački i američki ambasador su se oglasili pred početak sednice sa porukama o važnosti ali i očekivanjima za izbor predsednika.

Sednica se nastavlja sutra u 17 časova.

U ponedeljak ističe zakonska mogućnost za izbor kosovskog predsednika budući da se izbor na ovu funkciju, prema kosovskom ustavu, vrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog Predsednika, a to je 5. maja, protumačio je danas predsednik kosovske skupštine i v.d kosovskog predsednika Gljauk Konjufca.

Za izbor kosovskog predsednika predviđena su maksimalno tri kruga glasanja. U prva dva, može da se izabere tek kada se obezbedi minimalno dvotrećinska podrška – odnosno 80 glasova. Ukoliko prva dva kruga propadnu, u trećem se može izabrati sa 61. glasom, ali je potrebno dvotrećinsko prisustvo poslanika u sali. U suprotnom slede novi izbori.

Šta se događalo od juče, podsetite se u:

Haradinaj potvrdio da AAK neće prisustvovati sednici za izbor Osmani

Kurti obećao opoziciji komisiju za izborne reforme ali nakon što se Osmani izabere za predsednicu

Abot: Uskoro sednica o predsedniku, novi izbori ni u čijem interesu

Konjufca: U ponedeljak ističe rok za izbor predsednika, nema poteza u skupštini bez konsultacija sa opozicijom

Kurti opoziciji: ili više od 80 glasova Vjosi, ili preko 500.000 Samoopredeljenju

Nije prošao predlog LVV o izmeni Zakona o izborima; O predsedniku se odlučuje sutra?

Priština: Zamenjeni poslanici položili zakletvu, sednica za izbor predsednika pod znakom pitanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.