Nastavak sednice kosovske skupštine nakon iftara: Vatreni govori protiv Kurtija, o pravima za SPC, Srbiji, Severu…

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izvestio je danas poslanike u kosovskoj skupštini o nedavnom sastanku sa srpskim predsednikom u Ohridu. Suština njegovog izlaganja je: Srbija je pristala da tretira Kosovo kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice, ovo je de fakto priznanje, Kosovo neće biti „opterećeno“ drugim slojem izvršne vlasti.

Opozicija se, međutim, ne slaže. Nakon serije kritika na društvenim mrežama, u televizijskim debatama i na javnim skupovima, opozicija u Prištini, nastavila je u istom stilu i u kosovskom parlamentu. Optužuju ga za degradaciju dijaloga, najgori sporazum još od 1999, da je svalio „večni teret“ na buduće generacije, te da je umesto do „uzajamnog priznanja u centru“ došao do „autonomije za Srbe u centru“.

Nakon pauze za iftar, sednica se nastavila i večeras u sličnom tonu – kritika opozicionih poslanika na račun Aljbina Kurtija i vladajućeg Samoopredeljenja. U večerašnjem zasedanju, Aljbin Kurti nije prisutan, ali ni veći broj poslanika, tako da se rasprava do sada odvija u polupraznoj sali. Ipak, to ne umanjuje vatrenost govora, u kojima, pored spominjanja Kurtija, dominiraju negativne slike o Srbiji – državi i Vučiću, severu Kosova, SPC, i Kosovu za vreme rata, odnosno podsećanja na zločine i žrtve. Pojedini čitaju izvode Ahtisarijevog plana o zaštiti srpskog naroda i Crkve na Kosovu. Sve ono što se izgovara u vezi sa Srbijom, Srbima i Crkvom, prema nastupima ovih poslanika nosi negativno značenje.

Tako je i jedan kosovski akademik, inače poslanik LDK i zamenik predsednika skupštine, Kujtim Šalja, na račun Aljbina Kurtija uputio psovku – „Fuj, izdajničku ti majku…“. Čak ni nakon upozorenja predsednika skupštine Gljauka Konjufce, nije se povukao niti izvinio.

Izvode izlaganja večerašnjih govornika prenosimo na osnovu izveštaja kosovksih medija koji sednicu prate.

Šalja: Čista izdaja, psuje Kurtija, strah da se ne otvori pitanje SPC

I poslanik Demokratskog saveza Kosova Kujtim Šalja, jedan je u nizu koji kosovskog premijera optužuje za izdaju. Da bi to dočarao i on koristi argumente većih prava koja se Srbima daju.

Tako ovaj akademik kaže da će posle sporazuma doći do „restrukturiranja“ prava za Srbe na Kosovu što će „uništiti unitarni karakter države“.

„Ne bavimo se principima Saveta Evrope za manjine jer nećemo govoriti o dodatnim pravima, ne radi se o dodatnim pravima, doći će do restrukturiranja prava koja imaju Srbi sa Kosova. Ta prava su vezana za jednu od nadležnosti na Kosovu, a to je lokalna vlast. Lokalna vlast će biti rekonstruisana. Pošto će biti rekonstruisana, nije bitno da li ćemo dodati ili oduzeti ovlašćenja. To je zbog činjenice da će se stvoriti mehanizam ili moć koju Kosovo danas nema i koju naš Ustav ne dozvoljava. Ovo je u suštini međuustavno. Ovakva struktura vlasti bez ikakvih dodatnih prava ruši unitarni karakter ove države i oni koji budu stigli kada se ovaj sporazum ispuni, zaključen u celini, jasno će shvatiti da je ova država koju danas imamo na svom kraju, neće biti kao ova, čak ni približno“, rekao je on.

Prema Šaljinim rečima, sporazum, u Ohridu za posledicu će imati neophodne ustavne promene.

Spomenuo je i pitanje statusa Srpske Pravoslavne Crkve, za koji kaže da je rešeno.

„Morate uzeti aneks 5 Paketa predsednika Ahtisarija, morate uzeti Ustav Republike Kosovo, koji kao nigde u svetu povezuje kulturno nasleđe sa verskim nasleđem upravo zbog Srpske pravoslavne crkve, Zakona o verskim slobodama i Zakon o zaštićenim zonama i mehanizam koji se njime bavi – Komisija za sprovođenje i praćenje. Pravno je rešeno pitanje statusa Srpske pravoslavne crkve. Ako ga ponovo otvorimo, razgovaraćemo o nečem drugom“, naglasio je on.

Ovaj poslanik je tokom svog obraćanja, Kurtija opsovao: „Fuj, …mamicu ti izdajničku“.

