U Tirani zajednička sednica kosovske i albanske skupštine: 28. Novembar – „pečat albanskom istorijskom pravu“

Kako je i najavljeno, u Tirani je nešto posle 10 časova započela zajednička svečana sednica kosovske i albanske skupštine. Zajednička sednica održava se uoči državnog praznika Albanije – 110. godine njene nezavisnosti.

Nikola: San koji je postao stvarnost, državne granice da se transforimišu u formalne

Većina govornika do sada je pažnju u svojim govorima posvetila približavanju Albanaca „sa jedne i druge strane Drima“.

Predsednica albanske skupštine, Ljindita Nikola, koja je i otvorila današnju sednicu, kako je i bilo planirano, navela je da je u pitanju „najlepši i nezaboravan dan“.

Kazala je da ono što je nekada bio san danas se ostvarilo.

„Nekada davno, čak i san, ovaj trenutak nije mogao da nam se ostvari, zbog bezbrojnih prepreka kojima je postojanje, teritorija, jezik i identitet Albanaca doveden u pitanje“.

Naglasila je da što je albanska zajednica razvijenija u regionu, to će biti stabilniji i region i Evropa.

„Albanija i Kosovo kao dve političke etničke grupe Albanaca na Balkanu i sa težnjom ka evropskim integracijama moraju da dele odgovornost za opredmetljivanje volje Albanaca, da se državne granice između dve zemlje, ali i sa susednim državama transformišu u formalne granice“, kazala je.

Za to odlučujuću ulogu imaju dve skupštine, koje moraju da daju svoj doprinos u oblasti zakonodavstva, koja je neophodna pretpostavka za zajedničku strategija razvoja, smatra.

„Uverena sam da će Albanci, potomci Majke Tereze, gde god da žive i rade, u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji, Srbiji ili Crnoj Gori, znati kako da urade najbolje za sve što drže do ovih svetinja i kako će takvi biti ostavljeni u nasleđe generacijama“, zaključila je ova ministarka.

Konjufca: Što su Kosovo i Albanija bliži, lakše da štitimo vitalne nacionalne interese

Što su Albanija i Kosovo bliži, lakše će biti zaštititi vitalne interese naroda, istakao je i predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca.

„Što su Albanija i Kosovo bliži jedno drugom, biće lakše zaštititi vitalne interese naše nacije. Sledeće dostignuće kao nacija moći ćemo da postignemo samo ako spojimo mudrost Ukšina Hotija, patriotizam Adem Demaćija, razboritost Fehmija Aganija, pripreme Gazmenda Zajmija i uvid Arbena Džaferija“, kazao je Konjufca.

On je tokom današnjeg obraćanja u više navrata spomenuo je Srbiju, ali ne i kada je jedino nju kao zemlju izostavio, obraćajući se Albancima rasutim po državama na Balkanu i u svetu.

U svom govoru zadržao se znatno na temi OVK.

Podsetivši da je na današnji dan, kako kaže, „rođen veliki heroj Kosova i Albanije Adem Jašari“, te da se za „otadžbinu i naciju“ žrtvovao sa porodicom u u „legendarnom Prekazu“, kazao je:

„Ovaj herojski pad podstakao je ep o Oslobodilačkoj vojsci Kosova koji se pojavio u Drenici 28. novembra. Slavni oslobodilački rat našeg naroda uklonio je srpskog okupatora sa Kosova i time otvorio put proglašenju nezavisnosti Kosova, kao što je pre jednog veka Prizrenska liga utrla put proglašenju nezavisnosti Albanije“.

Svećlja: Koraci koji postaju jedan

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja govorio je o „koracima“ koji će, približavajući se „cilju“, postati „jedan“.

„Sada je vreme više nego ikada da naši koraci budu jedan, da naš dolazak ka cilju bude što brži. Dogovori između naše dve države su počeli da daju efekte, kojima će se proizvesti ujedinjenje naših koraka“.

Podsetio je na niz sporazuma, za koje je naveo da za cilj imaju otvaranje zajedničkih pograničnih prelaza radi pojednostavljenja procedura kontrole u ​​interesu lakšeg kretanja ljudi i vozila.

Tahiri o ujedinjenju Albanaca

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri zatražio je podršku Albanije za članstvo Kosova u NATO i Savetu Evrope.

Tahiri je rekao da uoči 28. novembra Albanci „svim herojima i aktivistima“ duguju da „ujedine Albance u nacionalnim težnjama“.

