Kosovska skupština načelno usvojila Zakon o pandemiji COVID-19; Protiv nacrta Zakona o vrednostima rata „OVK“ i EU

Skupština Kosova
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Sednica kosovske skupštine na kojoj je razmatro više tačaka dnevnog reda, a ključne su bile nacrt Zakona o suzbijanju pandemije COVID-19 i nacrt Zakona o zaštiti vrednosti rata „OVK“, završena je kasno večeras. Dok je prvi zakon usvojen u prvom čitanju, potonja zakonodavna inicijativa koja je naišla na kritike, najpre od strane ambasadora SAD u Prištini, Filipa Kosneta, a potom i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, a od večeras i Kancelarije Evropske unije na Kosovu, raspravljana je, ali se o njoj nije glasalo zbog nedostatka kvoruma.

22:49 – Okončana sednica bez glasanja o Zakonu o vrednostima rata „OVK“

Sednica kosovske skupštine završena je oko pola 10 zbog nedostatka kvoruma.

Sledeća sednica zakazana je za naredni četvrtak u 10 časova.

O Zakonu o vrednostima rata „OVK“ se diskutovalo, ali ne i glasalo.

Protiv zakona ambasade Nemačke i Švajcarske

Posle američkog ambasadora Filipa Kosneta, reagovale su ambasade Nemačke i Švajcarske reagovali su protiv nacrta zakona.

„U demokratskom društvu ne bi bilo dobro gušiti rasprave ograničavajući ih krivičnim zakonom“, napisao je nemački ambasador Jorn Rohde.

Švajcarska ambasada je saopštenjem izrazila zabrinutost da bi zakon mogao da potkopa slobodu izražavanja, i pozvala kosovske lidere da pronađu druge načine da pokažu poštovanje prema OVK.

21:04 – LDK traži izmenu nacrta Zakona o vrednostima rata „OVK“

Kosovska skupština i dalje diskutuje o nacrtu Zakona o vrednostima rata „OVK“.

Poslanica LDK, Valentina Bunjaku Redžepi saglasila se sa kritikama međunarodnih zvaničnika na Kosovu i iznela ocenu da neke od odredbe zakona „ostavljaju prostora za pogrešnu interpretaciju“.

Kako prenosi Koha, ona je rekla da „delovi Zakona mogu da se posmatraju kao sprečavanje slobode izražavanja“ i zatražila izmene u nacrtu zakona.

„Ima značajnih problema u članu 2 ovog Zakona koji je na ivici da bude neustavan. Član 2 koji predviđa ‘obavezu građana da štite vrednosti OVK’ treba biti promenjen“, rekla je ona navodeći da sporni član „ostavlja prostor za različite interpretacije koje mogu loše da utiču na slobodu izražavanja i mišljenja“.

O nacrtu Zakona o vrednostima rata „OVK“

Postupak u vezi sa usvajanjem „Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK“ pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Kradrija Veseljija. On je  skupštini potom prosleđen u oktobru mesecu 2018. godine.

Međutim, skupština, odnosno parlamentarna grupa koja je ujedno i predlagač zakona, potom je zatražila mišljenje kosovske vlade o usklađenosti nacrta zakona sa normativama EU.

„Odredbe ‘Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova’ nisu regulisane zakonodavstvom EU, kao takvo ovo polje aktivnosti ostaje pod internom nadležnošću država članica EU“, saopšteno je u odgovoru vlade, koja je potom 17. jula vratila skupštini nacrt zakona na razmatranje.

Nakon što je razmotren u skupštinskim odborima, prosleđen skupštini na prvo čitanje i danas je došao na dnevni red.

Prethodno je kosovska skupština usvojila u prvom čitanju Zakon o sprečavanju i suzbijanju pandemije COVID-19. O tome čitajte u nastavku.

20:24 – Usvojen Zakon o sprečavanju i suzbijanju pandemije COVID-19 u prvom čitanju

Kosovska skupština usvojila je danas u prvom čitanju Zakon o sprečavanju i suzbijanju pandemije COVID-19 čiji je jedan od predlagača i predsednica kosovske Skupštine, Vjosa Osmani.

