Nacrti zakona kojim se omogućava povlačenje sredstava iz Trusta i vrednostima „OVK“ bez podrške kosovske skupštine

Sala kosovske skupštine
Kosovska skupština

Nakon letnje pauze i početka jesenjeg zasedanja pred poslanicima u kosovskoj skupštini danas su se, između ostalog, našla dva nacrta zakona – o ekonomskom oporavku i o vrednostima rata „OVK“. Međutim, kako prenosi Koha ni jedan ni drugi nisu usvojeni. 

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku kojim je između ostalog predviđena mogućnost povlačenja 10 odsto od ukupne ušteđevine iz penzijskog fonda Trust, na današnjoj sednici, a u drugom čitanju, nije izglasan zbog toga što je samo 41 poslanik učestvovao u načelnom glasanju.

Nedostatak kvoruma je takođe presudio da se ovaj Nacrt zakona ne usvoji ni u avgustu mesecu, a nakon što su Pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova (PDK) odbili da glasaju za njega.

Više o tome u:

Nacrt zakona koji će omogućiti građanima povlačenje 10% sredstava iz Trust-a ide u skupštinu

Kosovska vlada priprema izmene zakona: Biće omogućeno povlačenje 10% ušteđevine iz Trusta

Poslanici kosovske skupštine nisu izglasali ni Nacrt zakona o vrednostima rata „OVK“, a takođe zbog nedostatka kvoruma.

U glasanju je učestvovalo 40 poslanika, a ovo je drugi put kako nacrt Zakon o vrednostima borbe OVK nije dobio podršku poslanika zbog čega će se isti razmatrati na sledećem zasedanju, preneli su prištinski mediji.

Ovaj nacrt zakona našao se pred poslanicima i polovinom avgusta kada je takođe zbog nedovoljno glasova nije bio usvojen. Od 68 poslanika prisutnih u Sali, 35 je glasalo „Za“, jedan „Protiv“, dok ostali nisu glasali.

Podsetimo, u avgustu mesecu, u iščekivanju da se Nacrt ovog zakona, kojim se najpre definišu „vrednosti OVK“, među kojima i ta, da je „oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila u cilju oslobođenja Kosova“, a potom i predviđa obaveza javnih službenika i svih ostalih da te vrednosti poštuju pod pretnjom zakonskih sankcija, pojavi pred poslanicima u kosovskoj skupštini, isti je naišao na brojne kritike, kako iz zvaničnog Beograda, tako i međunarodne zajednice.

Ambasadori SAD, Nemačke, Švajrcarske, Kancelarija EU i OEBS, poručili su da se ovakvim zakonom kriminalizuje sloboda grovora i krše prava građana, a dok je iz zvaničnog Beograda stigla poruka da kroz ovakav zakon vide namere Prištine uperene protiv Srba, ali i da će se njime doprineti još snažnijoj homogenizaciji Srba na Kosovu.

O nacrtu Zakona o vrednostima rata „OVK“

Postupak u vezi sa usvajanjem „Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK“ pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija. On je skupštini potom prosleđen u oktobru mesecu 2018. godine.

Međutim, skupština, odnosno parlamentarna grupa koja je ujedno i predlagač zakona, potom je zatražila mišljenje kosovske vlade o usklađenosti nacrta zakona sa normativama EU.

„Odredbe ‘Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova’ nisu regulisane zakonodavstvom EU, kao takvo ovo polje aktivnosti ostaje pod internom nadležnošću država članica EU“, saopšteno je u odgovoru vlade, koja je potom 17. jula vratila skupštini nacrt zakona na razmatranje.

Nakon što je razmotren u skupštinskim odborima, prosleđen skupštini na prvo čitanje i danas je došao na dnevni red.

Mustafa zatražio od PDK da povuče iz procedure Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Poslanik PDK: „Srbi da poštuju ‘OVK’ jer se ona borila i za njihovu slobodu“

OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Kosovska skupština načelno usvojila Zakon o pandemiji COVID-19; Protiv nacrta Zakona o vrednostima rata „OVK“ i EU

Poslanici u Prištini danas razmatraju Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Kosnet: Nacrt „Zakona o vrednostima rata OVK“ kriminalizuje slobodu govora

Kosnet: „U nastojanju da pokažete poštovanje prema OVK, ne podrivajte njeno nasleđe slobode“

Vučić: Zakon o zaštiti vrednosti rata „OVK“ Srbe će snažnije homogenizovati

Vučić: Septembra u Briselu tražiću formiranje ZSO, SL će se oštro suprotstaviti „Zakonu o zaštiti vrednosti

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.