MSP Srbije čestitalo Albaniji Dan nezavisnosti, na opštinama Bujanovac i Preševo albanska zastava

FOTO: Prinstscreen/MSP Srbije/Tviter

Vest je ažurirana

Albanci danas proslavljaju 28. novembar, Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Danom zastave obeležava se proglašenje nezavisnosti Albanije 28. novembra 1912. godine.

Nižu se čestitke povodom praznika, a stigla je i iz srpskog ministarstva spoljnih poslova.

U kratkoj objavi na Tviteru MSP Srbije poželelo je albanskom narodu zdravlje, blagostanje i mir.

Istovremeno, kako prenosi JugPress, ovaj dan proslavlja se i u opštini Bujanovac.

Predsednik ove opštine Nagip Arifi postavio je albansku zastavu na zgradi opštine, uz srpsku i zastavu EU koje se tu već nalaze.

Pre isticanja zastave Arifi je održao svečani sastanak sa albanskim odbornicima u Skupštini opštine Bujanovac, članovima Opštinskog veća, direktorima javnih preduzeća i načelnicima opštinske uprave, a u Domu kulture „Vuk Karadžić“ organizovana je i svečana akademija.

Ujedno, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi čestitao je praznik i postavio albansku zastavu na zgradi saveta, ističući da već četiri godine za redom to rade, kako je naveo, „u čast žrtvama Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi“, a „uprkos progonu od strane srpskih vlasti i zabrani zakonom“.

„Sama zabrana albanske nacionalne zastave zakonom je njeno blaćenje od strane države. Nije na državi da bira identitetske karakteristike različitih etničkih/nacionalnih zajednica“, poručio je Mustafi u objavi na Fejsbuku, te naveo da će savet Albanaca nastaviti pravno-političku borbu za legalizaciju albanskih nacionalnih simbola.

FOTO: Ragmi Mustafi/Fejsbuk

Dan zastave Albanije obeležava se kako u Albaniji, tako i na Kosovu. Tim povodom juče je održana zajednička sednica kosovske i albanske skupštine, a kosovska predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti prisustvovali su svečanom podizanju zastave u Valoni.

Na Kosovu je danas i neradan dan, a Dan nezavisnosti Albanije obeležava se uglavnom postavljanjem venaca na spomenicima „borcima OVK“, te kulturno-umetničkim programom.

Povezane vesti:

Kancelarija za KiM pozvala Albance da ne koriste albanske zastave u većinski srpskim sredinama

Rama: Priznanje Kosova uslediće pre ili kasnije

Konjufca: Epopeja OVK uklonila srpskog okupatora, otvorivši put nezavisnosti Kosova kao što je Prizrenska liga utrla put proglašenju nezavisnosti Albanije

Ćosja čestitao 28. Novembar: Istorija je dala za pravo, može se nadati da će etnička Albanija biti u potpunosti izgrađena

U Tirani zajednička sednica kosovske i albanske skupštine: 28. Novembar – „pečat albanskom istorijskom pravu

Poslanik PDK uoči zajedničke sednice Kosova i Albanije: Glasati za ujedinjenje u konfederaciju

Mehaj u Albaniji sa porodicom bivšeg pripadnika OVK: „Nepravedno su postavili granicu između nas“

Džačka u PR: Albanci danas važan faktor stabilnosti i mira u regionu

U nedelju zajednička sednica kosovske i albanske skupštinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.