Nije prošao predlog LVV o izmeni Zakona o izborima; O predsedniku se odlučuje sutra?

sednica
FOTO: Koha
23:10 – LDK neće prisustvovati sednici za izbor predsednika ukoliko se na povuče inicijativa o Zakonu o izborima

Poslanici LDK neće učestvovati na sednici na kojoj bi trebalo da se glasa da Vjosa Osmani postane nova predsednica Kosova, ukoliko Samoopredeljenje i kosovska vlada ne povuku iz skupštinske procedure inicijativu o izmeni Zakona o izborima, saopštio je večeras poslanik, Arben Gaši.

Najava stiže nakon sednice na kojoj nije prošao predlog Samoopredeljenja o izmeni ovog zakona, a čemu se protivi opozicija.

Gaši poručuje da je Samoopredeljenje večeras pokušalo da ugrozi svakog poslanika i građanina Kosova „namećući totalitarni mentalitet“.

Precizirao je da će Samoopredeljenje poslati Kosovo na nove izbore, u slučaju da se ova inicijativa ne povuče.

22:40 – Sutra se odlučuje o novom predsedniku?

Uprkos višebrojnim najavama da bi večeras trebalo da se održi sednica na kojoj bi se glasalo za novog predsednika Kosova, do toga nije došlo. Međutim, večeras ujedno stižu nove nezvanične medijske najave – da će se ovakva sednica održati sutra.

Iste poruke šalju i pojedini političari sa Kosova. Među njima je i poslanik ispred Samoopredeljenja, Hadži Avdulji (Haxhi Avdyli).

„Ponovo odlučujemo o izmeni Zakona o izborima i sutra ćemo glasati za Vjosu za predsednicu. Nema izbora, stvara se institucionalna stabilnost. Opozicija se konsoliduje, Vlada nastavlja da radi. Izbori se održavaju nakon četiri godine uz duboku izbornu reformu“, poručio je ovaj poslanik u objavi na Fejsbuku.

22:27 – Nije prošao predlog Samoopredeljenja o izmeni zakona

Predlog Samoopredeljenja o izmeni i dopuni Zakona o opštim izborima nije naišao na dovoljnu podršku poslanika.

65 poslanika glasalo je za, a 39 protiv preispitivanja izmene i dopune ovog zakona po ubrzanom postupku.

Za razmatranje amandmana u vezi zakona po ubrzanom postupku bila je neophodna dvotrećinska većina.

Sada će biti neophodno da se održi još jedno zasedanje kako bi se nacrt zakona stavio na dnevni red.

22:15Nešto posle 21:40 otvoreno je novo zasedanje kosovske skupštine. Sednici o izmenama Zakona o opštim izborima koju je sazvalo više od 40 poslanika Samoopredeljenja prisustvuje 91 poslanik.

Predlagač inicijative zatražio je ubrzanu proceduru za izmenu Zakona o opštim izborima čemu se, kako se i očekivalo, protivila opozicija.

Inicijativa je predložena kako bi se izašlo na nove izbore; U svim zemljama sveta ovakvu inicijativu pokreće opozicija, a ne vlast; Samoopredeljenje želi da stvori totalitarni sistem, poruke su poslanika opozicije.

Oni su i večeras govorili o ucenama i pretnjama, ali i naveli da je opozicija na ovaj način isključena iz celog procesa.

„Prvo treba formirati institucije i dati zemlji stabilnost, baviti se pandemijom i vakcinacijom građana i ekonomskim oporavkom, da stvorimo mir za naš narod. Opozicija se ne potčinjava Aljbinu. Grešite ako ste pogrešno razumeli konstruktivnost moju i LDK“, poručio je predsednik ove stranke Ljumir Abdidžiku.

21:51 – Nakon jutrošnje sednice u Prištini, u popodnevnim satima je fokus usmeren na izmenu Zakona o opštim izborima – inicijativu koju je predložilo Samoopredeljenje, a koju opozicija tumači kao politički manevar kojem se protive. Poslanici u kosovskom parlamentu večeras još jednom zasedaju, ali i dalje ostaje neizvesno da li će se osim o izmenama Zakona o izborima, glasati i za novu kosovsku predsednicu.

Prištinski mediji već danima najavljuju za petak sednicu namenjenu odabiru novog kosovskog predsednika, a danas ranije saopšteno je iz Samoopredeljenja – da su prikupili dovoljan broj glasova za sazivanje sednice.

