Konjufca: Epopeja OVK uklonila srpskog okupatora, otvorivši put nezavisnosti Kosova kao što je Prizrenska liga utrla put proglašenju nezavisnosti Albanije

FOTO: Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca) FB

Albanci sutra proslavljaju 28. novembar Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. U Tirani je tim povodom danas održana zajednička svečana sednica kosovske i albanske skupštine, koja je okupila najviše političke predstavnike sa, kako se to danas moglo čuti, „obe strane Drima“.

Ključne poruke sa skupštinske govornice bile su o dve zemlje kao faktoru stabilnosti u regionu, njihovom mestu u EU, jačanju veza i granicama koje treba da budu samo formalne, apsurdu da Kosovo još uvek nije dobilo viznu liberalizaciju, ali i pregršt poruka o nepravednom boravku bivših vođa OVK u Hagu zbog sumnje na ratne zločine, jer je upravo borba OVK u ovom parlamentu i danas prikazana kao čista, herojska i oslobodilačka i kao deo albanskog sna o ujedinjenju i oslobođenju.

„Ono što su naši preporoditelji započeli u Prizrenu 1878. godine definisano je kao putanja u Valoni 1912. godine i zaključeno u Prekazu 1998. godine“, jedna je od sličnih poruka.

Govorilo se o ujedinjenju u srcu, koje ne mora da bude na mapi.

Ipak, jedan od zvaničnika tokom današnjeg obraćanja je u više navrata spomenuo je Srbiju, ali ne i kada je jedino nju kao zemlju izostavio, obraćajući se Albancima rasutim po državama na Balkanu i u svetu.

„Pozdravimo zajedno i srdačno odavde sve Albance na Kosovu i u Albaniji, u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, u Grčkoj i Italiji, u Nemačkoj i Švajcarskoj, u SAD i gde god da žive. Mi smo ovde i ti si sa nama, i imamo te u našim srcima. Srećan Dan zastave!“, kazao je predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca na početku svog obraćanja u Tirani.

Za 28. Novembar kaže da pripada Albaniji koliko i Kosovu, pošto pripada svim Albancima.

„Jedna nit, jasna i jaka, provlači se kroz našu slavnu istoriju, od Skenderbegovog povratka u Kroju i preko proglašenja nezavisnosti Albanije u Valoni, do rata OVK“, ponovio je Konjufca ono što su listom isticali i drugi zvaničnici danas.

On se ipak u svom govoru zadržao znatno na temi OVK.

Podsetivši da je na današnji dan, kako kaže, „rođen veliki heroj Kosova i Albanije Adem Jašari“, te da se za „otadžbinu i naciju“ žrtvovao sa porodicom u u „legendarnom Prekazu“, kazao je:

„Ovaj herojski pad podstakao je ep o Oslobodilačkoj vojsci Kosova koji se pojavio u Drenici 28. novembra. Slavni oslobodilački rat našeg naroda uklonio je srpskog okupatora sa Kosova i time otvorio put proglašenju nezavisnosti Kosova, kao što je pre jednog veka Prizrenska liga utrla put proglašenju nezavisnosti Albanije“.

Nabrajao je „heroje“ iz 20. i 21. veka, koji su „imali srce 28. novembra“ i „pali za slobodu albanskog naroda“.

„Kada smo bili potlačeni i živeli pod jugoslovenskim terorom, kada smo išli kroz tanku ivicu egzistencije, naš nepobedivi narod je u životu održavala moćna veza sa 28. Novembrom, velika ljubav prema naciji, prema zemlji i našem albanskom jeziku. Nesumnjivo je da je do sada postignuto mnogo važnih stvari za naš narod. Ali put je bio veoma dug i nimalo lak. Dva važna događaja otvorila su poglavlje velikih mogućnosti za naš narod. Prvo je bio dolazak demokratije u Albaniju, a 9 godina nakon toga došlo je do oslobođenja Kosova od srpske okupacije“.

Konjufca je u negativnom svetlu o Srbiji govorio i kada se dotakao rata u Ukrajini.

„Svet je danas nesigurniji nego juče zbog ruskog napada na Ukrajinu čiji su meta NATO i EU. Jedina država usred Evrope koja je danas ostala vezana za Rusiju je Srbija. Srbija uopšte ne krije svoj cilj – destabilizaciju Kosova i faktičku podelu naše države. Srbija se protiv nas bori iznutra i spolja, ne birajući sredstva, od diplomatije do finansiranja i kontrole kriminalnih grupa unutar naše zemlje“.

Zato kaže da što su Albanija i Kosovo bliži jedno drugom, lakše će biti štititi vitalne interese albanskog naroda.

„Moći ćemo da obeležimo sledeće dostignuće kao nacija samo ako spojimo mudrost Ukšina Hotija, patriotizam Adema Demaćija, razboritost Fehmija Aganija, pripremu Gazmenda Zajmija i uvid Arbena Džaferija“, kazao je Konjufca dodajući da ove autore „treba iznova čitati“.

Danas je Albanija članica NATO-a i zemlja kandidat za članstvo u EU. Dok Kosovo teži NATO-u i članstvu u porodici evropskih vrednosti, podsetio je takođe, dodajući da i jedni i drugi kao „nacionalnu geostratešku orijentaciju“ imaju „bezrezervni“ put ka EU, i „duboko i trajno prijateljstvo sa SAD.

„Sami Frašeri, ideolog naše nacionalne renesanse, u „Albaniji šta je bila, šta jeste i šta će da radi“, rekao je da je najmoćnija pripadnost nacionalna. Koristio je lepu albansku reč koja se više ne koristi – nacija. Upravo nas ovaj moćni identitet čini jednim. Ovo nas čuva, gura nas da se uzdignemo više, učimo iz prošlosti i dalje razvijamo. Živeo Dan zastave! Živeo albanski narod!“

Šta su poručili ostali govornici, u:

Rama: Priznanje Kosova uslediće pre ili kasnije

Kurti u Tirani: Nekadašnje pokrajinske deobe, nazadna prepreka i danas, zakunimo se da ćemo raditi za otadžbinu

Ćosja čestitao 28. Novembar: Istorija je dala za pravo, može se nadati da će etnička Albanija biti u potpunosti izgrađena

U Tirani zajednička sednica kosovske i albanske skupštine: 28. Novembar – „pečat albanskom istorijskom pravu

Poslanik PDK uoči zajedničke sednice Kosova i Albanije: Glasati za ujedinjenje u konfederaciju

Mehaj u Albaniji sa porodicom bivšeg pripadnika OVK: „Nepravedno su postavili granicu između nas“

Džačka u PR: Albanci danas važan faktor stabilnosti i mira u regionu

U nedelju zajednička sednica kosovske i albanske skupštinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.