Kancelarija za KiM pozvala Albance da ne koriste albanske zastave u većinski srpskim sredinama

zastave suvi do
FOTO: KoSSev

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pozvala je Albance da za današnji Dan zastave Albanije u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ne koriste zastave za, kako su naveli, „produbljivanje međuetničkog jaza, te zastrašivanje i provociranje Srba“.

Albanci danas proslavljaju 28. novembar Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. I na Kosovu je neradni dan.

Isticanje crveno-crnih zastava u Кlokotu, uoči obeležavanja Dana zastave Albanije, još jedan je pokušaj zastrašivanja srpskog naroda, saopštila je Kancelarija za KiM.

„Zastave Albanije nemaju šta da traže pokraj srpskih kuća u Кosovskom Pomoravlju i Crkve Svetog Petra i Pavla i zato se ovo neumesno ‘dekorisanje’ ne može protumačiti drugačije nego kao provokacija i još jedan korak ka stvaranju ‘Velike Albanije’,“ saopštila je Kancelarija za KiM.

Albanci imaju pravo da proslavljaju svoje praznike, dodaje kancelarija, ali je neumesno kada to, kako navode dalje, čine u sredinama koje naseljavaju Srbi.

Podsetili su i na to da je Crkva Svetog Petra i Pavla prošle godine obijena i opljačkana na Zadušnice.

„Čime je Srbima jasno poručeno da im je uskraćeno čak i pravo da, u skladu sa hrišćanskim običajima, oplakuju svoje mrtve“, dodali su.

U Kosovskoj Mitrovici vidljive su albanske zastave okačene u prethodnim mesecima. Novih za sada nema.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.