Poslanici u Prištini danas razmatraju Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Skupština Kosova
Foto: KoSSev

Poslanici u kosovskoj skupštini danas će razmatrati „Nacrt zakona o zaštiti vrednosti OVK“ kojim se precizira da je „oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila u cilju oslobođenja Kosova“ a potom i predviđa obaveza javnih službenika i svih ostalih da te vrednosti poštuju pod pretnjom zakonskih sankcija. Ovaj nacrt Zakona je naišao na brojne kritike beogradskih zvaničnika, ali i ambasadora Nemačke i SAD-a u Prištini koji su poručili da se njime, između ostalog kriminalizuje sloboda govora.

Postupak u vezi sa usvajanjem „Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK“ pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija. On je  skupštini potom prosleđen u oktobru mesecu 2018. godine.

Međutim, skupština, odnosno parlamentarna grupa koja je ujedno i predlagač zakona, potom je zatražila mišljenje kosovske vlade o usklađenosti nacrta zakona sa normativama EU.

„Odredbe ‘Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova nisu regulisane zakonodavstvom EU, kao takvo ovo polje aktivnosti ostaje pod internom nadležnošću država članica EU“, rečeno je u odgovoru vlade, koja je potom 17. jula vratila skupštini nacrt zakona na razmatranje.

Nacrt su potom razmatrali skupštinskih odbori, nakon čega je odlučeno da on bude prosleđen skupštini na prvo čitanje koje je zakazano za danas u 11:00.

Nacrtom ovog zakona, između ostalih, predviđena je „vrednost rata OVK“ da je „oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila u cilju oslobođenja Kosova“.

Među vrednostima koje se smatraju zaštićenim su i: „veteran OVK, pali za slobodu, zastava OVK, tekst zakletve vojnika OVK, grb OVK, generalni štab OVK, politička uprava OVK, štabovi Operativnih zona OVK, arhiva OVK, memorijalni kompleks ‘Adem Jašari’ u Prekazu i ostali kompleksi“.

Ujedno se navodi da je „OVK“ osnovana na dobrovoljnoj osnovi, a sa „jasnom misijom zaštite naroda Kosova i oslobođenja zemlje od okupacionih vojno-policijskih snaga i uprave Srbije na Kosovu“.

Nacrtom ovog zakona uređuje se da je svaki javni službenik ili građanin Kosova dužan da u svako doba i u svim okolnostima na Kosovu i u inostranstvu „poštuje i štiti vrednosti borbe“, definisane ovim zakonom.

Definisano je i da će se „kršenje odredaba ovog zakona kažnjavati u skladu sa zakonima na snazi.

U iščekivanju da se Nacrt ovog zakona pojavi pred poslanicima u kosovskoj skupštini, on je  naišao na brojne kritike u Beogradu.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kroz ovakav zakon vidi namere Prištine uperene protiv Srba, ali i poručuje da će se njime doprineti još snažnijoj homogenizaciji Srba na Kosovu.

Prema rečima predsednika skupštinskog odbora za KiM, Milovana Drecuna, on predstavlja pokušaj Prištine da „Srbi, pod pretnjom sankcija, prihvate albansku verziju događaja iz 1998. i 1999. godine, ali i nastojanje da ih spreče da govore o zločinima počinjenim nad njima“.

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, takođe je dao negativan komentar povodom nacrta zakona.

„Predloženi Zakon o vrednostima OVK je pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK“, poručio je nedavno.

Navodi sa se njime „kriminalizuje sloboda govora i zastrašuju građani.

Sa ovakvom ocenom nacrta zakona od strane američkog ambasadora u Prištini složio se i njegov nemački kolega, Jorn Rode.

„U demokratskom društvu je retko kada bila dobra ideja da se pokuša da se uguši diskusija ograničavajući je krivičnim zakonom“, poručio je nemački ambasador u Prištini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.