Vučić: Septembra u Briselu tražiću formiranje ZSO, SL će se oštro suprotstaviti „Zakonu o zaštiti vrednosti OVK“

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“ „užasna je vest“ i „jasna poruka da Priština ne želi Srbe na Kosovu“, poručio je predsednik Srbije iz Beograda na dan kada se pred kosovskim poslanicima na prvom čitanju našao nacrt ovog zakona. Najavio je da će „Srpska lista morati oštro da se suprotstavi“. Govoreći o nastavku dijaloga u Briselu septembra meseca, izjavio je i da će tražiti da se razgovara o „suštinskim problemima“, poput formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO). „Konkretni potezi, a ne štancovanje papira“, poručio je predsednik.

„Takve zakone da donosite to je jasna poruka da vi ne želite da vidite Srbe na Kosovu, i to je jasna poruka Srbima, mislim da je američki ambasador Kosnet to dobro primetio“, poručio je predsednik Srbije u današnjem obraćanju javnosti podsetivši na izjavu Filipa Kosneta da se ovakvim zakonom „kriminalizuje sloboda govora“ i „zastrašuje narod“.

Podsetio je i na primer tadašnjeg kosovskog ministra administracije i lokalne samouprave, danas poslanika u kosovskoj skupštini, Ivana Todosijevića, koji je zbog izjave o Račku kao „fabrikovanom masakru“ i Albancima kao „teroristima“ nepravosnažno osuđen na dve godine zatvora.

Upravo zbog toga tvrdi da će se ovakvim zakonom samo povećati pritisak na Todosijevića.

„Ako je to suština u regionu da niko više ne sme da misli svojom glavom, ne sme da misli srpskom glavom, već mora da bude saglasan sa onim što kažu u Zagrebu, pa svi da idemo i slavimo ‘Oluju’, pa da budemo svi saglasni sa istinom koje će Sarajevo da nam nametne… ili sa prištinskim viđenjem sukoba iz 1999. to više nikakvog smisla onda nema“, objasnio je.

Vučić je najavio da će Srpska lista morati da preduzima određene mere povodom ovog nacrta zakona.

„Verujem da ćete imati već danas informaciju od direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, Srpska lista će morati tome oštro da se suprotstavi i ne samo to“.

Predsednik će ujedno sačekati reakciju Brisela, a ujedno je zatražio i od posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka da ovo pitanje uzme u obzir.

U Briselu 7. septembra pokrenuću temu o formiranju ZSO

Srbija je želela da razgovori u Briselu budu suštinski a ne formalni, da se njima „rešavaju problemi“, a na da „neko samo čeka da prođe određeno vreme kako bi nam isporučio neki zahtev koji bismo mi morali da prihvatimo ili da odbijemo pa da budemo prokazani od Evropske unije i međunarodne zajednice“, poručio je Vučić komentarišući nedavno ponovno pokrenut dijalog u Briselu.

„Šta bi konkretno Zapad mogao da preduzme protiv Srbije ukoliko ne prihvati direktive i ucene njihove oko pitanja Kosova“, jedno je od pitanja koje je postavljeno predsedniku uz pitanja o situaciji u Hrvatskoj i stanju u budžetu Srbije.

Predsednik, međutim, nije odgovorio na pitanje o Kosovu.

„Srbija je mala zemlja među velikim silama …dok svi žela rešavanje kosovskog pitanja priznanjem Kosova, te da drugog rešenja nema“, objasnio je.

Zato od građana Srbije očekuje da „razumeju težinu pozicije u kojoj se nalazimo i da pokušamo što je više moguće jedinstvenije da istupamo jer ćemo tako uspeti da sačuvamo svoju zemlju i trasiramo put za bolje uspehe“.

Komentarišući nedavnu izjavu Metjua Palmera da bi dijalog u Briselu trebalo da dovede do međusobnog priznanja, Vučić poručuje da „SAD to nikada nisu krile“.

„Neće oni da povlače priznanje Kosova, neće Nemačka da povlači priznanje Kosova, oni će da gledaju kako i na koji način da Srbiju uvedu u to“, poručio je predsednik.

„Ne razgovara se o suštinskim problemima već se gleda kako da se izbaci neki papir“

Ono što predsednika brine je to što se ne razgovara o suštinskim problemima „već se gleda kako da se izbaci neki papir“, poručio je predsednik.

Upravo zbog toga najavljuje da će  7. septembra u Briselu, kada će se nastaviti dijalog na političkom nivou, tražiti ispunjenje obaveza o formiranju Zajednice srpskih opština.

„Da vidimo mi jedan konkretan potez, a ne štancovanje papira. Kada to vidimo, onda da vidimo šta ćemo dalje“.

Iz dijaloga Srbija neće izlaziti, ali hoće „stvarni dijalog, a ne dijalog u kojem će svakoga dana da nam govore da trebamo da ih priznamo“.

„Jer to što će oni nas da prizanju mnogo nas i ne interesuje, da budem iskren… nema baš previše smisla, složićete se“, dodao je Vučić.

Kaže da je to rekao i američkim i evropskim zvaničnicima – Grenelu, Lajčaku, Palmeru… ali i da ih razume – „to je politika njihovih zemalja i nema tu velike filozofije“.

Ne može da piše „Republika Kosovo“, ali u tom slučaju nek nama piše samo „Srbija“

Vučić je na konferenciji ujedno rekao da je predlog Beograda za slobodan protok roba između Kosova i centralne Srbije da roba nosi iste oznake porekla.

Kaže da je u Briselu Priština isticala problem „reciprociteta“, u trgovinskim odnosima, na šta je Beograd odgovorio „nema problema“.

„To što ne puštamo da piše ‘Republika Kosovo’ to se neće promeniti, jer je u pitanju statusno neutralni dijalog, ali nema problema, neka nama piše ‘Srbija’, ne mora da piše ‘Republika Srbija’ kada plasiramo robu kod vas“, rekao je Vučić.

Međutim, dodaje da je prištinska delegacija odbila da razgovara o tome.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.