Poslanik PDK zahteva istragu protiv Aljbina Kurtija – bežite ili platite cenu naroda

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Beriša (Hysen Berisha) za skupštinskom govornicom kazao je da je Aljbin Kurti počinio „nacionalnu izdaju“ onda kada je prihvatio evropski sporazum za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Zbog toga je ovaj poslanik zatražio istragu:

„Zato pozivam Državno tužilaštvo da prema službenoj dužnosti ispita kako je ovaj usmeni dogovor koji ste postigli protivan Ustavu Kosova“.

Navodi da za ovu izdaju postoje dva rešenja – da Kurti pobegne „kao što su svi radili“, no „istorija izdaje i dalje prati“ takve.

Kica-Dželjilji: Kurti i poslanici Samoopredeljenja ne znaju ni šta je samoupravljanje

Poslanica iz redova Demokratskog saveza Kosova Doarsa Kica-Dželjilji, očekivano, kritikovala je kosovsku vladu i Aljbina Kurtija.

„Član sedam sporazuma je nejasan. Ni vi premijeru, ni vaši poslanici ne znate za šta je dobro samoupravljanje“, kazala je.

„Govorimo o nekim ekonomskim konceptima, ali nijedan međunarodni politički dokument ne govori o samoupravljanju u ovom formatu, u ovom kontekstu“, dodala je.

Naglasila je da ne može biti bolje jer, kako tvrdi, član 10 koji ograničava član 7, naglasivši i da sporazum nema garancije Ustavnog suda, jer ima primat nad istim, zbog čega je Kurti skupštinu doveo „pred svršen čin“.

Ova poslanica upitala je Kurtija da razjasni formalizaciju statuta za SPC na Kosovu.

Musljiu-Šoši: Otišla sam i poljubila Tačiju ruku, Mustafi sam priredila večeru izvinjenja

Poslanica Demokratske partije Kosova Arijana Musljiu-Šoši poručila je Kurtiju da treba da podnese ostavku, ali da on to ne čini, jer je „narcis“.

„Imao je jedini cilj – da stvori zastrašujuće i lažno čudovište. Sada ovo čudovište koje ste stvorili da dođe na vlast buljilo je u vas u svakoj odluci koju donesete. Jedno od monstruma je udruženje ili Zajednica. Mi smo jasno videli kuda idete, sve do ove tačke gde ste sada došli. Dodali ste neka ovlašćenja zajednici. Jedini izlaz sada je da date ostavku, ali u narcisoidnom umu kao što ste vi, to ne postoji“, kazala je.

„Idite i pošaljite bukete cveća na grobove onih mladih ljudi koji su umrli verujući u vaš lažni cilj za Zajednicu“, dodala je ova poslanica

„Ne trebaju vam ni hvala ni izvinjenje, vi imate moralnu obavezu jer ste došli na vlast tako što ste ih sve ocrnili. Vi spremate večeru za profesora, jedina osoba koju sam čuo da zovete profesorom je Isa Mustafa, on zaslužuje da se na kraju izvinite. Izvinite se onima koji su glasali za vas“, rekla je Musljiu-Šoši.

Dehari: Treba spomenuti i Albance Preševske doline

Nasuprot njima, poslanik Samoopredeljenja Avni Dehari brani vlast, ali se sa opozicijom slaže u odnosu prema Srbiji.

On je pozvao poslanike vlasti i opozicije da budu glas „protiv Srbije“, te da „ne smeju da zaborave Albance Doline“.

Pročitao je nedavno pismo dva američka kongresmena iz albanskog kokusa, koji lobiraju za recipročnu meru – uključivanje Albanaca s juga Srbije u najnoviji sporazum iz Ohrida.

Pročitajte još:

U skupštini o Ohridu: Opozicija kritikuje – dao si Srbima autonomiju, izdaja; Kurti: Sa vama trčali da potpišu, od mene beže

Kurti kritikuje jer se SL nije prijavila za izbore, Beograd se meša, EU da osudi

Kurti: De fakto priznanje Srbije, samoupravljanje nije isto što i samouprava, nema Zajednice

Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od obaveze formiranja ZSO

Kurti: Srpska strana oštro odbila moju „velikodušnu“ ponudu za samoupravljanje za Srbe

Vjosa Osmani, njen šef kabineta i Kurti zahtevaju sankcije za Srbiju jer tvrde da je prekršila sporazum

Kurti: Ne mogu da kažem onome ko je „bacio“ uniformu Kosovske policije da se vrati

Kosovska vlada usvojila Nacrt zakona o obaveštajno bezbednosno zaštitnoj agenciji i uvela sankcije „Vagner


O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlog



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.