Koha: „Ne prestaje debata u Srbiji posle pisanja u kulturnom dodatku Kohe“

Izvor: Koha (Teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Glavni spomenici hrišćanskog kulta na Kosovu drevni su, kako za autohtone Arbrite (Albance, prim.red.), tako i za srpske osvajače na Kosovu. Iako su određeni kao srpski pravoslavni manastiri – poput manastira Dečani, manastira Gračanice, crkve svetih Mihaila i Gavrila, crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, Pećke patrijaršije – izgrađeni su, obnovljeni ili popravljeni na drevnim monumentalnim temeljima iz rimskog i vizantijskog perioda. Izlaganjem istorije ovih spomenika, članak „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“ autora Bedrija Muhadrina, naučnog saradnika u Institutu za istoriju „Ali Hadri“ u Prištini, postao je uzrok medijske kampanje u susednoj državi.

Dva dana zaredom beogradski mediji pojačavaju kritike i napade na članak objavljen u kulturnom dodatku „Koha ditore“. Eparhija raško-prizrenska podigla je lestvicu reakcija, opisujući tekst istoričara Muhadrija kao „širenje etničke i verske mržnje“ prema Srbima na Kosovu i njihovom nasleđu. U reakciji objavljenoj u nedelju ujutru na stranici „Eparhija-Prizrenska“, ovoj Eparhiji se nije svidelo ono što su nazvali potraživanjem pravoslavnih manastira.

„Poruka je jasna. SPC treba da se iseli sa Kosova i Metohije sa svojim monaštvom i narodom i ‘oslobodi’ svoje vekovne svetinje koje treba da postanu albanski spomenici“, kaže se u reakciji ove eparhije.

U reakciji gde se pet puta pominje provokativna fraza „Kosovo i Metohija“, Kosovo je optuženo za kršenje zakona i sudskih odluka.

Kompletni članak možete pročitati sutra u „Koha Ditore“

KoSSev/Povezani tekstovi:

ERP o tekstu u Kohi: Naše svetinje su pravoslavne i to će ostati dok god ovde živi poslednji monah i vernik

Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“

Malja: „Crkve i manastiri na Kosovu bili su na sigurnom upravo zahvaljujući Albancima“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.