OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

OSCE OEBS Priština
Foto: KoSSev

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta Zakona o zaštiti vrednosti „OVK“ koji će se ovog četvrtka u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini danas se pridružila i misija OEBS-a na Kosovu.

OEBS je pozvao kosovsku vladu i skupštinu da preispitaju odredbe Nacrta ovog zakona za koje navode da narušavaju slobodu govora.

„OEBS podržava slobodu govora i slobodu izražavanju na Kosovu od 1999. godine, u bliskom partnerstvu sa institucijama i medijima na Kosovu. U tom kontekstu posebno skrećemo pažnju na član 5 ovog nacrta zakona kojim bi se umanjila sloboda govora i pravo pojedinca na izražavanje svojih ličnih uverenja i političkih stavova“, poručuju.

Članom pet ovog nacrta predviđeno je da je svaki javni službenik ili građanin Kosova dužan da u svako doba i u svim okolnostima na Kosovu i u inostranstvu „poštuje i štiti vrednosti borbe OVK“, dok je jedna od ovih vrednosti ta da je „oružana borba naroda Kosova na čelu OVK bila u cilju oslobođenja Kosova od okupacionih vojno-policijskih snaga i uprave Srbije na Kosovu“.

Definisano je i da će se „kršenje odredaba ovog zakona kažnjavati u skladu sa zakonima na snazi.

Kritike na račun ovog Nacrta zakona prethodno su uputili švajcarski, nemački i američki ambasador, kao i kancelarija EU. Iz OEBS-a poručuju da dele njihovu zabrinutost.

„Kosovo ima napredni pravni okvir u skladu sa evropskim standardima koji štite slobodu izražavanja i druga teško stečena prava i slobode. Međutim, kada bi se te zaštite pružile samo popularnim idejama, one ne bi bile neophodne. Demokratija zahteva toleranciju povodom neslaganja i poštovanje neslaganja, čak i u vezi sa pitanjima od osnovnog istorijskog značaja“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, postupak u vezi sa usvajanjem „Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK“ pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija. On je skupštini potom prosleđen u oktobru mesecu 2018. godine.

Međutim, skupština, odnosno parlamentarna grupa koja je ujedno i predlagač zakona, potom je zatražila mišljenje kosovske vlade o usklađenosti nacrta zakona sa normativama EU.

„Odredbe ‘Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova’ nisu regulisane zakonodavstvom EU, kao takvo ovo polje aktivnosti ostaje pod internom nadležnošću država članica EU“, saopšteno je u odgovoru vlade, koja je potom 17. jula vratila skupštini nacrt zakona na razmatranje.

Nakon što je razmotren u skupštinskim odborima, prošle nedelje je prosleđen skupštini na prvo čitanje, međutim, za njegovo izglasavanje nije bilo kvoruma, zbog čega će se u skupštini o njemu ponovo govoriti ovog četvrtka.

U iščekivanju da se Nacrt ovog zakona pojavi pred poslanicima u kosovskoj skupštini, on je naišao na brojne kritike.

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, prvi je dao negativan komentar.

„Predloženi Zakon o vrednostima OVK je pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK“, poručio je, navodeći da se njime „kriminalizuje sloboda govora i zastrašuju građani.

Sa ovakvom ocenom složio se i njegov nemački kolega, Jorn Rode.

„U demokratskom društvu je retko kada bila dobra ideja da se pokuša da se uguši diskusija ograničavajući je krivičnim zakonom“, poručio je.

Slične navode izneo je švajcarski ambasador, kao i EU koja je ujedno poručila da je debata i interpretacija istorijskih događaja ključna stvar na koju se oslanjaju moderne demokratije, ali i preporučila izmenu odredbi zakona.

Pročitajte još:

Kosovska skupština načelno usvojila Zakon o pandemiji COVID-19; Protiv nacrta Zakona o vrednostima rata „OVK“ i EU

Poslanici u Prištini danas razmatraju Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Kosnet: Nacrt „Zakona o vrednostima rata OVK“ kriminalizuje slobodu govora

Kosnet: „U nastojanju da pokažete poštovanje prema OVK, ne podrivajte njeno nasleđe slobode“

Vučić: Zakon o zaštiti vrednosti rata „OVK“ Srbe će snažnije homogenizovati

Vučić: Septembra u Briselu tražiću formiranje ZSO, SL će se oštro suprotstaviti „Zakonu o zaštiti vrednosti OVK“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.