Nedovoljno glasova za usvajanje nacrta Zakona o vrednostima rata „OVK“

Skupština Kosova
Foto: KoSSev

Zakon o zaštiti vrednosti rata „OVK“ danas se, po drugi put nakon skoro nedelju dana našao pred poslanicima kosovske skupštine. Od 68 poslanika prisutnih u Sali, 35 je glasalo „Za“, jedan „Protiv“, dok ostali nisu glasali, javlja Koha.

Poslanici koji se uopšte nisu izjasnili o predlogu ovog zakona su poslanici LDK i LVV. Za su glasali poslanici PDK, NISMA-e i AAK kao i poslanici nesrpskih manjinskih stranaka, javljaju mediji.

Protiv usvajanja ovog zakona u postojećem obliku prethodno su se izjasnile američka, nemačka i švajcarska ambasada u Prištini kao i Kancelarija EU na Kosovu i Misija OEBS na Kosovu.

Protiv pojedinih odredbi izjasnili su se i LDK koji su od poslaničke grupe PDK koja je i predložila nacrt zakona, tražili da on bude povučen iz procedure, ali i LVV koji navode da u nacrtu zakona ima „začkoljica“.

Tokom sednice kosovske skupštine prošlog petka, kada je ovaj nacrt zakona prvi put razmatran, protiv nacrta je govorila i predsednica kosovske Skupštine, Vjosa Osmani, koja je tada navela da je problematično to što nacrt Zakona traži od svih građana da poštuju vrednosti „OVK“ čime se implicira da „OVK“ ne uživa poštovanje građana, što nije tačno, rekla je ona tada.

U nedostatku kvoruma, nacrt ovog zakona nije razmatran prošle nedelje, te je glasanje bilo odloženo za danas.

Najavu tazmatranja ovog zakona u kosovskoj skupštini kritikovali su i srpski zvaničnici.

O nacrtu Zakona o vrednostima rata „OVK“

Postupak u vezi sa usvajanjem „Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK“ pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija. On je skupštini potom prosleđen u oktobru mesecu 2018. godine.

Međutim, skupština, odnosno parlamentarna grupa koja je ujedno i predlagač zakona, potom je zatražila mišljenje kosovske vlade o usklađenosti nacrta zakona sa normativama EU.

„Odredbe ‘Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova’ nisu regulisane zakonodavstvom EU, kao takvo ovo polje aktivnosti ostaje pod internom nadležnošću država članica EU“, saopšteno je u odgovoru vlade, koja je potom 17. jula vratila skupštini nacrt zakona na razmatranje.

Nakon što je razmotren u skupštinskim odborima, prosleđen skupštini na prvo čitanje i danas je došao na dnevni red.

Prethodno je kosovska skupština usvojila u prvom čitanju Zakon o sprečavanju i suzbijanju pandemije COVID-19. O tome čitajte u nastavku.

Pročitajte još:

Mustafa zatražio od PDK da povuče iz procedure Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Poslanik PDK: „Srbi da poštuju ‘OVK’ jer se ona borila i za njihovu slobodu“

Na predlog zakona o „OVK“ reagovala međunarodna zajednica, Srpska lista – ćuti

OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Kosovska skupština načelno usvojila Zakon o pandemiji COVID-19; Protiv nacrta Zakona o vrednostima rata „OVK“ i EU

Poslanici u Prištini danas razmatraju Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Kosnet: Nacrt „Zakona o vrednostima rata OVK“ kriminalizuje slobodu govora

Kosnet: „U nastojanju da pokažete poštovanje prema OVK, ne podrivajte njeno nasleđe slobode“

Vučić: Zakon o zaštiti vrednosti rata „OVK“ Srbe će snažnije homogenizovati

Vučić: Septembra u Briselu tražiću formiranje ZSO, SL će se oštro suprotstaviti „Zakonu o zaštiti vrednosti OVK“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.