Džačka u PR: Albanci danas važan faktor stabilnosti i mira u regionu

Albanska ministarka spoljnih poslova Oljta Džačka (Olta Xhaçka) boravi danas u zvaničnoj poseti Kosovu, a uoči državnog praznika Albanije – dana zastave. Džačka se sastala sa koleginicom u Prištini Donikom Gervalom, ali kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Uoči zajedničke konferencije za medije, nakon sastanka sa Gervalom, poručila je da su Albanci danas „važan faktori stabilnosti, garant mira i stabilnosti u regionu“.

Sa koleginicom u Prištini Donikom Gervalom, kako javljaju kosovski mediji, razmatrale su ideju zajedničkih konzulata Kosova i Albanije, te razgovarale o sporazumima.

Kosovo i Albanija već godinama imaju više zajedničkih konzulata poput onih u Minhenu, Bariju, Milanu.

Džačka je poručila da su „dve sestrinske zemlje“ opredeljene da rade zajedno.

„Uoči 110. godišnjice nezavisnosti. Dijalogom i saradnjom znamo kako da to uradimo zajedno. 110 godina kasnije imamo transformisanu situaciju u Albaniji i na Kosovu. Albanci su garancija mira u regionu. Još mnogo posla predstoji i Kosovo i Albanija su se složili da rade zajedno“, kazala je albanska ministarka.

Kao najvažnije pitanje istakla je podršku dijalogu Beograda i Prištine, odnosno sporazumu o uzajamnom priznanju, koji, kako je kazala, otvara put Kosova u UN.

„Albanija je podržavala i podržavaće Kosovo na celom ovom putu“, rekla je Džačka, dodajući i da su posvećeni podršci prijema Kosova u Savet Evrope.

Govorila je i o viznoj liberalizaciji za Kosovo, poručivši da je „izolacija Kosova besmislena“.

„Želim da garantujem svojoj sestri da će Albanija učiniti sve da zaštiti Kosovo“, kazala je Džačka, a preneli prištinski mediji.

Albanska ministarka danas se sastala i sa Vjosom Osmani, sa kojom je takođe razgovarala o saradnji, ali i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, u regionu i šire.

Kosovska predsednica i ovom prilikom ponovila je ono što se od nje često može čuti – Kosovo je konstruktivno u dijalogu sa Srbijom, koji treba da bude usmeren na uzajamno priznanje.

Još je jednom optužila Srbiju za napore „da destabilizuje Kosovo, putem nelegalnih struktura na Severu“.

Kosovska i albanska skupština održaće u nedelju zajedničku sednicu u Tirani uoči državnog praznika Albanije, koji obeležavaju Albanci širom sveta. U ponedeljak je, povodom albanskog dana zastave, neradni dan i na Kosovu.

Osim zajedničke sednice, očekuju se i druge manifestacije.

Ambasada Albanije u Prištini je sinoć upriličila prijem, na kojem su pored kosovske predsednice Vjose Osmani i Kurtija, bili i ostali politički lideri iz Prištine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.