Haradinaj potvrdio da AAK neće prisustvovati sednici za izbor Osmani

Foto: Ramuš Haradinaj Fejsbuk nalog

Alijansa za budućnost Kosova neće učestvovati na sednici za izbor kosovskog predsednika.

Vest je potvrdio njen lider Ramuš Haradinaj na svojoj Fejsbuk stranici oko 19 časova, u vreme kada je sednica uveliko trebalo da počne. A nije još uvek. Više puta najavljivana nezvanično, pa prolongirana, ostavila je i medije u nepoznavanju vremena početka.

„Alijansa za budućnost Kosova dala je blagovremene stavove po pitanju izbora predsednika. Protiv smo koncentracije moći na jednu osobu ili političku stranku, jer to šteti demokratiji u korist uspostavljanja autoritarnosti. Primer za to je sinoćnji pokušaj donošenja ad-hoc odluke o promeni izbornog zakona, švercujući ga u Skupštinu, uz bahatost brojeva i ucene. Zbog toga poslanici Alijanse neće učestvovati na sednici koju je Skupština sazvala za glasanje predsednika“, poručio je Haradinaj, koji se mesecima sam borio da postane predsednik Kosova.

U ponedeljak ističe zakonska mogućnost za izbor kosovskog predsednika budući da se izbor na ovu funkciju, prema kosovskom ustavu, vrši najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnog Predsednika, a to je 5. maja, protumačio je danas predsednik kosovske skupštine i v.d kosovskog predsednika Gljauk Konjufca.

Sednica koja je trebalo da počne večeras u 18 časova, pomerena je za 19, ali još uvek nije počela. U skupštinsku salu, kako javljaju mediji u Prištini, viđeni su da ulaze poslanici LVV, ali ne i druge stranke.

U toku je sednica predsedništva, sa samo jednom tačkom dnevnog reda – održavanje sednice za izbor predsednika.

Koliko interesovanje vlada za sednicu u parlamentu, pokazuje slika iz kosovske skupštine: Galerija puna, skupštinske klupe još uvek prazne.

I pored snažne podrške zapadnih diplomata, koji su se oglasili i danas, kao i garancija Gljauka Konjufce, Vjose Osmani i samog Aljbina Kurtija, da se u skupštini neće povlačiti nijedan potez u vezi sa izbornom reformom bez prethodne diskusije sa opozicijom i istovremenog poziva za izbor predsednika, još uvek nema početka sednice.

Sinoć nije uspeo pokušaj izbora kosovskog predsednika, kao ni izglasavanje Nacrta Zakona o opštim izborima po ubrzanoj proceduri, koji se gotovo iznenada našao na dnevnom redu juče, ali za koji se LVV sve vreme bori. Opozicija je optužila Kurtija za ucenu i demonstraciju dominacije, kako bi se izbor predsednika uslovio novim izborima.

Sa 65 poslanika koji su sinoći glasali za, a 39 protiv preispitivanja izmene i dopune ovog zakona po ubrzanom postupku, uspešno glasanje nije prošlo. Za razmatranje amandmana u vezi sa zakonom po ubrzanom postupku bila je neophodna dvotrećinska većina. Sada će biti neophodno da se održi još jedno zasedanje kako bi se nacrt zakona stavio na dnevni red.

LVV je i ranije govorila o izmeni ovog zakona, a pogotovu nakon što je na februarskim izborima više desetina hiljade glasova iz dijaspore proglašeno za nevažeće. Ova stranka ima najveću podršku dijaspore u odnosu na druge stranke na Kosovu. Izmena zakona bilo je ujedno jedno od glavnih obećanja Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, na nedavno održanim izborima.

Za izbor kosovskog predsednika predviđena su maksimalno tri kruga glasanja. U prva dva, može da se izabere tek kada se obezbedi minimalno dvotrećinska podrška – odnosno 80 glasova. Ukoliko prva dva kruga propadnu, u trećem se može izabrati sa 61. glasom, ali je potrebno dvotrećinsko prisustvo poslanika u sali. U suprotnom slede novi izbori.

Šta se događalo od juče, podsetite se u:

Kurti obećao opoziciji komisiju za izborne reforme ali nakon što se Osmani izabere za predsednicu

Kurti obećao opoziciji komisiju za izborne reforme ali nakon što se izabere Osmani za predsednicu

Abot: Uskoro sednica o predsedniku, novi izbori ni u čijem interesu

Konjufca: U ponedeljak ističe rok za izbor predsednika, nema poteza u skupštini bez konsultacija sa opozicijom

Kurti opoziciji: ili više od 80 glasova Vjosi, ili preko 500.000 Samoopredeljenju

Nije prošao predlog LVV o izmeni Zakona o izborima; O predsedniku se odlučuje sutra?

Priština: Zamenjeni poslanici položili zakletvu, sednica za izbor predsednika pod znakom pitanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.