Moguć ulazak na Kosovo samo sa kosovskim dokumentima, lekarskim pregledom i samoizolacijom od 14 dana

Merdare prelaz dan
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Nakon sinoćnje odluke kosovske vlade da zatvori sve kopnene prelaze, što se ne odnosi na građane Kosova, te obustave avio linije, Kosovska policija je započela sa primenom mera.

Od ponoći 16. marta se obustavljaju letovi, osim vojnih i medicinskih. Takođe se mera ne odnosi na čarter letove koji su zakazani da prebace one koji su se zatekli na Kosovu u vreme donošenja mere, a potrebno je da se vrate svojim kućama i krajnjim destinacijama.

Sa primenom odluke o obustavljanju kopnenog saobraćaja na prelazima započelo se jutros u 6 sati. Odluka se ne odnosi na građane sa Kosova, odnosno kosovskim identifikacionim dokumentima.

U skladu sa odlukom kosovske vlade, putnici koji ulaze na Kosovo se pregledaju, odnosno meri im se temperatura, a dužni su i da dve nedelje provedu u samoizolaciji, što je takođe jedna od mera.

Prema informacijama kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova od 9:00 sati, na svim administrativnim prelazima prilikom ulaska i izlaska sa Kosova, zadržavanja su od 3 do 5 minuta. U odeljku za kilometražu kolona navedeno je da trenutno nema kolone vozila.

Dodatne mere su donete, pošto su potvrđena prva dva slučaja korona virusa. Zaraženi su dvadesetogodišnji državljanin Italije i sedamdesetsedmogodišnji stanovnik Kosova. Zbrinuti su na Infektivnoj klinici u Prištini. Trenutno se čekaju rezultati za još dva sumnjiva slučaja.

U opštinama Klina i Vitina zabranjen je ulazak i izlazak, dok se selo Stubla u opštini Vitina nalazi u karantinu, s obzirom na to da je stariji pacijent oboleo u ovom mestu.

Takođe, sinoć je doneta odluka i o zatvaranju kafića, restorana i tržnih centara. Ova mera se ne odnosi na prodavnice i apoteke.

Brojevi telefona na koje se možete obratiti ako sumnjate na virus korona:

Kosovska Mitrovica – 028/498-275 i 064/8252-820
Priština – 194 (besplatan broj)
Hitna služba Laplje Selo – 194; 038/ 81-633; 049/719-192; 049/719-243

Za više informacija i za brojeve u drugim gradovima posetite sajt Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Kosovska vlada je prvi paket od 11 mera za zaštitu od korona virusa usvojila ranije ove nedelje, među kojima je jedna od glavnih mera – obustava rada svih škola do 27. marta.

Dan posle odluke kosovske vlade, Vlada Srbije je donela odluku o obustavi rada škola u srpskim sredinama na KiM od 16. marta.

Iako ove škole zvanično, kako je saopšteno, nastavu obustavljaju u ponedeljak, nastava je praktično obustavljena već ranije.

Trenutno nema potvrda o mogućim zaraženim iz zdravstvenih ustanova sa Kosova koje rade po sistemu Republike Srbije, a prema poslednjim informacijama, osim povećanih slučajeva gripa, nije bilo pacijenata sa virusom korona.

Kosovska vlada donela odluku da zatvori sve kopnene prelaze, ne važi za građane sa Kosova

Prva dva slučaja virusa korona na Kosovu

Šest novih slučajeva korona virusa u Srbiji, ukupno 41

U Srbiji 31 zaražena osoba korona virusom

Još šestoro zaraženih korona virusom u Srbiji

Kosovska vlada: Obustavlja se rad škola do 27. marta, 11 mera zaštite, važi za sve škole i zdravstvene ustanove

Do jutros 12 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Srbiji

Novi slučaj koronavirusa u Srbiji, ukupno pet obolelih

Vlada Srbije donela dodatne mere u sprečavanju širenja korona virusa

Korona virus u regionu: Sve veći broj zaraženih, zemlje se pripremaju

Registrovan drugi slučaj korona virusa u Srbiji

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji

U Albaniji 6 inficiranih koronavirusom, škole se zatvaraju na dve nedelje

Priština: Otkazuju se svi letovi iz severne Italije zbog koronavirusa

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.