O. Sava: Žalosno to što se preko medija i dalje širi besni nacionalizam i etnička i verska mržnja


„Obe strane osuđuju zločine Miloševićevog režima na Kosovu…Mi podržavamo ulogu Međunarodnog tribunala za ratne zločine, mir se jedino može graditi na osnovama pravde“, podsetio je danas na svoje reči medijima u Prištini iz jula 1999. iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić.

Otac Sava Janjić pročitao je zajedničku izjavu Raško-prizrenske eparhije i srpskih lidera sa centralnog Kosova nakon susreta sa albanskom delegacijom koju je predvodio Hašim Tači u sedištu UNMIK-a u Prištini, u prisustvu prvog šefa misije koja je tek uspostavljena – Serđa de Mela (Sérgio Vieira de Mello), brazilskog diplomate koji je kasnije ubijen u bombaškom napadu u Iraku 2003, zajedno sa još 20 pripadnika misije UN.

„Srpska pravoslavna crkva na Kosovu bila je prva srpska institucija koja se uključila u dijalog sa liderima kosovskih Albanaca pod posredstvom UNMIK-a posle rata 1999. Sa bivšim vladikom učestvovao sam u sastancima koji su podržavali pomirenje i osudu nasilja bilo koje strane“, napisao je on dodajući da je uprkos tim naporima i SPC i preostala srpska zajednica bila suočena sa godinama sistemske destrukcije i žestoke medijske kampanje koja je na kraju dovela i do daljeg raseljavanja Srba.

„Bez prisustva KFOR-a, UN-a, EU i OSCE-a, Srbi ne bi preživeli do ovog dana“, napisao je još.

Izrazio je i žaljenje zbog toga što je 21 godinu nakon rata obustavljen proces povratka, dok su nastavljeni incidenti, a SPC se targetira od strane „neodgovornih institucija koje krše svoje zakone i putem medija šire besan nacionalizam i etničku i versku mržnju“.

O. Sava, koji zajedno sa SPC neretko doživljava napade kosovskih medija i javnosti, podsetio je i na jedan od spornih naslova u kosovskim elektronskim medijima usmeren protiv njega – „Sava Janjić, ne laži, ti si kriminalac“ – ali i na slike martovskog nasilja.

Tenzije u kosovskoj javnosti u vezi sa SPC podignute su iznova u avgustu nakon ponovnog pokušaja lokalnih vlasti da izgrade tranzitni magistralni put kroz specijalnu zaštićenu zonu oko manastira pod zaštitom UNESCO-a Viskoki Dečani, čemu se bratstvo usprotivilo, pocrtavajući da se radi o projektu koji krši Zakon o specijalnim zaštićenim zonama.

Neposredno nakon što su se tenzije u vezi sa protestima povodom izgradnje puta stišale, prištinska Koha objavila je u svojoj kulturnoj sekciji tekst pod naslovom „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“ u kom se navodi da su srpski vladaoci „uzurpirali katoličke crkve“ koje su navodno nasleđe „autohtonih katoličkih Arbra“, odnosno katoličkih Albanaca.

Na tekst je reagovala Eparhija Raško-Prizrenska navodeći da se takvim tekstom „otvoreno i neskriveno širi etnička i verska mržnja“ prema Srbima na KiM i njihovoj kulturnoj i duhovnoj baštini, dok su autora, profesora istorije, Bedrija Muhadrija, optužili da je upotrebio „otvorenu propagandu“ i izbegao korišćenje međunarodnih istorijskih izvora.

SPC i njeni lideri na KiM, u čemu je najvidljiviji upravo O. Sava, trpe kritike kosovske javnosti upravo na račun navodne podrške Miloševićevom režimu. S druge strane, oni takve optužbe odbacuju, posebno bratstvo manastira Dečani koje neretko podseća da je manastir Visoki Dečani tokom 1999. pružao zaštitu za 200 albanskih izbeglica, brojne srpske prognane porodice, Rome i jednu goransku porodicu.

Zapadni mediji su tokom devedesetih često pisali upravo o Eparhiji raško-prizrenskoj i Ocu Savi Janjiću kao kritičkim glasovima Miloševićevog režima.

Povezani tekstovi:

Koha: „Ne prestaje debata u Srbiji posle pisanja u kulturnom dodatku Kohe“

ERP o tekstu u Kohi: Naše svetinje su pravoslavne i to će ostati dok god ovde živi poslednji monah i vernik

Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“

Malja: „Crkve i manastiri na Kosovu bili su na sigurnom upravo zahvaljujući Albancima“

Zvonjava crkvenih zvona u Prištini za deo kosovskih medija primitivni ruski model, Eparhija upozorila na targetiranje crkve i neprofesionalno novinarstvo

Crkva u Novom Brdu: Hodžaj optužuje Srbiju da falsifikuje istoriju

Albanski istoričari: „Iguman Visokih Dečana da se izvini za genocid srpske države i naroda, a manastir je albanski“

ERP KiM posle mise na temeljima Sv. Nikole: Kosovska biskupija ozbiljno narušava do sada vrlo korektne međuverske odnose na КiM

Katolički biskupi po prvi put na temeljima crkve Sv. Nikole obeležili „Dan dijaspore“

Helt: Lokalitet u Novom Brdu samo očuvan sredstvima nemačke vlade, neće biti daljih radova

„Novo Brdo: Pravoslavna crkva predstavljena kao katolički objekat – falsifikat, naučno neutemeljeno“

SANU: Neprihvatljivo ponašanje prema kulturnoj i istorijskoj baštini na Novom Brdu

Novo Brdo – ERP KiM zabrinuta zbog najave gradnje na zaštićenom verskom lokalitetuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.