Kosnet: Nacrt „Zakona o vrednostima rata OVK“ kriminalizuje slobodu govora

Kosnet
Foto: KoSSev

Predloženi Zakon o vrednostima OVK je pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK, poručio je danas u objavi na Tviteru američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet.

Kaže da predlog Zakona „kriminalizuje slobodu govora“.

„Kriminalizuje se sloboda govora, zastrašuju se građani i ima skupu cenu. Njime se odvraća od praktičnih napora za razumevanje i podučavanje istorije Kosova“, poručio je Kosnet u objavi na Tviteru.

Ujedno je upitao političare u Prištini „kada će preusmeriti energiju na ekonomiju i Covid-19“.

 

Nacrtom ovog zakona, između ostalih, predviđena je i ova vrednost ‘rata OVK’ – „oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila je u cilju oslobođenja Kosova“.

Među vrednostima koje se smatraju zaštićenim su i: „veteran OVK, pali za slobodu, zastava OVK, tekst zakletve vojnika OVK, grb OVK, generalni štab OVK, politička uprava OVK, štabovi Operativnih zona OVK, arhiva OVK, memorijalni kompleks ‘Adem Jašari’ u Prekazu i ostali kompleksi“.

Ujedno se navodi da je „OVK“ osnovana na dobrovoljnoj osnovi a sa „jasnom misijom zaštite naroda Kosova i oslobođenja zemlje od okupacionih vojno-policijskih snaga i uprave Srbije na Kosovu“.

Nacrtom ovog zakona uređuje se da je svaki javni službenik ili građanin Kosova dužan da u svako doba i u svim okolnostima na Kosovu i u inostranstvu „poštuje i štiti vrednosti borbe“, definisane ovim zakonom.

Definisano je i da će se „kršenje odredaba ovog zakona kažnjavati u skladu sa zakonima na snazi.

Postupak u vezi sa usvajanjem „Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK“ pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Kradrija Veseljija. On je  skupštini potom prosleđen u oktobru mesecu 2018. godine.

Međutim, skupština, odnosno parlamentarna grupa koja je ujedno i predlagač zakona, potom je zatražila mišljenje kosovske vlade o usklađenosti nacrta zakona sa normativama EU.

„Odredbe ‘Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova’ nisu regulisane zakonodavstvom EU, kao takvo ovo polje aktivnosti ostaje pod internom nadležnošću država članica EU“, saopšteno je u odgovoru vlade, koja je potom 17. jula vratila skupštini nacrt zakona na razmatranje.

Nakon što zakon bude bio razmotren u skupštinskim odborima, ukoliko bude prihvaćen na odborima, uz eventualne izmene tada definisane, on će biti prosleđen skupštini na prvo čitanje.

Skupštinska procedura

Kosovska Skupština sastavljena je od stalnih i funkcionalnih odbora, a zakoni se usvajaju iz najmanje dva čitanja. Pre prvog čitanja, u skladu sa oblašću javnog života koji određeni zakon treba da uredi, Predsedništvo određuje jedan funkcionalni odbor koji će biti i vodeći odbor odgovoran za proceduru usvajanja tog zakona. Vodeći odbor glasa o nacrtu zakona u načelu i ukoliko ga usvoji, prosleđuje ga Skupštini na prvo čitanje.

Ukoliko Skupština usvoji predlog zakona u prvom čitanju, on se ponovo vraća skupštinskim odborima. Ovoga puta, pre drugog čitanja na plenarnoj sednici, nacrt zakona mora proći kroz sva četiri glavna odbora i jedan ili više funkcionalnih odbora kosovske Skupštine.

Nakon odobrenja zakona od strane svih Odbora on se ponovo prosleđuje Skupštini na drugo čitanje. Ukoliko Skupština i u drugom čitanju usvoji zakon, preostaje samo da Predsednik ceremonijalno proglasi Zakon važećim.

Ukoliko zakon ne bude usvojen u drugom čitanju, on se prosleđuje nazad odborima na prepravke nakon čega je moguće zakon usvojiti u još jednom, trećem čitanju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.