Poslanik PDK uoči zajedničke sednice Kosova i Albanije: Glasati za ujedinjenje u konfederaciju

FOTO: Preuzeto sa „Shqip.com“

„Na zajedničkoj sednici poslanika parlamenata Albanije i Kosova sutra glasajte za ispravljanje istorijske nepravde – Za uniju Albanije i Kosova u konfederaciju albanske države“, oglasio se večeras poslanik PDK, Bekim Hadžiju (Haxhiu).

Nakon što je Kosovo obeležilo 14 godina od proglašenja nezavisnosti, a uoči obeležavanja 110. godišnjice albanske nezavisnosti, ovaj poslanik poručuje:

„Da se ujedinimo u jednu državu, sa jednom vladom i sa jednim senatom i dva kongresa Kosova i Albanije“.

Tvrdi da je vreme za „važne odluke za naciju“.

„Da sačuvamo albanski identitet i da zajedno budemo tamo gde nam je mesto – u Evropskoj uniji“, naznačio je.

Kaže i da je sada potrebna hrabrost predstavnika Albanije i Kosova i „akcija za suštinske i vizionarske odluke za narod“.

„Ovo je moguće, ovo je put nacionalnog jedinstva ka albanskoj konfederaciji“, poručio je Hadžiju.

Ovaj poslanik je uputio zahtev konkretno predsednicima parlamenata Kosova i Albanije.

„Kao predstavnik naroda, izabrani poslanik u Skupštini Kosova, molim predsednicu Skupštine Albanije, Ljinditu Nikoljai (Linditu Nikolai) i predsednika Skupštine Kosova, Gljauka (Glauk) Konjufcu, da se na sutrašnjoj sednici – na sednici poslanika Albanija i Kosovo u Tirani, glasa: Za uniju Albanije i Kosova u Konfederaciju albanske države“, poručio je.

Kaže da je to pravi put.

„To je amanet palih boraca albanskog naroda tokom vekova, koji su pali na oltaru slobode, sa idealom nacionalnog jedinstva“, zaključuje.

Iako nije pozivao na ujedinjenje Kosova i Albanije, kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, oglasio se danas na Fejsbuku sa porukom da je „granica neopravdano postavljena“.

Ovu poruku je uputio preko Fejsbuka nakon što je na Severu Albanije posetio, kako je naveo, „porodicu mučenika Biljbilja Brećanija (Bylbyl Breçani)“.

„Nepravedno su postavili granicu između nas, iako su nas razdvojili, nikada u tome nisu uspeli. Dakle, kada je Kosovo bilo u dimu i plamenu, naša braća i sestre su odmah otišli ​​i prešli na stranu Oslobodilačke vojske Kosova. Hrabri i odlučni, uvek su bili među najuglednijim borcima. Borba za slobodu Kosova je dokaz da zajedno, samo zajedno možemo uspeti“, poručio je Mehaj.

Ovaj zvaničnik koji boravi u Albaniji je na Fejsbuku izvestio o zajedničkim aktivnostima KBS-a i Vojske Albanije, poručivši „zajedno smo jači“.

Sutra se u Albaniji održava zajednička sednica kosovske i albanske skupštine povodom obeležavanja 110. godišnjice nezavisnosti Albanije. Sednica počinje u 10.00 časova.

Prisutnima će se obratiti predsednica Skupštine Albanije i predsednik kosovskog parlamenta. Najavljeno je obraćanje kosovskog premijera i premijera Albanije, a potom i obraćanja ministara i poslanika iz Prištine i Tirane.

Osim zajedničke sednice, očekuju se i druge manifestacije. U ponedeljak je, povodom albanskog dana zastave, neradni dan i na Kosovu.

Pročitajte još:

Mehaj u Albaniji sa porodicom bivšeg pripadnika OVK: „Nepravedno su postavili granicu između nas“

Džačka u PR: Albanci danas važan faktor stabilnosti i mira u regionu

U nedelju zajednička sednica kosovske i albanske vladePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.