Nacrt zakona koji će omogućiti građanima povlačenje 10% sredstava iz Trust-a ide u skupštinu

Kosovska vlada je na današnjem 15. sastanku odobrila nacrt Zakona o ekonomskom oporavku. Ministarka finansija Hikmete Bajrami kazala je da se ovim nacrtom zakona vrši izmena i dopuna nekoliko drugih zakona, a jedan od dopuna zakona, ukoliko bude usvojen, će građanima omogućiti da povuku iznos od 10 odsto od ukupne ušteđevine iz Trusta, prenosi Koha.

U međuvremenu se oglasio Trust koji kaže da se sredstva mogu povući samo kada Skupština odobri predložene zakonske izmene.

„Dragi saradnici. Vlada je danas dala predlog da se povuče 10% penzijske štednje. Kada Parlament odobri predložene zakonske izmene, obavestićemo vas o načinu primene“, navodi se u saopštenju Trust-a.

Bajrami je u zajedničkoj konferenciji sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem precizirala da će građani nakon usvajanja nacrta zakona u Skupštini, moći da povuku iznos od 10 odsto od ukupnog iznosa ušteđevine iz Trusta.

„Ovim nacrtom zakona dopunjeno je i izmenjeno nekoliko zakona. Ti članovi (zakona) biće na snazi privremeno, što znači da će biti na snazi do decembra 2021. Predvideli smo izmene zakona o penzijskim fondovima. Konačno će povlačenje biti moguće, to mislimo odmah nakon usvajanja zakona“, rekla je ona, prenosi Koha.

S druge strane, kosovski premijer Hoti opisao je nacrt Zakona o ekonomskom oporavku kao ključan za sprovođenje paketa za oporavak ekonomije od posledica koronavirusa.

Povezani članci:

Kosovska vlada priprema izmene zakona: Biće omogućeno povlačenje 10% ušteđevine iz TrustaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.