Vučić: Zakon o zaštiti vrednosti rata „OVK“ Srbe će snažnije homogenizovati

Mogućnost usvajanja Zakona o zaštiti vrednosti rata „OVK“, kojim se najpre definišu „vrednosti OVK“ poput himne, amblema, ali i to da je, kako stoji u nacrtu, „oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila u cilju oslobođenja Kosova“, a potom i predviđa obaveza javnih službenika i svih ostalih da te vrednosti poštuju pod pretnjom zakonskih sankcija, „mnogo više govori o njima (Albancima) nego nama“, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Takve namere Prištine uperene su protiv Srba, ali doprineće još snažnijoj homogenizaciji Srba na KiM, očekuje on.

„Oni su taj zakon pripremili protiv Srba, ja sam video reakciju Filipa Kosneta, američkog ambasadora u Prištini koji je dao jednu odličnu analizu u kratkoj izjavi. Rekao im je da time hoće da uvedu verbalni delikt. Prvo da nateraju sve Srbe da misle kao oni, a ako pomisle da kažu nešto drugačije, da onda idu u zatvor“, rekao je danas na konferenciji za štampu povodom polaganja kamena temeljca za kovid bolnicu u Zemunu.

Kaže da je nametanje „modela istine“ postala „moda u regionu“ i svako ko izađe iz tog modela istine biće suočen sa medijskom hajkom, objašnjava.

Podsetio je i na primer tadašnjeg kosovskog ministra administracije i lokalne samouprave, danas poslanika u kosovskoj skupštini, Ivana Todosijevića, koji je zbog izjave o Račku kao „fabrikovanom masakru“ i Albancima kao „teroristima“ nepravosnažno osuđen na dve godine zatvora.

„Sećate se da kad su krenuli da hapse Todosijevića, onog divnog čoveka iz Zvečana, da sam ja ponovio sve ono što je on rekao o Račku i danas isto mislim o Račku i onom kriminalcu Vilijamu Vokeru. Pa šta hoćete, da hapsite sve nas zbog toga?“

Aktivnosti Srbije protiv tog zakona nije najavljivao ali kaže da on neće „promeniti mišljenje našim ljudima“.

Povezani članci:

Kosnet: Nacrt „Zakona o vrednostima rata OVK“ kriminalizuje slobodu govoraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.