Između ostalog, zakon predviđa i proširenje nadležnosti kosovskog ministarstva zdravlja kojem se u uslovima pandemije, pored nadležnosti iz Zakona o sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti omogućava i privremeno „ograničenje ljudskih prava i sloboda“ osim onih zaštićenih Ustavom „u meri u kojoj je to neophodno za suzbijanje i sprečavanje širenja bolesti COVID-19“.

Za ograničavanje slobode kretanja, javnog okupljanja i privatnosti, moguće je samo uz „pružanje dovoljno detaljnog obrazloženja koja dokazuju direktnu vezu između ograničenja i preuzetih mera za suzbijanje i sprečavanje širenja bolesti COVID-19“.

Zakon je usvojen sa 77 glasova „Za“, jednim „Protiv“, dok jedan poslanik nije glasao.

Skupštinska procedura

Kosovska Skupština sastavljena je od stalnih i funkcionalnih odbora, a zakoni se usvajaju iz najmanje dva čitanja. Pre prvog čitanja, u skladu sa oblašću javnog života koji određeni zakon treba da uredi, Predsedništvo određuje jedan funkcionalni odbor koji će biti i vodeći odbor odgovoran za proceduru usvajanja tog zakona. Vodeći odbor glasa o nacrtu zakona u načelu i ukoliko ga usvoji, prosleđuje ga Skupštini na prvo čitanje.

Ukoliko Skupština usvoji predlog zakona u prvom čitanju, on se ponovo vraća skupštinskim odborima. Ovoga puta, pre drugog čitanja na plenarnoj sednici, nacrt zakona mora proći kroz sva četiri glavna odbora i jedan ili više funkcionalnih odbora kosovske Skupštine.

Nakon odobrenja zakona od strane svih Odbora on se ponovo prosleđuje Skupštini na drugo čitanje. Ukoliko Skupština i u drugom čitanju usvoji zakon, preostaje samo da Predsednik ceremonijalno proglasi Zakon važećim.

Ukoliko zakon ne bude usvojen u drugom čitanju, on se prosleđuje nazad odborima na prepravke nakon čega je moguće zakon usvojiti u još jednom, trećem čitanju.

Posle Kosneta i Vučića i EU protiv nacrta Zakona o zaštiti vrednosti rata „OVK“

“Nacrt zakona o zaštiti vrednosti OVK sadrži odredbe za slobodu izražavanja”, saopštila je večeras Kancelarija EU na Kosovu.

Iz EU navode da je debata i interpretacija istorijskih događaja ključna stvar na koju se oslanjaju moderne demokratije, a da je “OVK” integralni deo istorije Kosova.

“Nacrt zakona o zaštiti vrednosti rata Oslobodilačke vojske Kosova, međutim, sadrži odredbe koje izazivaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu prava ljudi na sopstveno mišljenje. Ove odredbe ugrožavaju i kažnjavaju slobodu izražavanja, što je suštinski element evropskih vrednosti i osnovnih prava zagarantovanih Ustavom Kosova i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”.

Pozivaju kosovske zakonodavce da ponovo razmotre ove odredbe jer će, ukoliko bude usvojen u tom obliku “ovaj Zakon potkopati lokalne i međunarodne napore da se dalje ojača poštovanje osnovnih prava na Kosovu”.

Podsećamo, o nacrtu ovog zakona u po dva navrata već su se izjasnili i ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Pročitajte još:

Poslanici u Prištini danas razmatraju Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Kosnet: Nacrt „Zakona o vrednostima rata OVK“ kriminalizuje slobodu govora

Kosnet: „U nastojanju da pokažete poštovanje prema OVK, ne podrivajte njeno nasleđe slobode“

Vučić: Zakon o zaštiti vrednosti rata „OVK“ Srbe će snažnije homogenizovati

Vučić: Septembra u Briselu tražiću formiranje ZSO, SL će se oštro suprotstaviti „Zakonu o zaštiti vrednosti OVK“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.