Međutim, u popodnevnim satima fokus je usmeren ka inicijativi o izmenama Zakona o opštim izborima.

Reč je o predlogu Samoopredeljenja kojim se posebno u delu o glasanju birača iz dijaspore, navodi da bi njima trebalo da bude omogućeno da glasaju u ambasadama i konzularnim predstavništvima Kosova širom sveta, a ne slanjem glasova putem pošte.

Izveštavajući o ovakvoj inicijativi, prištinski mediji podsećali su da je predlog stigao odmah nakon informacije da postoji mogućnost da će se danas održati vanredna sednica za odabir predsednika Kosova.

Prištinska Koha pisala je da Samoopredeljenje time želi da se stvori pritisak na druge stranke, tako što će pred njih staviti ultimatum – ukoliko se Vjosa Osmani ne izglasa za predsednicu, idemo na nove izbore.

Predsedništvo Skupštine Kosova zatražilo je ranije danas od kosovske vlade mišljenje o inicijativi za izmenu ovog Zakona.

Vlada je potom dala saglasnost, nakon čega je i najavljeno da će se o izmenama glasati u kosovskoj skupštini.

„To je garant za biračko pravo za sve građane i omogućiti glasanje iz dijaspore u ambasadama i konzulatima Kosova“, rekao je Kurti nakon odobrenja izmena od strane kosovske vlade, javili su prištinski mediji.

LVV je i ranije govorila o izmeni ovog zakona, a pogotovu nakon što je na februarskim izborima više desetina hiljade glasova iz dijaspore proglašeno za nevažeće. Ova stranka ima najveću podršku dijaspore u odnosu na druge stranke na Kosovu.

Izmena zakona bilo je ujedno jedno od glavnih obećanja Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, na nedavno održanim izborima.

Pre nepunih sat vremena stigla je i najava iz Samoopredeljenja – da su zatražili održavanje sednice o izglasavanju izmena ovog zakona za 21:30.

Parlamentarna grupa ove stranke predala je zahtev sa potpisom 41 poslanika.

Za razliku od Samoopredeljenja, albanske opozicione stranke na Kosovu videle su inicijativu za izmenu ovog zakona kao ucenu i „demonstraciju dominacije“ LVV.

LDK je poručila da Zakon o opštim izborima ne bi trebalo da se pretvori u sredstvo za političke ucene.

Lider ove stranke, Ljumir Abdidžiku, ujedno je večeras pozvao kosovskog premijera da odustane od izmene ovog zakona, te poručio da će u suprutnom Kosovo ponovo ići na izbore.

Kako je naveo, pre usvajanja ovakvih izmena zakona, neophodno je o njima diskutovati i sa opozicijom, koja se sa tim ne slaže.

On je takođe definisao ovaj potez kao ucenu izlaskom na izbore, ukoliko se Vjosa Osmani ne izglasa za predsednicu Kosova.

Kritike su ranije stizale i iz drugih opozicionih stranaka na Kosovu – navode da je ovakva inicijativa podneta s ciljem „potpune dominacije“ i optužuju Kurtija da se bavi pitanjima koja nisu hitna, umesto da fokus usmeri na kovid-19, što se takođe dogodilo i na jutrošnjoj sednici.

Uprkos prethodnim najavama, kako medija, tako i pojedinih političara, za sada nema potvrde će se večeras odlučivati i o tome da li će Vjosa Osmani biti nova predsednica Kosova ili ne.

Još od jutros kosovski mediji obiluju nepotvrđenim informacijama i spekulacijama o navodnim pritiscima na pojedine stranke, uključujući i Srpsku listu, da se obezbedi kvorum za sednicu o izboru kosovskog predsednika. Tako pojedini portali pišu da je od šefa Srpske liste zatraženo iz Vašingtona i Berlina da obezbede kvorum. Međutim, niko se za sada o ovome ne oglašava.

Slične su vesti i o navodnom lobiranju na poslanike LDK, pre svega one koji su se više puta izjašnjavali da neće podržati Vjosu Osmani.

A koliko je situacija neizvesna večeras u Prištini, pokazuje priprema redakcije lista Koha Ditore za sutrašnje štampano izdanje. Izneli su dva predloga nove naslovnice „Predsednica Osmani“ ili „Novi izbori u maju“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.