„Ono što su naši preporoditelji započeli u Prizrenu 1878. godine definisano je kao putanja u Valoni 1912. godine i zaključeno u Prekazu 1998. godine. Dug, težak put, pun žrtava, pun slave, pun nade da stignemo tamo gde smo danas, da pod pokroviteljstvom Parlamenta evropske i demokratske Albanije, kao predstavnici demokratskog i nezavisnog Kosova, koji zna i sledi sopstveni put“, rekao je on.

„28. novembar Skenderbeg kao temelj, 28. novembar Ismailj Ćemajlji kao projekat, 28. novembar OVK i Adem Jašari kao završni čin, tri su 28. novembra u okviru napora koji su dali pečat našem istorijskom pravu“.

O pritvorenicima u specijalnim većima u Hagu govorio je kao o herojima.

„Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi i drugi saborci su živi heroji naše slobode i nezavisnosti, koji su danas nepravedno udaljeni od nas. Ali kako nikada nismo sumnjali u svoju slobodu, ne sumnjamo da će oni i dalje biti među nama i da će istina pobediti laž, a pravo nepravdu. Istoriju koju smo napravili krvlju i žrtvom niko, nikada i ničim ne može promeniti“, kazao je.

„Naša budućnost je ujedinjena. I naravno da to uopšte nije bitno, i nema potrebe da naša unija bude unija na mapi, koliko treba da bude unija u srcu. Unija u perspektivi. Unija u razvoju i napretku. Ujedinjeni u našim zajedničkim evro-zapadnim vrednostima, bliski jedni drugima, otvoreni prema susedima i spremni da ostavimo prošlost iza sebe, u trajnom savezu sa Sjedinjenim Američkim Državama i integrisani u NATO i evropsku porodicu. Ovo je naš put i naša budućnost. Ovo je naša misija i zajednički cilj. I ne smemo se uzdržavati od ove misije ni po koju cenu i ni pod kojim uslovima, i nikada ne smemo dozvoliti da ona bude zamagljena unutrašnjim političkim podelama“.

Spiropolji: Kako je moguće da su se Albanci na Kosovu slobodno kretali pod okupacijom ex-Yu, a njihovi unuci rođeni u slobodi žive u izolaciji?

Jedna od centralnih tema dosadašnjih govornika, osim istorijskih motiva, bila je i to što Kosovo i dalje u praksi nema viznu liberalizaciju, posebno u govoru Eljise Spiropolji.

Državni ministar za odnose sa parlamentom Albanije Eljisa Spiropalji istakla je da je u pitanju nepravda.

Izostanak vizne liberalizacije nazvala je apsurdom.

„Kako je moguće da su se na Kosovu slobodno kretali oni koji su danas starije dobi, a bili su pod okupacijom bivše Jugoslavije, dok su njihovi unuci, rođeni u slobodi koju su izvojevali sa SAD, EU, NATO, celim Zapadom u kosovskom ratu, osuđeni da svoje živote provedu u izolaciji. Nadamo se da će se to brzo promeniti, nadamo se da će se to dogoditi odmah“, rekla je ona, prenosi Koha.

U Tirani se nalaze najviši kosovski zvaničnici i politički lideri, ali nisu viđeni Ramuš Haradinaj – lider AAK i Ljumir Abdidžiku, lider LDK.

U toku je obraćanje premijera Edija Rame, a prethodno je govorio i Aljbin Kurti.

Pročitajte još:

Rama: Priznanje Kosova uslediće pre ili kasnije

Kurti u Tirani: Nekadašnje pokrajinske deobe, nazadna prepreka i danas, zakunimo se da ćemo raditi za otadžbinu

Konjufca: Epopeja OVK uklonila srpskog okupatora, otvorivši put nezavisnosti Kosova kao što je Prizrenska liga utrla put proglašenju nezavisnosti Albanije

Ćosja čestitao 28. Novembar: Istorija je dala za pravo, može se nadati da će etnička Albanija biti u potpunosti izgrađena

Poslanik PDK uoči zajedničke sednice Kosova i Albanije: Glasati za ujedinjenje u konfederaciju

Mehaj u Albaniji sa porodicom bivšeg pripadnika OVK: „Nepravedno su postavili granicu između nas“

Džačka u PR: Albanci danas važan faktor stabilnosti i mira u regionu

U nedelju zajednička sednica kosovske i albanske skupštine

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.