U nedelju zajednička sednica kosovske i albanske skupštine

FOTO: Zajednička sednica kosovske i albanske zajednice/ Olta Džačka
FOTO: Zajednička sednica kosovske i albanske zajednice/ Olta Džačka

Kosovska i albanska skupština održaće u nedelju zajedničku sednicu u Tirani. Održava se uoči državnog praznika Albanije, koji obeležavaju Albanci širom sveta. U ponedeljak je, povodom albanskog dana zastave, neradni dan i na Kosovu.

Sednica dve skupštine u Tirani biće održana u nedelju, 27. novembra u 10.00 časova, dan pred 110. godišnjicu nezavisnosti ove zemlje.

Učesnicima će se obratiti predsednici albanske, odnosno kosovske skupštine – Ljindita (Lindita) Nikola i Gljauk (Glauk) Konjufca, a potom i premijeri Edi Rama i Aljbin Kurti, potvrdila je kosovska skupština.

Osim zajedničke sednice, očekuju se i druge manifestacije.

Ambasada Albanije u Prištini je sinoć upriličila prijem, na kojem su pored kosovske predsednice Vjose Osmani i Kurtija, bili i ostali politički lideri iz Prištine.

Danas je u poseti Kosovu, albanska ministarka spoljnih poslova Oljta Džačka (Olta Xhaçka). Ona je poručila da su Albanci danas „važan faktor stabilnosti, garant mira i stabilnosti u regionu“.

Sa koleginicom u Prištini Donikom Gervalom, kako javljaju kosovski mediji, razmatrale su ideju zajedničke konzularne službe. Kosovo i Albanija već godinama imaju više zajedničkih konzulata, poput onih u Minhenu, Bariju i Milanu.

Na zajedničkoj konferenciji za medije i uoči sednice dve vlade, Džačka je danas iz Prištine poručila da su „dve sestrinske zemlje“ opredeljenje da rade zajedno.

„Uoči 110. godišnjice nezavisnosti. Dijalogom i saradnjom znamo kako da to uradimo zajedno. 110 godina kasnije imamo transformisanu situaciju u Albaniji i na Kosovu. Albanci su garancija mira u regionu. Još mnogo posla predstoji i Kosovo i Albanija su se složili da rade zajedno.Najvažnije pitanje je podrška dijalogu Kosova i Srbije i sporazumu koji donosi priznanje između dve zemlje i otvara put Kosovu u UN. Albanija je podržavala i podržavaće Kosovo na celom ovom putu“, rekla je Džačka, dodajući i da su posvećeni podršci prijema Kosova u Savet Evrope.

Ovog leta, tj. 20 juna, održana je i 8. zajednička sednica vlada Albanije i Kosova u Prištini kada je potpisano 19 sporazuma o saradnji. Do sada je u okviru zajedničkih sednica potpisano preko 100 sporazuma, od ekonomije do obrazovanja i ostalog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.