Na Kosovu obeležen Dan zastave Albanije, kosovski zvaničnici i u Valoni

Albanci danas proslavljaju 28. novembar, Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. U Tirani je tim povodom juče održana zajednička sednica kosovske i albanske skupštine, a ovaj dan danas se obeležavao programom kako u Albaniji tako i na Kosovu. Uz najavljene aktivnosti kosovskih zvaničnika, ovaj dan obeležile su i opštine na Kosovu pojedinačno.

Danom zastave obeležava se proglašenje nezavisnosti Albanije – 28. novembra 1912. godine. Kosovski premijer Aljbin Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik skupštine, Gljauk Konjufca, uz albanskog predsednika Bajrama Begaja i premijera Edija Rame, prisustvovali su ceremoniji podizanja zastave u Valoni.

Albanski predsednik čestitao je Dan nezavisnosti, te poručio da je to „najveće delo albanskog naroda“.

„To je bila hrabrost kosovskih i svealbanskih momaka koji su junaštvom i izdržljivošću negovanim kroz vekove stali u odbranu svoje zemlje i pokazali celom svetu svetost slobode, jezika, otadžbine i nacionalnog identiteta“, kazao je Begaj te dodao da je jedna od odgovornosti Albanije pružanje podrške jačanju Kosova.

„Mi smo se žrtvovali kao nijedan drugi narod u regionu, ali danas je Kosovo slobodna i nezavisna država, koja teži ka integraciji u EU i NATO. Albanija može i treba da podrži jačanje države Kosovo u svakom pravcu, da bude njen glas kad god je to potrebno; saputnica i nepokolebljiva pobornica njenog evroatlantskog puta“.

Nakon ceremonije zvaničnici su položili vence na spomenik, Ismailju Ćemaljiju.

Dan zastave Albanije obeležava se danas i na Kosovu, kao i „rođendan Adema Jašarija”, a juče je obeležen i „Dan snaga“, odnosno dan KBS-a.

Uz aktivnosti kosovskih zvaničnika, ovaj dan obeležavaju i opštine pojedinačno – Priština, Prizren, Štimlje, Gnjilane, Mališevo.

Sve najavljene aktivnosti zvaničnika i lokalnih samouprava sastoje se iz polaganja venaca na više različitih spomenika, uglavnom posvećenih pripadnicima OVK.

I u nekim od ovih aktivnosti, nakon što su prethodno boravili u Valoni, prisutni su bili Kurti, Konjufca i Osmani.

Na trgu u Prištini održana je i „parada svečanog voda KBS-a“ koji je juče proslavio „Dan snaga“.

U jučerašnjem saopštenju, kosovsko ministarstvo odbrane saopštilo je da KBS „sa velikim uspehom nastavlja prelazni period“.

Inače, na jučerašnjoj manifestaciji u glavnom štabu KBS-a, otkriven je portret Adema Jašarija, a otkrio ga je zajedno sa Vjosom Osmani, Rifat Jašari – član porodice Jašari.

Sinoć je i na zgradi kosovske vlade, kako prenose prištinski mediji, bila projektovana albanska zastava.

Na Kosovu je danas, kao i prethodnih godina, sa izuzetkom 2019. i 2020 usled razornog zemljotresa u Draču, a potom i pandemije koronavirusa, neradan dan.

Obeležavanje je počelo postavljanjem venaca ispred biste Skenderberga, a potom su zvaničnici obišli i „memorijalni kompleks Adem Jašari“ u Prekazu.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani poručila je da je Jašari „jednom ušao u istoriju, da bi zauvek ostao upamćen posebno 28. novembra, uz albansku zastavu i Dan nezavisnosti“.

„Jedan dan i tri istorijska datuma. Adem Jašari je heroj našeg dostojanstva! On je živ!“, poručila je Osmani u objavi na Fejsbuku.

Polaganju venaca u Prekazu prisustvovali su i brojni poslanici u kosovskoj skupštini.

„Danas smo ponizno, kao i svaki drugi put, ovde da odamo počast žrtvi koja je bez premca u našem narodu u smislu žrtvovanja za celu porodicu Jašari. Večna slava žrtvi porodice Jašari i najveća čast albanskom narodu“, poručila je Mimoza Kusari-Ljilja, šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja.

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku kazala je da je ovaj dan dobar za podsećanje na „visoku cenu slobode“.

„Na dan kao što je ovaj, dobro je da se podsetimo visoke cene slobode, da kažemo našoj deci da slobodu koju imamo zdravo za gotovo”, rekla je Čitaku novinarima, prenose prištinski mediji.

Dan nezavisnosti čestitao je i lider PDK, objavivši citate Skenderberga, Ćemajljija i Jašarija, poručivši da danas „dve države i milioni albanskih srca kucaju širom slobodnog sveta, podignute na plećima velikana“.

Nešto kasnijie, na Fejsbuku se povodom Dana zastave Albanije oglasio i kosovski premijer.

„Danas smo se u Valoni, na 110. godišnjicu Deklaracije nezavisnosti Albanije, setili istorije, obeležili žrtvu i odali počast onima koji su verovali jer su sanjali, radili jer su verovali. Svake godine okuplja nas 28. novembar – početna i završna tačka našeg naroda. I trebalo bi češće da budemo zajedno. Hajde da radimo zajedno. Hajde da putujemo zajedno. Zato što želimo. Zato što moramo“.

Kurti je podsetio na to da je juče u Prištini obeležen „Dan snage“, a shodno tome, i na budžetsko izdvajanje više od 120 miliona evra za KBS, što je uspeh vlade kojom rukovodi.

„Zajedno sa našim saveznicima doprinosimo zaštiti univerzalnih vrednosti slobode, mira i demokratije. Kosovske bezbednosne snage su nepresušna snaga generacija našeg ratničkog naroda, odlučnih i nepobedivih. Srećan svima 28. novembar, Dan zastave! Radujmo se uspesima svakog Albanca. Budimo uz svakog Albanca“, poručio je on.

Uoči 28. novembra, a u danu kada se u Tirani održavala zajednička sednica skupština Kosova i Albanije, Kancelarija za KiM pri Vladi Srbije pozvala je da na Dan zastave Albanije, Albanci ne koriste zastave – „Produbljivanje međuetničkog jaza, te su zastrašivanje i provociranje Srba“.

Povezane vesti:

MSP Srbije čestitalo Albaniji Dan nezavisnosti, na opštinama Bujanovac i Preševo albanska zastava

Kancelarija za KiM pozvala Albance da ne koriste albanske zastave u većinski srpskim sredinama

Rama: Priznanje Kosova uslediće pre ili kasnije

Konjufca: Epopeja OVK uklonila srpskog okupatora, otvorivši put nezavisnosti Kosova kao što je Prizrenska liga utrla put proglašenju nezavisnosti Albanije

Ćosja čestitao 28. Novembar: Istorija je dala za pravo, može se nadati da će etnička Albanija biti u potpunosti izgrađena

U Tirani zajednička sednica kosovske i albanske skupštine: 28. Novembar – „pečat albanskom istorijskom pravu

Poslanik PDK uoči zajedničke sednice Kosova i Albanije: Glasati za ujedinjenje u konfederaciju

Mehaj u Albaniji sa porodicom bivšeg pripadnika OVK: „Nepravedno su postavili granicu između nas“

Džačka u PR: Albanci danas važan faktor stabilnosti i mira u regionu

U nedelju zajednička sednica kosovske i albanske skupštinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.