Mustafa zatražio od PDK da povuče iz procedure Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Isa Mustafa
FOTO: KoSSev

Nakon više primedbi i kritika međunarodnih zvaničnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK koji bi sutra trebalo da se pojavi na prvom čitanju pred poslanicima u kosovskoj skupštini, lider vladajuće LDK zatražio je od inicijatora zakona – opozicione PDK da isti povuče iz skupštinske procedure.

Kako je naveo u intervjuu za RTK – postoje primedbe i nejasnoće u vezi sa ovim nacrtom zakona.

„Taj zakon je bolje povući iz procedure. Bilo bi dobro da ga PDK povuče. Imamo puno primedbi i puno nejasnoća“, rekao je Mustafa, prenosi prištinska Koha.

Tvrdi da „postoji mnogo prostora – što daje pravo ambasadorima“, te da bi sa predstavnicima međunarodne zajednice trebalo da se razgovara kako bi se videlo koje su njihove primedbe.

LDK je, prema pisanju Koha-e, prethodno podržala Nacrt zakona za zaštitu vrednosti „OVK“.

„Ima li potrebe da mi sada donesemo poseban zakon za OVK-a ili ne, to je nešto drugo. Uloga OVK-a je bila vrlo velika i uloga koju niko ne može da negira u oslobađanju zemlje, kao što niko ne može da negira ulogu NATO-a niti Ibrahima Rugove niti LDK-a i mirovnog pokreta. Bez intervencije NATO-a ovaj posao nismo mogli završiti, usled intervencije je bilo i žrtava. Bez rada Rugove i subjekata tog vremena, taj posao se ne bi odradio. Međutim, ako mi sada donesemo jedan zakon za OVK, neko sutra može da traži i za Rugovu, pa da bude to da kada neko priča nešto loše za Rugovu, da treba da ide u zatvor…tako da meni i motiv nije potpuno jasan“, rekao je Mustafa, prenosi Koha.

Podsetimo, u iščekivanju da se Nacrt ovog zakona, kojim se najpre definišu „vrednosti OVK“, među kojima i ta, da je „oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila u cilju oslobođenja Kosova“, a potom i predviđa obaveza javnih službenika i svih ostalih da te vrednosti poštuju pod pretnjom zakonskih sankcija, pojavi pred poslanicima u kosovskoj skupštini, isti je naišao na brojne kritike.

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, prvi je dao negativan komentar.

„Predloženi Zakon o vrednostima OVK je pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK“, poručio je, navodeći da se njime „kriminalizuje sloboda govora i zastrašuju građani.

Sa ovakvom ocenom složio se i njegov nemački kolega, Jorn Rode.

„U demokratskom društvu je retko kada bila dobra ideja da se pokuša da se uguši diskusija ograničavajući je krivičnim zakonom“, poručio je.

Slične navode izneo je švajcarski ambasador, kao i EU koja je ujedno poručila da je debata i interpretacija istorijskih događaja ključna stvar na koju se oslanjaju moderne demokratije, ali i preporučila izmenu odredbi zakona.

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu danas se pridružila i misija OEBS-a na Kosovu, koja je skrenula pažnju na član 5 ovog nacrta zakona kojim bi se, tvrde, umanjila sloboda govora i pravo pojedinca na izražavanje svojih ličnih uverenja i političkih stavova, poručuju.

Članom pet ovog nacrta predviđeno je da je svaki javni službenik ili građanin Kosova dužan da u svako doba i u svim okolnostima na Kosovu i u inostranstvu „poštuje i štiti vrednosti borbe OVK“, dok je jedna od ovih vrednosti ta da je „oružana borba naroda Kosova na čelu OVK bila u cilju oslobođenja Kosova od okupacionih vojno-policijskih snaga i uprave Srbije na Kosovu“.

Definisano je i da će se „kršenje odredaba ovog zakona kažnjavati u skladu sa zakonima na snazi.

Povodom kritika ambasadora i predstavnika EU danas se oglasio poslanik stranke koja je i inicirala nacrt ovog zakona – PDK, Gazmend Bitići, poručivši im da su „otvoreni za izmene“.

Sa druge strane, dodao je i da bi „Srbe na Kosovu trebalo naučiti da poštuju OVK“, jer se, kako je naveo, „ona takođe borila za njihovu slobodu“.

Kako je prethodno najavljeno, sednica na kojoj će se u prvom čitanju glasati o Nacrtu zakona o zaštiti vrednosti „OVK“, zakazana je za sutra u 10:00.

Nacrt ovog zakona razmatrao se i na prošlonedeljnoj sednici, ali je za glasanje nedostajao kvorum.

Pročitajte još:

Poslanik PDK: „Srbi da poštuju ‘OVK’ jer se ona borila i za njihovu slobodu“

OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Kosovska skupština načelno usvojila Zakon o pandemiji COVID-19; Protiv nacrta Zakona o vrednostima rata „OVK“ i EU

Poslanici u Prištini danas razmatraju Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Kosnet: Nacrt „Zakona o vrednostima rata OVK“ kriminalizuje slobodu govora

Kosnet: „U nastojanju da pokažete poštovanje prema OVK, ne podrivajte njeno nasleđe slobode“

Vučić: Zakon o zaštiti vrednosti rata „OVK“ Srbe će snažnije homogenizovati

Vučić: Septembra u Briselu tražiću formiranje ZSO, SL će se oštro suprotstaviti „Zakonu o zaštiti vrednosti OVK“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.